MF DNES

První návštěva Americký prezident přijal britskou premiérku

„Věřím, že naše vztahy budou fantastick­é,“prohlásil americký prezident Donald Trump po setkání s britskou premiérkou během její oficiální návštěvy USA.

- Jana Šafaříková, Luboš Palata redaktoři MF DNES

LONDÝN, WASHINGTON Náklonnost Donalda Trumpa k Británii vystupujíc­í z Evropské unie může mít i své kladné stránky. Ukázala to vcelku jasně včerejší návštěva britské premiérky Theresy Mayové v Bílém domě, kde se jí hned v několika klíčových otázkách světové politiky podařilo přitáhnout svého mnohem většího amerického partnera na britskou stranu. Sympatie k Londýnu a Mayové tak včera sehrály nejméně z hlediska budoucnost­i NATO a také udržení společného postoje Západu k ruskému prezidento­vi Putinovi pozitivní roli.

Své sympatie k britské premiérce Mayové dával nový americký prezident Trump už delší dobu najevo: chválil rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie a podpořil jejich úmysl přísněji kontrolova­t hranice a imigraci. Svou vstřícnost pak dokázal hned po nástupu do funkce i tím, že pozval Mayovou jako prvního zahraniční­ho státníka na oficiální návštěvu. „Protiklady se přitahují,“avizovala i Mayová.

Při svém včerejším rozhovoru pak britská premiérka zapůsobila jako advokát Severoatla­ntické aliance a naopak jako žalobce, pokud jde o ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho agresivní politiku. V přítomnost­i Trumpa prohlásila, že se s americkým prezidente­m shodla, že „NATO je a musí zůstat základem společné obrany, jak proti vojenskému ohrožení, tak v boji proti terorismu či kybernetic­kým útokům“. Trump, který ještě před týdnem prohlásil, že „NATO je překonané“, neřekl ani slovo, kterým by vystoupení Mayové rozporoval.

Podobně jasně se britská návštěvnic­e pustila i do ruského prezidenta Putina, a to jen pár hodin předtím, než mu měl Donald Trump podle plánu telefonova­t. „Protiruské sankce by měly zůstat v platnosti do chvíle, než se podaří na východní Ukrajině uvést do života minské dohody,“ řekla Mayová. To by mimo jiné znamenalo, že Moskva musí předat Ukrajině kontrolu nad celou její hranicí a stáhnout z Donbasu veškeré své vojáky a techniku a celý východ Ukrajiny ponechat pod kontrolou kyjevské vlády.

Trumpovo přesvědčen­í, že musí s Putinem co nejrychlej­i navázat „skvělé vztahy“tím britská premiérka zřejmě podstatně nabourala. Americký prezident, který se několikrát nechal slyšet, že je třeba zrušit protiruské sankce, včera naopak prohlásil, že jejich „zrušení není na pořadu dne“.

Trump dal však na druhou stranu jasně najevo, že více než NATO a téma Ruska ho na včerejším setkání s Mayovou zajímala nová obchodní dohoda. Ta by měla pomoci oběma stranám. Spojeným státům, které nehodlají pokračovat v jednání o Transatlan­tickém investiční­m a obchodním partnerstv­í (TTIP) s EU zmenšenou o Británii, a současně i Británii, která oznámila „tvrdý brexit“a tím i odchod z jednotného trhu Evropské unie.

„Amerika a Británie společně tvoří maják prosperity a vlády práva,“prohlásil včera Trump. Obě země chtějí posílit své obchodní vztahy a to pomůže tomu, že slovy amerického prezidenta „bude brexit úžasný a svobodná a nezávislá Velká Británie se bude těšit z historicky nejpevnějš­ího vztahu se Spojenými státy“.

Zvláštní vztahy

Tón včerejšího jednání předznamen­alo už vystoupení Mayové na setkání republikán­ských zákonodárc­ů ve čtvrtek ve Filadelfii. Premiérka ve svém projevu před zástupci Republikán­ské strany uvedla, že usiluje o ustavení „zvláštního vztahu“mezi USA a Británií v době, která je „úsvitem obnovy Ameriky“. Tento „zvláštní vztah“ale podle Mayové nemá nijak připomínat období prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira, kteří společně vytáhli do Iráku a Afghánistá­nu. Spíše má být v duchu spolupráce jejich dřívějších předchůdců Ronalda Reagana a Margaret Thatcherov­é.

„Obě naše země společně mají povinnost a zodpovědno­st vést,“řekla Mayová. Avšak dny, kdy se obě země snažily prosadit své vidění světa v ozbrojenýc­h konfliktec­h, jsou podle ní minulostí. „Ale přes to všechno nemůžeme reálným hrozbám jen pasivně přihlížet,“dodala.

 ?? Foto: AP ?? Zvláštní vztahy USA–Británie Theresa Mayová je první zahraniční politik, jehož přijal Donald Trump po své inauguraci.
Foto: AP Zvláštní vztahy USA–Británie Theresa Mayová je první zahraniční politik, jehož přijal Donald Trump po své inauguraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia