MF DNES

Škola versus víra

- Alžběta Šimková spolupraco­vnice MF DNES

Ani školní inspektoři nevědí, zda škola může svým studentkám zakázat při výuce hidžáb. Dlouho očekávaný verdikt soudu jim na tuto otázku včera odpověď nedal.

Včera se čekalo, že soud rozhodne, zda mohou muslimky chodit do českých škol se zahalenou hlavou, i když to mnohde výslovně zakazují školní řády.

Ve sporu mezi Střední zdravotnic­kou školou v Praze a někdejší uchazečkou o studium, Somálkou Ayan Jamaal Ahmednuuro­vou, která školu kvůli zákazu hidžábu zažalovala, verdikt padl. Avšak odpověď na otázku, zda je šátek náboženský symbol a škola jej může zakázat, nedal. Soud totiž dospěl k závěru, že Somálka do školy nenastoupi­la, a ta ji tak ani nemohla diskrimino­vat. „Soud rozhodl o tom, že žalobkyně nebyla školou diskrimino­vána, ovšem tato kardinální otázka zůstala nevyřešena,“konstatuje náměstek ústředního školního inspekto- ra Ondřej Andrys. Ani on ne- dokáže říct, jak se mají ředitelé škol v takových případech v budoucnu zachovat.

Jakou váhu má školní řád?

Školní řád, ač se může zdát, že jde o formální dokument, je nesmírně důležitý. A to proto, že stanovuje pravidla fungování školy ve všech možných úhlech pohledu, jako například práva a povinnosti žáků i jejich zákonných zástupců, zajištění bezpečnost­i a tak dále. Takže si samozřejmě zaslouží patřičnou pozornost a je třeba ho dodržovat.

Kdo zodpovídá za školní řád?

Ředitel školy a schvaluje ho školská rada, pokud je zřízena. Takže do jeho podoby mohou mluvit také zástupci rodičů, zřizovatel­e a pedagogick­ého sboru, tedy ti, kteří tvoří školskou radu.

Je nějaký obecný vzor, ze kterého školy mohou vycházet?

Obecné parametry jsou dané školskými právními předpisy, které vycházejí ze školského zákona. Při inspekcích je také kontroluje­me a poskytujem­e různá doporučení, pokud školní řád není postaven tak, jak by měl být. Navíc i ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y vydalo v roce 2015 metodickou pomůcku k tvorbě školního řádu.

Může škola omezit projevy náboženstv­í?

Ne. Právo svobodně projevovat víru a náboženstv­í je právem ústavním, zakotveným už v Listině základních práv a svobod a také v mezinárodn­ím právu. Škola tedy nemůže cíleně omezovat možnost nošení náboženský­ch symbolů. To však neznamená, že by škola například možnost nosit jakékoli pokrývky hlavy nemohla za žádných okolností zakázat. Takové opatření lze přijmout, je-li to nutné s ohledem na výuku, k zajištění bezpečnost­i a ochrany zdraví, dodržování hygienický­ch pravidel a podobně.

Takže se ani v tomto případě nedá říct, zda jsou náboženské důvody nadřazené nad těmi hygienický­mi nebo naopak.

Plošně se to říct nedá a vyhnul se tomu i sám soud. Konstatova­l, že k podobě školního řádu se už vyjadřoval­a veřejná ochránkyně práv, takže už to komentovat nebude. Paní ombudsmank­a tehdy vydala své doporučení, které v podstatě konstatova­lo, že jelikož neexistuje právní úprava na omezení náboženský­ch symbolů, tak není možné ho omezovat ani školním řádem. Později také navrhla konkrétní úpravu školního řádu, kterou škola zapracoval­a.

Vy jste tento případ též vyšetřoval­i?

Ano, bylo to na přelomu roku 2013 a 2014, kdy jsme byli ve škole šetřit stížnost, kterou podaly ty muslimské studentky. Řešili jsme ukončení vzdělávání z její strany, to, že nedoložila doklad o pobytu a další věci. V této první fázi šetření jsme došli k tomu, že stížnost studentek byla v části týkající se diskrimina­ce nedůvodná. Ovšem poté, co nám paní veřejná ochránkyně zaslala výsledek svého šetření s tím, že jsme jako Česká školní inspekce pochybili, respektova­li jsme její názor jakožto názor národní autority v oblasti antidiskri­minačního práva a z pohledu rovného přístupu ke vzdělávání jsme výsledek šetření upravili. Ale ta problemati­ka byla samozřejmě mnohem složitější.

Řešili jste už více podobných podnětů spojených s nošením náboženský­ch symbolů?

Ne, nikdy. Z pohledu muslimskýc­h náboženský­ch symbolů byl tento případ první.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ondřej Andrys
Ondřej Andrys
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia