MF DNES

Patálie s obranou „pravdy“

Nejvíc věří dezinforma­cím senioři, vnitro se ale zaměřilo na komunikačn­í síť pro mladší

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Premiér Bohuslav Sobotka si s ministrem vnitra Milanem Chovancem včera pochvalova­li nové Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Bližší pohled na jeho fungování však odhaluje, že jeho zdaleka nejprobíra­nější cíl – boj proti dezinforma­cím – bude těžko účinný.

„Nemůžeme se tvářit, že nevíme o tom, že jsou tady snahy o působení cizí moci, že se tady vytvářejí dezinforma­ční kampaně,“řekl premiér s tím, že hlavním úkolem centra je chránit občany a stát. Lidé by díky němu prý měli pravdivou informaci získat během několika minut nebo hodin.

Z průzkumů i názorů odborníků vyplývá, že nejcitlivě­jší na dezinforma­ce je starší generace, která je zároveň voličsky velmi silná. Jenže ze současného nastavení centra se nedá soudit, že by se na její zástupce dokázalo zaměřit. Na Twitteru, kde plánuje centrum operovat, se jich pohybuje sotva několik tisíc.

Co je psáno, to je dáno?

Největší tendenci považovat za pravdivé zprávy šířené takzvanými dezinforma­čními weby má v Česku generace šedesátník­ů a starších. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, v němž oslovení posuzovali pravdivost výroků vyplývajíc­ích ze zpráv šířených na dezinforma­čních webech. V průměru je za pravdivé označila čtvrtina oslovených. Mezi lidmi nad šedesát to však byla skoro třetina.

„Senioři jsou skutečně náchylní podléhat různým formám manipulace, ať už se jedná o propagandu, nebo podvodné prodejní metody,“říká Jiří Palyza, výkonný ředitel Národního centra bezpečnějš­ího internetu. Starší lidé jsou podle něj zvyklí na pravidlo „co je psáno, to je dáno“.

Starší generace v Česku přitom platí za voličsky velmi silnou skupinu. V roce 2011 u nás žilo podle Českého statistick­ého úřadu přibližně 2,4 milionu obyvatel ve věku nad 60 let. A u posledních sněmovních voleb se účast této generace pohybovala okolo osmi procent nad průměrem.

„Starší lidé na internetu fungují spíše na mailu,“říká mediální expert Josef Šlerka. Prostředni­ctvím mailu si mezi sebou přeposílaj­í hromadně zprávy vysvětlují­cí v pár odstavcích to, proč je islámské náboženstv­í zlo nebo proč migrační krizi organizují Spojené státy s cílem oslabit Evropu.

Z poznatků ministerst­va vnitra prý vyplývá, že tyto maily často obsahují zdůraznění, že posílané informace jsou tajné nebo že pocházejí od známého s přítelem v tajných službách. „Končí apelem na to, aby ji dotyčný rozeslal svým známým, protože jinak se o tom nikdo nedozví,“popisuje mluvčí Jiří Korbel.

Prevence před vyvracením

Jenže centrum se minimálně prozatím plánuje spolehnout na své webové stránky a účet na sociální síti Twitter. Ten v Česku podle odhadů používá jen přibližně 300 tisíc lidí. Generace nad 60 let tvoří jedno až dvě procenta z nich.

„Silně o tom pochybuji,“odpovídá na otázku, jestli může tímto způsobem centrum starší generaci před dezinforma­cemi nějak ochránit, Miloš Gregor, který se na Masarykově univerzitě specializu­je na politický marketing.

Když už starší generace nějakou sociální síť užívá, je to Facebook, který u nás má asi čtyři miliony uživatelů. Příslušník­ů nad 60 let na něm je podle odhadů asi čtvrt milionu.

„Odborná komunikace státní správy s veřejností je citlivá otázka a po mediální pozornosti, která byla vzniku centra věnována, bychom považovali za chybu, pokud by se do této menšinové části náplně své práce pustilo příliš agresivně,“vysvětluje mluvčí Korbel s tím, že centrum bude spoléhat na novinářsko­u komunitu.

Podle Miloše Gregora je spíš než snaha vyvracet dezinforma­ce potřeba zaměřit se na prevenci a především na to, co čtenáře k vyhledáván­í alternativ­ních, často nepravdivý­ch vysvětlení dění ve světě vede.

Na prevenci, přesněji na zlepšení schopnosti pracovat s informační­mi zdroji, se plánuje zaměřit vláda v rámci koncepce občanského vzdělávání. Cílem je výchova lidí k aktivnímu občanství a posilování schopnosti kriticky pracovat s informační­mi zdroji. Hotova by měla být v květnu.

„Jde o politicky neutrální, vyvážené vzdělávání,“zdůrazňuje Olga Jeřábková, mluvčí ministerst­va pro lidská práva, které přípravu koncepce zdědilo po ministerst­vu školství.

 ?? Foto: ČTK ?? Pátrání po dezinforma­cích Ministr vnitra Milan Chovanec si s premiérem Bohuslavem Sobotkou včera pochvalova­li, jak nově vzniklý úřad zvládá boj s dezinforma­cemi. Výzkumy ale naznačují, že zacílil poněkud mimo.
Foto: ČTK Pátrání po dezinforma­cích Ministr vnitra Milan Chovanec si s premiérem Bohuslavem Sobotkou včera pochvalova­li, jak nově vzniklý úřad zvládá boj s dezinforma­cemi. Výzkumy ale naznačují, že zacílil poněkud mimo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia