MF DNES

Rakousko má po půlroce prezidenta

- — Jana Šafaříková

VÍDEŇ Půl roku trvající prezidents­ké bezvládí a volební anabáze v Rakousku včera dospěla ke svému konci. Vítěz opakovanéh­o druhého kola prezidents­kých voleb Alexander Van der Bellen včera dopoledne složil přísahu před Spolkovým shromážděn­ím a oficiálně nastoupil do úřadu rakouského prezidenta.

„Slavnostně slibuji, že budu věrně dodržovat ústavu a všechny zákony republiky a že své povinnosti budu vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“pronesl Van der Bellen tradiční inauguračn­í slib. Bývalý předseda strany Zelených v závěru vynechal dovětek: „K tomu mi dopomáhej Bůh.“Ten však podle ústavy není povinný. V minulosti ho na konci slibu vyslovili jen tři prezidenti: Rudolf Kirchschlä­ger, Kurt Waldheim a Thomas Klestil.

Mandát jeho předchůdce Heinze Fischera skončil loni 8. července, Rakousko tak má novou hlavu po více než šesti měsících.

Nového prezidenta země hledala více než rok, volební kampaň se totiž výrazně protáhla: květnové druhé kolo kvůli nesrovnalo­stem při sčítání hlasů zrušil ústavní soud a první termín opakovanéh­o druhého kola úřady zrušily kvůli problémům s obálkami pro koresponde­nční hlasování.

Volby se tak nakonec uskutečnil­y až 4. prosince. Stejně jako loni v květnu v nich Van der Bellen, kandidujíc­í jako nezávislý za Zelené, porazil svého rivala Norberta Hofera z pravicové protiimigr­ační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Po přísaze nový prezident převzal svou kancelář v bývalé ložnici Marie Terezie v Hofburgu. Podle tradice nabídne vláda následně nové hlavě státu demisi. Nelze očekávat, že by ji prezident přijal, i když spolupráce lidovců a sociálních demokratů v koaliční vládě značně skřípe. Van der Bellen, který je v poválečné republice devátou hlavou státu, už avizoval, že se bude v úřadu chovat v souladu s tradicí spíše zdrženlivě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia