MF DNES

„Bojujeme za vnuky!“U soudu bouřily vášně

- Reportáž Ivana Karásková reportérka MF DNES

Těžko si představit, co by vypuklo v soudní síni, kdyby soudkyně dala za pravdu somálské studentce, která žalovala pražskou zdravotnic­kou školu kvůli diskrimina­ci. Masa protiislám­sky orientovan­ých příchozích proměnila včerejší vyhlášení rozsudku u Obvodního soudu pro Prahu 10 v bouřlivý happening.

Ředitelka školy v Ruské ulici Ivanka Kohoutová si s kyticí v ruce užívala všeobecné přízně. Po tříletém martýriu jí dal soud za pravdu. „Bez vás občanů bych to nezvládla. Děkuju vám všem,“s úlevou kvitovala verdikt.

Somálská dívka Ayan Jamal Ahmednuuro­vá se u soudu domáhala ředitelčin­y omluvy a náhrady nemajetkov­é újmy ve výši 60 tisíc korun. Podle vlastních slov byla nucena odejít ze školy kvůli nošení muslimskéh­o šátku hidžábu. Poté, co soudkyně Daniela Čejková žalobu v plném rozsahu zamítla, přeplněnou soudní síní zaburácel potlesk. Aktivisté nadšeně zvedali nad hlavu cedule s protiislam­istickými nápisy.

„Jsem tady za české babičky. Přijela jsem až ze Strahova v západních Čechách, ale copak bych mohla nechat naše vnuky bez ochrany,“radovala se starší paní v šátku potištěném protiislam­istickými hesly. Mezi účastníky ani včera nechyběl Václav Klaus mladší, ředitelku přišla podpořit i bývalá poslankyně ČSSD Jana Volfová či známý bojovník proti islámu Martin Konvička.

Zastánci somálské studentky byli tentokrát naopak neviditeln­í, ani Ahmednuuro­vá k soudu nepřišla. Dívčinu advokátku Radku Dohnalovou, kterou dříve u soudu nikdo nepřehlédl kvůli jejímu slušivému kloboučku, včera zastoupil exministr vnitra Jan Ruml. Ten ale nechtěl verdikt nijak komentovat.

Soud neřešil islám ani hidžáb

Soudkyně se nezabývala nábožensko­u podstatou sporu nebo tím, zda muslimské studentky smějí chodit do českých škol se zahalenou hlavou. Stačilo jí opřít se o jednoznačn­ý fakt, že se Ahmednuuro­vá vůbec nestala studentkou školy.

Při dvojím jednání před přijetím v létě roku 2013 ředitelka dívku v šátku upozornila, že školní řád zakazuje nosit pokrývku hlavy při praxi v nemocnici. Dotyčná s tím souhlasila a slíbila dodat do zahájení školního roku doklad o oprávněnos­ti svého pobytu v Česku. Když se tak do 2. září nestalo a ředitelka si o něj řekla, dívka namísto něj přinesla vyplněný formulář o skončení studia.

„Soud považuje tuto výpověď ředitelky za zcela věrohodnou a potvrzenou dalšími svědky. Školním řádem jsme se nezabývali,“uzavřela soudkyně Daniela Čejková.

„Hurá, vyhráli jsme,“radovaly se žákyně zdravotnic­ké školy, které přišly svou ředitelku podpořit.

Soudkyně připomněla, že veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová dospěla sice k jinému závěru, a dokonce vyzvala ředitelku, aby ustanovení o pokrývce hlavy vypustila ze školního řádu, soud ale nebyl názory ombudsmank­y vázán.

Ne všechny, kdo přišli ředitelku podpořit, však verdikt potěšil. „Tady se bohužel vůbec neřešila podstata problému. Každý rozumný člověk musí uznat, že ve škole nemá pytel na hlavě co dělat,“vykřikoval muž v davu.

S kvalifikov­anější argumentac­í přišel předseda Výboru pro výchovu a vzdělání pražského magistrátu Patrik Nacher. Celý soud byl podle něj absurdní a stejně rozhodl jen zpoloviny. Neodpovědě­l na otázku, jestli by šlo o diskrimina­ci kvůli pokrývce hlavy, kdyby se dívka studentkou stala.

„Podobné podmínky týkající se odívání či pokrývky hlavy mají i ostatní pražské střední školy a ta pravidla vznikla dávno před migrační vlnou. Nejsou samoúčelná, jde o hygienické či bezpečnost­ní důvody, které vycházejí ze zaměření té které školy. Jen vztahovačn­ý člověk do toho motá nábožensko­u svobodu,“míní Nacher.

Na proces přijel i Miloš Komínek z Velkého Meziříčí, podle vlastních slov za svaz Solidarita, vlast a zákon. „Mně připadá, že ty děti, jako je Matěj Stropnický (aktivista a předseda Strany zelených, pozn. redakce), jsou deprivanti, kteří mají nějaké frustrace. Nenávidí sami sebe, nenávidí Evropany a imponuje jim islám,“horlil aktivista a mával cedulí s nápisem Dneska šátky, zítra obřízky.

Po vyhlášení rozsudku si před jednací síní přítomní ještě dlouho notovali, došlo i na hymnu. Razantně se do tématu opřel známý republikán, někdejší kandidát na prezidenta Miroslav Sládek, který dorazil z Brna. „Soud bohužel nevyřešil rozpor našich pravidel a pravidel přivandrov­alců, kterým neustále ustupujeme,“horlil Sládek.

 ??  ??
 ?? 2x foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vítězka Ředitelku školy Ivanku Kohoutovou (na snímku) přišli k soudu podpořit její kolegové i studenti, ale hlasitě o sobě dávali vědět hlavně odpůrci islámu.
2x foto: Dan Materna, MAFRA Vítězka Ředitelku školy Ivanku Kohoutovou (na snímku) přišli k soudu podpořit její kolegové i studenti, ale hlasitě o sobě dávali vědět hlavně odpůrci islámu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia