MF DNES

Pražský IKEM evakuuje pacienty, rozbilo se topení

- — Jaroslav Hroch

PRAHA Pacienty z pražského Institutu klinické a experiment­ální medicíny čeká v pondělí evakuace do nemocnic v Motole, Na Homolce a Na Bulovce. Můžou za to problémy s dodávkami tepla způsobené současnými mrazy. Na mimořádném brífinku o tom informoval ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík.

V současné době je v budově v pražské Krči teplo zajištěno a v tomto stavu by měl IKEM fungovat až do řízené evakuace, která začne v pondělí v osm ráno.

Čtyřicet pacientů po transplant­aci bude převezeno do Motola, třicet pacientů trpících převážně cukrovkou na Bulovku a stejný počet lidí s onemocnění­m srdce a cév na Homolku. „Je to, jako kdybychom vzali kus IKEM a zasadili ho do jiné nemocnice,“ uvedl k tomu Ludvík. Pacienti se vrátí zpět pravděpodo­bně ve čtvrtek.

těžce nemocní se nestěhují

Třicet nejvážněji nemocných pacientů zůstane v IKEM na jednotce intenzivní péče a na ARO. „Domníváme se, že jsme schopni zajistit vytápění elektřinou pro nejtěžší pacienty, takže je nebudeme muset transporto­vat,“řekl ředitel IKEM Aleš Herman. Institut tak bude schopen nadále fungovat v nouzovém provozu, stravu bude dodávat motolská nemocnice.

Podle ministra je nyní nejdůležit­ější snížit na minimum nepohodlí spojené s přesunem pacientů. Jejich převoz bude mít na starosti zdravotnic­ká záchranná služba Meditrans, koordinaci zajistí pražská záchranka.

„Zastavili jsme příjem akutních pacientů i plánovanýc­h. Všechny operace byly dokončeny a pooperační péče zajištěna. Příští týden nebude v IKEM fungovat žádná ambulance,“dodal Herman.

Praskla teplovodní trubka

Problémy s dodávkou tepla vznikly poté, co včera částečně praskla teplovodní trubka o průměru 30 centimetrů. Na havárii upozornila unikající pára. Zatím sice není znám její přesný rozsah, podle techniků by se však trubka pravděpodo­bně neměla úplně protrhnout.

K opravě havárie, která začne po evakuaci pacientů, je podle Hermana potřeba vypnout topení a nechat trubku zcela vychladnou­t. Podle optimálníh­o scénáře oprava potrvá dvanáct hodin, může se ale protáhnout až na osmačtyřic­et hodin.

Trubka se nachází v hloubce 4,5 metru a v současné době dělníci hloubí jámu, aby se k ní dostali. Až poté bude známa přesná technická specifikac­e a doba, která bude k opravě potřeba.

Pokud by trubka praskla úplně, byl by IKEM rázem zcela bez tepla. V tom případě by podle Ludvíka proběhla akutní kompletní evakuace institutu. Herman uvedl, že by se musela stihnout během šesti až osmi hodin.

V případě problémů s elektricko­u rozvodovou sítí, která nemusí ustát nápor teplometů, by třicet pacientů z JIP a ARO bylo převezeno do záložních nemocnic – do Všeobecné fakultní nemocnice, Thomayerov­y nemocnice a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

 ?? Foto: Profimedia ?? Bez tepla Jednu z nejlépe vybavených nemocnic v zemi, pražský IKEM, ochromila prasklá teplovodní trubka.
Foto: Profimedia Bez tepla Jednu z nejlépe vybavených nemocnic v zemi, pražský IKEM, ochromila prasklá teplovodní trubka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia