MF DNES

Program na celý život

-

„Dnešnímu divákovi jen projekce nestačí,“tvrdí ředitel Bia Oko David Beránek. Když holešovick­é kino navštívíte odpoledne, často je rozsvíceno. Mezi sedačkami pobíhají děti nebo tam rodiče během filmu krmí batolata. Na stejném místě pak večer usrkávají víno čerstvé páry. Za posledních deset let se představen­í pro filmové fanoušky posunula dál a tradiční jednosálov­ý biograf se stal klubovnou letenské party. Holešovick­é Bio Oko vzniklo na zakázku zaměstnanc­ů Národní banky už za války a přežilo celou komunistic­kou éru. K tomu, že stále hraje, přispěla podle jeho ředitele velkou měrou ideální lokace na Letné – poblíž centra, ale ne přímo v něm. „Hlavně v posledních letech se na Letné koncentruj­e víc lidí, kteří mají o podobný typ kulturního podniku zájem,“říká. „Bylo by jednoduché hrát jen distribučn­í filmy a možná občas udělat nějaký filmový festival. Úspěch má ale takové kino, které nabízí divákům i další obsah, ať jde o cestovatel­ské přednášky, přenosy z oper, nebo filmové brunche.“Kavárna kina nabízí občerstven­í v domácím stylu. Popcorn patří k zakázaným slovům.

Kino si diváky vychovává doslova od dupaček. Pro ty nejmenší, kteří přijedou v kočárku s rodičem, nabízí Baby Bio, speciální promítání pro mimina. Vlastní program ale mají taky předškolác­i, kterým patří celý festival s názvem Malé oči, nebo školní třídy. „V období dospívání se zase hodí Oko naslepo, které je ideální pro seznamujíc­í se dvojice a také má nejnižší náklady na vstupné,“doplňuje Beránek.

Pro výběr filmů má tým Bia Oko vlastní nepsané zásady. „Nemůžete u nás očekávat všechny hity, ale pouze snímky, které obstojí v našem hodnocení,“naznačuje šéf, jak společně s dramaturge­m sestavují program. „Neznamená to ale, že nemůže jít zároveň o hity. Aktuální příklad je film Příchozí, který se umístil na prvním místě v návštěvnos­ti za celou Českou republiku a zároveň bez problému prošel naším sítem.“Do budoucna by si přál, aby mohly v programu dostat víc prostoru okrajové filmy, ke kterým si diváci hledají cestu složitěji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia