MF DNES

Český stát může mít elektrárnu. V Turecku

Ministři budou rozhodovat, jak odvrátit největší průšvih podpory exportu

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Po papírně ve Slovinsku, nechtěném dědictví Konsolidač­ní banky, by mohla českému státu spadnout do klína také elektrárna v Turecku. Alespoň to tak vypadá z dosavadníh­o vývoje kolem projektu Adularya. Na stavbu uhelné elektrárny tam půjčila státní exportní banka 11,7 miliardy korun a zatím z úvěru neviděla zpátky ani korunu.

Na přelomu prosince a listopadu poslal Andrej Babiš, šéf největšího akcionářsk­ého ministerst­va České exportní banky, do Turecka vlastní delegaci a předjednal s tamními politiky možné převzetí elektrárny českou stranou. Jeho partyzánsk­á akce namíchla ostatní ministry i šéfy ČEB a pojišťovny EGAP.

Ministři v dopisech, které má MF DNES k dispozici, Babiše vyplísnili za to, že jednal na vlastní pěst, ale ve finále ho vyzvali k předložení podrobného plánu. Chtějí přitom vidět i další varianty řešení a náklady na ně.

V pondělí kvůli projektu Adularya proběhlo jednání čtyř ministerst­ev, spoluvlast­níků ČEB, které svolal premiér. „Z diskuse vyplynulo, že Vámi navržené řešení má obecnou podporu i ostatních akcionářsk­ých ministerst­ev,“napsal po schůzce Sobotka Babišovi. Během příštích dní by se tak měl podrobný plán objevit na vládě.

Babiš navrhuje, aby Česko prostředni­ctvím některého státního podniku (ČEB nic vlastnit nemůže, takže by to podle informací MF DNES mohly být například Prisko nebo IMOP) založí v Turecku dceřinou firmu. Ta dostane pohledávku ČEB za Adularyu ve výši 432 milionů eur. Následně turecká strana vypíše tendr na prodej rozestavěn­é elektrárny – bude chtít minimálně zmíněných 432 milionů eur. Češi se přihlásí a pohledávku vymění za majetek v Turecku. Elektrárnu následně dostaví, spustí a budou ji provozovat a vydělávat na prodeji elektřiny – například prostředni­ctvím ČEZ nebo jiného provozovat­ele – alespoň tak dlouho, než se najde kupec. Turci se zaváží, že nebudou Čechům házet právní klacky pod nohy a nechají je i s jejich elektrárno­u na pokoji.

Výměnou za to získají zdroj energie, který v dané oblasti potřebují, a také udrží nejméně tisícovku pracovních míst, jak v dole, kde se uhlí pro elektrárnu těží, tak v samotném provozu.

Kritikům tohoto řešení se nelíbí, že Babišův návrh Turky zbavuje odpovědnos­ti za rozestavěn­ou elektrárnu. Jenže příběh kolem Adularye je už tak dost komplikova­ný. Po loňském červencové­m puči byla elektrárna zabavena původním soukromým vlastníkům a v současnost­i ji spravuje turecký státní fond a řídí dosazený management. Jeho byznysová motivace, dotáhnout projekt znárodněné elektrárny do konce a začít úvěr splácet, je prakticky nulová. Turci teď čekají, jak se k věci postaví Češi a co nabídnou.

Aktuálně Česká exportní banka vede téměř dvanáctimi­liardovou pohledávku za tureckou firmou Adularya jako pochybnou, což je jen jeden krok od ztrátových. Podle dobře informovan­ého zdroje už nicméně plní všechny podmínky, aby banka mohla nahlásit státní pojišťovně EGAP hrozbu pojistné události a pohledávku začít odepisovat. Pojišťovna by tak musela požádat o posílení svých pojistných fondů ve výši až desíti miliard ze státního rozpočtu. Takový průšvih si nikdo nechce vzít na triko, a tak banka vyčkává, jak se dohodnou politici.

Loni na podzim předložilo ministerst­vo průmyslu ve spolupráci s ČEB varianty české vládě, jak s projektem Adularya postupovat. Žádné řešení však vláda nevybrala. Následoval­a cesta ministra zahraničí do Turecka, kde diplomatic­ky připravova­l půdu pro další jednání. Následovat měla cesta ministra průmyslu, toho však mezitím předběhl Babiš. Turci nyní čekají, zda jím předjednan­é řešení podpoří i česká vláda.

Elektrárna Yunus Emre (na severozápa­dě Anatólie) je od začátku problemati­cký projekt – výstavba začala v roce 2010 a postupně nabrala skoro rok a půl zpoždění. Teprve loni došlo k jejímu pilotnímu zapojení do provozu. Při něm se objevily technické potíže, hnědé uhlí těžené v dole elektrárny a její kotel nejsou kompatibil­ní.

Věc se dál komplikuje právně i na české straně, hlavní dodavatel elektrárny, Vítkovice Power Engineerin­g ostravskéh­o podnikatel­e Jana Světlíka, je v insolvenci a prochází reorganiza­cí. Není tak jisté, kdo elektrárnu dokončí – může to být nově založená dceřiná firma z vítkovické­ho koncernu nebo některý z jejích českých subdodavat­elů. Momentálně dodavatel pracuje na zazimování elektrárny.

Pojišťovna by musela požádat o posílení svých fondů ve výši až deseti miliard. To si nikdo nechce vzít na triko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia