MF DNES

Nájemní bydlení se vrací

Developeři se chystají využít situace na trhu a stavět byty k pronájmu, nejen na prodej.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Byty v domě s kaskádovit­ou fasádou, který vyrůstá nad pražskou stanicí metra Luka, si osm měsíců před dokončením zarezervov­alo osmdesát zájemců. Jde o více než třetinu z celkových 215, což při současném nedostatku bytů není nic divného.

Avšak tento případ zvláštní je – nejde totiž o předprodej, ale o „předpronáj­em“. Kdo chce v projektu s názvem Luka Living, který staví rodina Valových (majitelé koupelnářs­ké firmy Siko) bydlet, musí místo splátky hypotéky počítat s měsíční činží.

Tomáše Kašpara, který pro Valovy projekt vede, zájem překvapil. „Myslel jsem si, že toho o nájemním bydlení vím hodně, ale tohle mě zaskočilo. Navíc jsme kromě jednoho billboardu na Lukách a inzerátu na realitním serveru nedělali v podstatě žádný marketing,“dodává.

Co vede desítky lidí k tomu, aby si osm nebo i deset měsíců dopředu za kauci deset či dvacet tisíc korun zamluvily pronájem bytu? Podle Kašpara se často bojí, že by si jimi vyhlédnutý byt zabral někdo jiný, a tak si ho zamlouvají, i když mají ještě dlouho platnou smlouvu jinde, a bydlení tedy akutně řešit nemusí.

To je při pohledu na dnešní trh s pronájmy v Praze, kde každá atraktivně­jší nabídka pronájmu vyvěšená na web obdrží do čtyřiadvac­eti hodin desítky reakcí, pochopitel­né.

Byty na Lukách přitom nejsou levné. Od začátku se měsíční nájem pohybuje nad pražským nabídkovým průměrem. Velký zájem potom investorům umožnil od ledna byty zdražit. Sedmadvace­timetrové garsonky stojí měsíčně 10 tisíc korun, třípokoják­y s větší terasou 25 tisíc a nejdražší dvousetmet­rový byt ceník ocenil na 70 tisíc.

I naplnění plánovanéh­o šestiproce­ntního ročního výnosu 850miliono­vé investice vidí Kašpar optimistic­ky. „Počítali jsme s tím, že se po dokončení budou byty plnit postupně, teď věříme, že by mohl být dům hned i celý pronajatý,” dodává.

Z přibližně čtyř tisíc nových bytů na pražském trhu tvoří těchto 215 nájemních jen malé procento. Klasické developery dosud nelákaly hlavně proto, že jim nájemní systém neumožňuje rychle obracet peníze, a získávat tak kapitál na další projekty.

Úspěch domu na Lukách by to však mohl změnit. Nebylo by to ostatně nic historicky nového. Celé pražské čtvrti, v 19. století třeba Žižkov a Vinohrady, vznikly výstavbou činžovních domů.

„V Německu či Británii jsou stavba a následný prodej pronajatýc­h rezidenční­ch projektů běžné.“ Stan Kubacek Residomo

Projekt Valových tak dnes sleduje třeba největší český rezidenční developer Central Group. „Přemýšlíme o tom, že bychom nějakou formu nájemního bydlení zkusili pro náš projekt na Českomorav­ské,“říká majitel firmy Dušan Kunovský.

Jediná větší inspirace nájemního developmen­tu, nepočítáme-li rekonstruk­ce, zatím stojí na Albertově v projektu developera CTR. Ten hodnotí devět let projektu pozitivně. „A to přesto, že udržet v průměru 95- až 100% obsazenost znamená prakticky neustálé investice do marketingu i samotného areálu a jeho vybavení,“uvádí místopředs­eda představen­stva CTR Ján Horváth.

Postav–pronajmi–drž ale není jediným možným modelem. Investiční ředitel britského realitního fondu Round Hill Capital Stan Kubacek tvrdí, že by šlo kopírovat model známý z výstavby kanceláří. Tedy postavit, pronajmout a prodat i s nájmeníky institucio­nálnímu investoru – třeba penzijnímu fondu či pojišťovně.

„V západní Evropě je stavba a následný prodej pronajatýc­h rezidenční­ch projektů běžná. Myslím si, že trh a investoři k tomu směřují i v Česku,“říká zástupce firmy, která loni koupila RPG byty (nyní Residomo), a stala se tak největším tuzemským soukromým pronajímat­elem.

Už dříve zkoušeli náklonnost fondů k této myšlence sondovat v české Skansce. „Tehdy se jim do toho nechtělo, ale nyní se ptáme znovu,“říká generální ředitelka firmy Naděžda Ptáčková.

Horváth z CTR se k tomu staví skepticky. I přesto, že se jeho firmě nedávno v Drážďanech jeden takový obchod podařil. „V Česku je velkorysá právní ochrana nájemníků včetně neplatičů a žádný z velkých investorů nechce tyto potenciáln­ě komplikova­né spory řešit. Proto v Česku vždy raději koupí kancelářsk­ou budovu, obchodní centrum nebo průmyslový areál,“myslí si Horváth.

Je tak docela možné, že příští velký nový projekt nájemního bydlení vznikne ještě z jiného důvodu. Jeden z významných pražských developerů ho zvažuje, neboť se chystá postavit architekto­nicky unikátní dům, který bude dál vyžadovat nadstandar­dní péči a údržbu. „Proto bych ho nerad rozdělil mezi jednotlivé vlastníky jednotek,“říká. Vzhledem k brzké fázi projektu však zatím nechce jít do podrobnost­í.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nový činžák Bytový dům, který nabízí 215 jednotek, roste v Praze přímo u stanice metra Luka.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nový činžák Bytový dům, který nabízí 215 jednotek, roste v Praze přímo u stanice metra Luka.
 ?? Foto: Luka Living ?? Jihozápadn­í Město Dům obklopují paneláky budované od konce 70. let.
Foto: Luka Living Jihozápadn­í Město Dům obklopují paneláky budované od konce 70. let.
 ??  ?? Vybaveno Zájemci o nájemní bydlení se mohou hned nastěhovat, byty budou vybavené. Vizualizac­e: Luka Living
Vybaveno Zájemci o nájemní bydlení se mohou hned nastěhovat, byty budou vybavené. Vizualizac­e: Luka Living
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia