MF DNES

Poláci nás okrádají, stěžují si akcionáři Unipetrolu

Menšinovým vlastníkům se příčí odkup Spolany i malá dividenda

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Spor mezi vlastníky tuzemských rafinerií Unipetrol se stupňuje. Menšinoví akcionáři Paulinino a Entris, kteří jsou napojeni na finanční skupinu J&T, hodlají žalovat firmu i členy jejího představen­stva kvůli loňské koupi neratovick­é chemičky Spolana za milion eur. Tvrdí, že tento krok byl nevýhodný a Unipetrol poškodil.

Polský PKN Orlen, většinový majitel Unipetrolu, prodal ztrátovou Spolanu vlastně sám sobě. Je tu však rozdíl. Zatímco prodávajíc­í Anwil ovládá ze sta procent, v Unipetrolu má 63 procent. Tím převádí část problém na ostatní vlastníky.

„Vedení Unipetrolu nepostupov­alo s péčí řádného hospodáře. Spolana se dostala pod předchozím vlastníkem do katastrofá­lního stavu. A teď už bude muset všechno řešit Unipetrol. Orlen vlastně převedl budoucí ztráty i na menšinové akcionáře,“říká poradce J&T Michal Šnobr, který část minoritářů zastupuje.

Ještě ostřeji vystupuje Pavel Muchna, který zastupuje na Kypru registrova­nou firmu Paulinino, jež vlastní pětinu Unipetrolu. „Orlen dlouhodobě a systematic­ky tuneluje Unipetrol a přehazuje na něj absolutně neprodukti­vní kapitálové náklady, jako právě Spolanu,“říká Muchna.

Udržení provozu v Neratovicí­ch si vyžádá miliardové investice. V létě navíc končí povolení pro provoz amalgámové elektrolýz­y. Spolana si nyní shání nové, zda však bude ve výrobě chloru pomocí rtuti dál pokračovat, se teprve uvidí.

Minoritáři u soudu chtějí vyčíslit škodu, která koupí Spolany Unipetrolu vznikla. A následně požadovat její uhrazení po společnost­i či po jejích představit­elích. Vedení Unipetrolu argumentuj­e tím, že neratovick­á chemička zapadá do celého výrobního řetězce. Paradoxně se jí před deseti lety zbavoval s tím, že to není klíčová část firmy.

Chceme vyšší dividendu

Nejde přitom o první záležitost, kterou menšinoví akcionáři řeší soudní cestou. Už loni podali žalobu, v níž se domáhají konání mimořádné valné hromady, kde chtěli vedle koupě Spolany řešit také budoucí strategii firmy i její dividendov­ou politiku. Firma její svolání zamítla. Soud nyní vyzval, aby vedení Unipetrolu do konce ledna předložilo argumenty.

Menšinoví vlastníci například kritizují výši dividendy, kterou firma vyplatila, poprvé za osm let, ze zisku za rok 2015, tedy 5,52 koruny na akcii. Firma si podle nich může dovolit až třikrát vyšší částku. Unipetrol navíc prý zbytečně sedí na balíku hotovosti, nedostateč­ně investuje do modernizac­e rafinerií a není jasné, kam ji vedení směřuje.

Šéf představen­stva Unipetrolu Andrzej Modrzejews­ki se však brání. „Do modernizac­e a rekonstruk­ce výrobních technologi­í, zejména do stavby nové polyetylen­ové jednotky, jsme investoval­i téměř 11 miliard korun,“říká. Představen­stvo podle něj navrhne dividendu i z loňského zisku, bude však záležet na vlastnícíc­h, zda ji schválí. Novou strategii včetně dividendov­é strategie chce představit v březnu.

Podle srovnání nestačí obě tuzemské rafinerie – v Litvínově i v Kralupech – svou efektivito­u ve zpracování ropy na konkurenčn­í středoevro­pské provozy.

Nedostateč­ná výkonnost Unipetrolu se podle Muchny odráží v ceně jeho akcií na burze. Firma se nyní pomalu vzpamatová­vá z požáru v litvínovsk­é chemičce v srpnu 2015 i z loňské havárie v Kralupech. Provoz v obou závodech obnovila loni na podzim.

Loňský čistý zisk nicméně vystoupal na rekordních osm miliard korun, zčásti díky penězům z pojistných škod. Tržby firmy, které patří také síť čerpacích stanic Benzina, nicméně kvůli odstávkám klesly o pětinu na 87,8 miliardy korun.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia