MF DNES

Soudkyně prý stranila Nečasové, kauzu jí sebrali

-

PRAHA Soudkyně Helena Králová už nebude řešit případ Jany Nagyové, nyní Nečasové, a údajného zneužití Vojenského zpravodajs­tví, v němž už dvakrát zprostila obžalované viny.

Vyšší soudní instance, pražský městský soud, jí kauzu odebrala s odůvodnění­m, že rozhodoval­a jednostran­ně.

„Jednak Městský soud v Praze zrušil rozsudek soudu prvního stupně, jednak jsme rozhodli o tom, že ve věci má rozhodnout na Obvodním soudu pro Prahu 1 jiný samosoudce, to znamená jiný než doktorka Králová,“potvrdila pro iDNES.cz mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Své rozhodnutí zdůvodnil nadřízený soud tím, že „Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl jednostran­ně a dospěl k naprosto bezprecede­ntnímu závěru, že všechny důkazy provedené podporují pouze obhajobu obžalovaný­ch“.

„Vzhledem k tomu, že k tomuto závěru, který je podle nás v extrémním rozporu s obsahem uvedených důkazů, dospěl obvodní soud už podruhé za sebou, tak lze mít pochybnost­i o tom, že by napotřetí byl schopen rozhodovat nestranně,“vysvětlila mluvčí Puci.

Podle obžaloby nechala Nečasová v roce 2012 nezákonně sledovat tehdejší manželku premiéra Petra Nečase (ODS) Radku, a to z osobních důvodů. Státní zástupce pro Nečasovou požaduje 3,5 roku vězení, obdobné tresty chce i pro trojici zpravodajc­ů.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová Nečasovou a další obviněné v této kauze osvobodila dvakrát. Pražský městský soud však vyhověl žalobcům a nařídil případ projednat znovu. Tentokrát jej bude posuzovat soudkyně Pavla Hájková, které byl včera trestní spis přidělen podle rozvrhu práce.

Nečas lhal, míní soud

Odvolací senát pražského městského soudu také v usnesení poukázal na to, že bývalý premiér Petr Nečas (ODS) v kauze Vojenského zpravodajs­tví lhal. A to buď ve své výpovědi v hlavním líčení, nebo v předchozím tiskovém prohlášení.

Zpočátku totiž tvrdil, že o sledování své tehdejší manželky a dalších lidí nevěděl, zatímco u soudu uvedl, že impulz k akci tajné služby ohledně jeho manželky Radky vzešel od něj. (jkk, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia