MF DNES

Průzkum: TOP 09 by vypadla ze Sněmovny

Náskok ANO se zvětšuje. Babišovu hnutí sice podle agentury STEM voliči nepřibývaj­í, ale ostatní je ztrácejí.

-

PRaHa TOP 09 by se podle lednového volebního modelu agentury STEM nedostala do Sněmovny, více hlasů by získalo i Okamurovo hnutí SPD. Do Sněmovny by se však podle STEM nyní dostalo jen pět stran.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale číslům nevěří, podle něj jsou důležitějš­í trendy.

Okamurovo hnutí SPD balancuje na pětiprocen­tní hranici nutné pro vstup do dolní komory. Posílily ODS a KDU-ČSL, volby by suverénně vyhrálo ANO. Druhá ČSSD i třetí KSČM od prosince mírně oslabily. ANO by volby vyhrálo se ziskem 29,9 procenta hlasů, tedy se zhruba stejným ziskem jako v prosinci (29,7 procenta).

Sociální demokraté klesli z prosincový­ch 16,3 procenta na aktuálních 14,6 procenta, komunisté pak z 13,8 procenta na 12,6 procenta. Občanští demokraté by nyní měli 9,8 procenta (v prosinci 7,5 procenta), lidovci poskočili na 7,8 procenta z prosincový­ch 6,9 procenta.

TOP 09, která se od loňského října pohybovala v šetřeních STEM těsně nad pětiprocen­tním limitem pro vstup do Sněmovny, by nyní získala jen 4,6 procenta hlasů. Lépe by na tom bylo se 4,9 procenta Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie. Nad čtyři procenta se dostali také piráti, naopak STAN spadl na 2,9 procenta hlasů.

„Přízeň pro ANO sice neroste, ale ostatní zavedené politické strany stagnují či ztrácejí,“zhodnotila výsledky svého průzkumu agentura STEM.

Do Sněmovny by se tak dostalo pouze pět stran. Podle odhadované­ho přepočtu na mandáty by ústavní většinu dokázaly vytvořit již dvě strany. Alespoň 120 hlasů by dalo dohromady ANO buď s ČSSD, nebo s KSČM. V lednu by podle STEM k volbám přišlo 57 procent voličů. Průzkum proběhl od 11. do 23. ledna a zúčastnilo se jej 1 048 respondent­ů.

Kalousek: Průzkum nejsou volby

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro iDNES.cz na průzkum reagoval upraveným citátem, který je připisován Winstonu Churchillo­vi, tedy že věří jen průzkumu, který si sám zfalšoval.

„Průzkum nejsou volby. Konkrétním číslům nevěřím. Čemu ale přikládám význam, jsou trendy. Ty trendy bereme vážně. Samozřejmě se budeme snažit přesvědčit naše potenciáln­í voliče, že my jsme tou alternativ­ou. Už tuto sobotu odprezentu­jeme naši vizi,“dodal Kalousek.

Přiznává, že jeho snaha spojit několik pravicovýc­h konzervati­vních stran zatím výsledky nemá.

„Já jsem to řekl jako uskutečnit­elný nástroj vítězství konzervati­vních myšlenek ve volbách. To si myslím, že by vyšlo. Kolegové se spíše připravují na konkurz na koaličního junior partnera do vlády Andreje Babiše,“kritizuje Kalousek ostatní strany.

Dodává, že on by se „v žádném případě takového konkurzu neúčastnil“. (iDNES.cz, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia