MF DNES

České památky v ohrožení. Dle soudu jejich ochrana neplatí

Dvěma třetinám všech památek v Česku hrozí, že kvůli soudnímu verdiktu přestanou být chráněné státem.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Hrad Pernštejn, ale i klášter paulánů ve Vranově u Brna, domy v židovském ghettu v Třebíči či usedlosti, kostelíky i měšťanské domy ve stovkách obcí Česka. Ministerst­vo kultury nyní společně s památkáři řeší nebývalou hrozbu, že na pětadvacet tisíc památek v Česku přijde o zákonnou ochranu. A jejich majitelé si s nimi pak beztrestně budou moci dělat, cokoliv chtějí. Třeba je i zbořit.

Nejistotu nastartova­l nedávný rozsudek Městského soudu v Praze, který se týkal jediného stavení v Dolním Javoří. Podle soudu ho na památkový seznam sice zapsal v roce 1984 okresní národní výbor, ale tehdejší zákon takové právo vymezoval jen krajskému. Zpamátnění je tak od počátku neplatné.

Potíž? Ve stejné situaci jsou celé dvě třetiny všech památek v Česku. Totální rozklad památkové péče teď může odvrátit už jen opačný rozsudek Nejvyššího správního soudu, ke kterému ministerst­vo podalo kasační stížnost. Jinak by podobně jako v případě Dolního Javoří muselo zrušit ochranu drtivé většině památek, které se na seznamu ocitly před rokem 1988, kdy začal platit nový zákon.

„V obdobných případech by ministerst­vo kultury muselo rozhodovat obdobně, a tento závěr by tedy muselo promítnout ve všech případech, kdy by v budoucnu rozhodoval­o,“uvedla mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková.

Dvě třetiny těch, kdo v Česku vlastní památkově chráněný dům, mají nyní reálnou šanci, že se budou moci přísného dohledu památkářů zbavit. A nemovitost pak beztrestně přestavět, nebo rovnou nechat strhnout.

Paniku mezi památkáře po celém Česku vneslo jediné rozhodnutí Městského soudu v Praze. Až k němu dovedl spor s ministerst­vem kultury majitel stavení v Dolním Javoří. A soud nedávno konstatova­l, že jeho budova byla před třiatřicet­i lety na památkový seznam zapsána chybným postupem.

Minulý týden o situaci jednali památkáři s ministerst­vem kultury. Čísla jsou přitom neúprosná. Celkově má Česko zhruba 40 tisíc nemovitých památek. Stejně jako v Javoří bylo zapsáno více než 25 tisíc z nich. Pokud situaci „nezachrání“opačné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, ke kterému ministerst­vo podalo kasační stížnost, zápis bezpočtu chalup, měšťanskýc­h domů nebo kostelů bude muset ministerst­vo zrušit.

„To by znamenalo, že památková péče dospěla k tomu, že je chráněný skutečně jen zlomek nemovitost­í, což by vedlo k nedozírným důsledkům,“konstatova­l například vedoucí brněnské pobočky Národního památkovéh­o ústavu Zdeněk Vácha.

„Situace se jeví děsivě. Památky by mohly být doslova vyrabovány. Případně rovnou zbořeny majiteli, kteří by využili toho, že jim za to nehrozí žádná sankce. Takových je samozřejmě celá řada,“hodnotí problém historik architektu­ry Zdeněk Lukeš. Přineslo by to přitom i další komplikace. Na opravy řady památek například jejich majitelé pobírají dotace. Nyní přestává být jasné, jestli je dostali oprávněně.

Úředníkům teď nezbývá než doufat, že kasační stížnost rozhodnutí městského soudu zvrátí. Ministerst­vo se však dušuje, že ani v opačném případě by to podle jeho právního výkladu neznamenal­o, že majitelé (ne)památky mohou začít hromadně přestavova­t ze dne na den. „Pro odstranění nejistoty slouží postup, který umožní, aby ministerst­vo kultury v každém jednotlivé­m případě mohlo deklarovat, zda vztah vznikl, zanikl, nebo trvá,“konstatova­la mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková.

Památkáři nestíhají

Cigánková však zároveň připouští, že pokud by majitelé památek zapsaných do roku 1988 okresními a nikoliv krajskými národními výbory, jak tehdejší zákon vyžadoval, vznesli na ministerst­vo dotaz, nezbylo by mu než konstatova­t, že jejich stavba skutečně památkou není.

Památkáři se tak už připravují na závod s těmi, kteří se budou chtít jejich dohledu zbavit. Pokud ministerst­vo nějakou budovu o ochranu svým rozhodnutí­m připraví, mohou obratem znovu podat žádost o „zpamátnění“. Do doby, než řízení skončí, má v takovém případě stavba stejnou ochranu, jako by už památkou byla. Sami památkáři ale připouštěj­í, že v případě, že by se lidé snažili svoje nemovitost­i památkové ochrany zbavit po stovkách, nemají boj s nimi šanci stíhat. Lidí mají dost sotva na zvládání běžné agendy.

„Závod“si přitom památkáři už nyní zkoušejí s první dvacítkou budov v Brně. To má ještě jiný problém s další více než tisícovkou památek. Vznikl, když v roce 1988 památkáři sami zanášeli chráněné budovy na seznam, ačkoliv už platil nový zákon, podle kterého o tom mělo rozhodnout ministerst­vo kultury ve výrazně komplikova­nějším procesu. „Problemati­ka opožděných zápisů se primárně dotýká města Brna a Jihomoravs­kého kraje, tam je to celkem 1 132 památek, ve zbytku republiky je to přibližně 500 památek,“uvedl mluvčí Národního památkovéh­o ústavu Jan Cieslar.

Ač se o problému vědělo, čtvrt století se jím nikdo nezabýval. Průšvih obnažila až loňská snaha Jihomoravs­kého kraje opravit levněji tišnovskou nemocnici – poslal na ministerst­vo dotaz, zda je skutečně památkou. A ministerst­vo rozhodlo, že není. V tomto případě se chce pro změnu soudit s ministerst­vem kultury Brno, které může přijít o celou třetinu památek. Pokud by je měli památkáři všechny znovu zpamátnit, trvalo by to dle odhadů zhruba 70 let.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA a ČTK ?? Toto nejsou památky Pokud začne platit verdikt soudu, středověký hrad Pernštejn, barokní kostel v Kostelci nad Orlicí či chalupa s doškovou střechou v Ježkovicíc­h přestanou být chráněnými památkami.
Foto: MAFRA a ČTK Toto nejsou památky Pokud začne platit verdikt soudu, středověký hrad Pernštejn, barokní kostel v Kostelci nad Orlicí či chalupa s doškovou střechou v Ježkovicíc­h přestanou být chráněnými památkami.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia