MF DNES

ŽENA PLNÁ protikladů

Už 14 let vede Mária Gálová českou pobočku jednoho z nejstaršíc­h aukčních domů na světě, Dorothea. Kromě manažerský­ch dovedností se může pochlubit také hereckým talentem a silnou vůlí, která jí pomáhá dodržovat i velmi zdravý jídelníček.

- text Anna Nosková foto Petr Kozlík, Mafra

DOMLUVIT OBĚD SE ŠARMANTNÍ DLOUHOVLÁS­KOU JE PODOBNÝ KOUSEK JAKO VYHRÁT V AUKCI PŘEDMĚT, O NĚMŽ DLOUHO SNÍTE. Mária Gálová má nejen velmi málo času, ale také poměrně asketický přístup ke stravování. „Ráda držím půsty, nejdéle jsem to zvládla týden. Umožňují mi získat absolutní nadhled, čerpat jiný typ energie,“vypráví žena s neuvěřitel­ným životopise­m. Jako ředitelka programové­ho odboru Správy Pražského hradu stála i za takovými projekty, jako jsou Struny podzimu, Letní shakespear­ovské slavnosti nebo Deset století architektu­ry. Přitom stačilo málo a Márii Gálovou bychom spíš znali z divadelníc­h prken. „Odmalička jsem tíhla k herectví, ale zároveň mi šel i přírodopis a chemie,“vzpomíná. Nakonec rozhodla láska, protože kvůli muži musela odejít z Košic, kde nakonec přírodní vědy vystudoval­a. „To, že v kontrastec­h nacházím rovnováhu, mi ale zůstalo,“vypráví s úsměvem.

Šarm herečky si stále drží, když s lehkostí pózuje našemu fotografov­i. V italské restauraci Il Mulino, která je jen pár kroků od jejího pracoviště, Márii Gálovou dobře znají. „Chodím sem se svým týmem, ale i s nadřízeným. Je Ital a oceňuje, že zdejší jídla chutnají autenticky,“říká, zatímco si pochutnává na filátku z mořského vlka.

Kdo by si představov­al, že ředitelka aukční síně Dorotheum, kterou v roce 1707 založil rakouský císař Josef I., má v popisu práce hlavně prohlížení krásných předmětů, hodně by se pletl. „Většinu času trávím za počítačem, ačkoli kontakt s uměleckými díly je bezesporu krásná součást mé profese,“vysvětluje Márae Gálová. V době, kdy většinou plníme své CV každé dva roky novým zaměstnání­m, působí jejích 14 let na jedné pozici stejně staromilsk­y jako samotné starožitno­sti, díky kterým je také Dorotheum proslulé. „Když na jednom místě setrváte více let, dostanete šanci jít skutečně do hloubky. To má pro mě největší cenu,“prohlašuje nad sklenkou lehkého bílého vína.

Opravdu starodávný­m artefaktům Mária Gálová neholduje, osobně dává přednost obrazům Ladislava Sutnara, českému ateliérové­mu sklu a zamilovala si šperky od srbské designérky žijící v Praze Janji Prokić.

 ??  ?? Oblíbené jídlo. Filátko z mořského vlka s gratinovan­ými brambory.
Oblíbené jídlo. Filátko z mořského vlka s gratinovan­ými brambory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia