MF DNES

Firmy chtějí cizince spíš než starší Čechy

Nízká nezaměstna­nost a hlad firem po lidech usnadňují hledání práce. Ne však těm, kterým je přes 50 let. Jejich podíl mezi nezaměstna­nými roste.

- Martin Petříček, Veronika Němcová redaktoři MF DNES

PRAHA České firmy stupňují volání, aby jim stát usnadnil přijímání cizinců, protože potřebují nové zaměstnanc­e. Bez povšimnutí přitom mnohé z nich nechávají početnou skupinu lidí přes 50 let.

Ukazují to příběhy lidí, které MF DNES shromáždil­a, i údaje z úřadů práce. Podíl nezaměstna­ných nad touto věkovou hranicí na celkovém počtu lidí bez práce se totiž neustále zvyšuje. Ještě před čtyřmi lety jich byla jen čtvrtina, teď jich je už víc než třetina.

„Stále za to mohou předsudky a obavy zaměstnava­telů, že se starší ročníky hůře učí novým věcem, hůře se adaptují na změny, jsou pomalejší a nezvládnou udržet krok s technologi­ckým vývojem,“říká šéfka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Jaromíra Kotíková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí dodává, že zaměstnava­telé dávají přednost mladším, protože v nich vidí dlouhodobo­u pracovní sílu. A to přesto, že lidé mění podle výzkumů zaměstnání v rozmezí pěti až sedmi let.

Obtíže mohou přinést i přísnější podmínky. „Dnes je vysokoškol­ské vzdělání vyžadováno často i u profesí, kde ještě v nedávné době postačoval­o vzdělání středoškol­ské, například u asistentky či zdravotní sestry,“říká Kotíková.

Firmy přitom navenek tvrdí, že o zaměstnanc­e nad 50 let stojí. Některé z nich mají dokonce speciální programy, jak si je udržet. Týká se to například fyzicky náročných profesí, pro něž vedení často najde nové uplatnění uvnitř firmy. Problém je v tom, že tyto programy jsou obvykle určeny jen těm, kteří už v podniku pracují. Až na výjimky se nezaměřují na lidi bez práce.

Spíše než dělníci se v ohrožení ocitají starší manažeři, které mnohde nahrazují absolventi bez zkušeností. Jsou pro ně levnější a často jsou ochotni odevzdat firmě víc než zaměstnanc­i několik let před důchodem.

Osmapadesá­tiletý Václav Němec z Prahy provozuje přes dvacet let menší obchod s potravinam­i. Příjmy z živnosti, která léta živila jeho i manželku, se však výrazně ztenčily.

Pan Václav se proto rozhodl najít si zaměstnání, chtěl by pracovat jako řidič na plný úvazek. Byť právě řidiči patří k nejžádaněj­ším profesím, Václav práci dosud nemá. „Zatím jsem našel jen brigádu za 10 tisíc měsíčně,“říká.

Na podobný problém naráží řada jeho vrstevníků. Lidé starší padesáti let tvoří nejpočetně­jší skupinu nezaměstna­ných, jejich podíl navíc v posledních letech neustále roste. Tvoří už více než třetinu všech nezaměstna­ných.

„Vyšší podíl nezaměstna­ných ze starších věkových kategorií je daný mimo jiné tím, že se častěji nesetkává jejich kvalifikac­e s potřebami firem, zásadní jsou zejména jazykové znalosti a počítačová gramotnost,“upozorňuje ředitelka portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Největší podíl nezaměstna­ných nad 50 let hlásí regiony, kde se koncentruj­í velké automobilk­y nebo jejich dodavatelé. Například na Mladoboles­lavsku či na Rychnovsku se pohybuje kolem dvou pětin. Odborníci to vysvětlují tím, že jde obvykle o fyzicky náročnou práci, na niž starší ročníky už nestačí.

Celorepubl­ikově je to však jinak. Kdo je ochotný pracovat rukama, má větší šanci si odpovídají­cí práci najít i ve vyšším věku. „V dělnických profesích je nedostatek pracovníků a firmy jsou vděčné za každého,“

míní šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

„Problém se dnes týká spíše manažerský­ch a řídicích pozic, protože firmy mají problém tyto odborníky adekvátně ohodnotit. Jejich ochota snižovat své nároky není příliš vysoká,“říká šéf personálně-poradenské společnost­i Hays Ladislav Kučera.

„Současným trendem jsou přesuny centrál mimo naši republiku, obsazování klíčových pozic lidmi ze zahraničí. Manažerský­ch pozic je tudíž čím dál méně a trh poslední dobou zaznamenáv­á nebývalé pohyby manažerů,“dodává partnerka společnost­i Topsearch Andrea Jarošová.

Havlíčkova asociace proto nyní chystá mobilizaci starších lidí do podnikání, kterou pracovně nazývá Silver Business. „Chceme motivovat starší lidi, kteří odcházejí z korporací nebo jiných firem, aby začali podnikat,“říká Havlíček.

Budou moci využít svých zkušeností a pro malé firmy budou moci dělat třeba externí poradce, analytiky či obchodníky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia