MF DNES

Poslední potlesk S hercem Michalem Pavlatou se rozloučili blízcí i kolegové.

-

ještě nemáme. Ale byli jsme na výstavě, kde jsme si mohli zkoušet pokusy. A taky jsem chodila na dny otevřených dveří na gymnáziích a tam byly také různé pokusy. Líbí se mi chemické reakce,“říká Saša.

„Mně se tahle přednáška taky líbí a taky chci být doktorka. Moje babička taky byla a skoro všichni v rodině jsou doktoři,“skáče jí nadšeně do řeči Rozálka.

To už se ale všechny tři dívky vracejí ke svému experiment­u. Patří mezi více než pět set dětí, které se přihlásily do pilotního projektu dětské univerzity. Tak velký zájem nečekali. „Museli jsme z nich vybrat třicet dětí,“říká doktorka Hana Svobodová ze 3. lékařské fakulty.

Dětské univerzity pořádá čím dál více vysoký škol, i když aktivnější jsou spíše technické obory, které si dlouhodobě stěžují na klesající zájem studentů. Lékařské fakulty takový problém nemají. Zatím.

„Nedostatek lékařů nás nutí přijímat víc studentů. Taky nechceme každého, ale ty nejlepší z nejlepších, kteří se opravdu zajímají o to, jak funguje lidské tělo. Některé z těchto dětí si možná za pár let vzpomene a řekne, ano, já chci být lékařem a chci studovat na této lékařské fakultě,“vysvětluje Hana Svobodová.

Medici pomáhají dětem otisknout na savý papír ruce, které si při experiment­u zpotily v laboratorn­ích rukavicích. Díky další chemické reakci a troše octa si děti ověří, že pot zanechává stopy, i když nejsou na první pohled vidět. A také si budou moci otisk své ruky odnést domů.

Příště odběry krve

„Hodně jsme přemýšleli, jak ty hodiny postavit. Musí to být něco, na co si mohou sáhnout, co mohou prozkoumat,“vysvětluje Hana Svobodová. Příští týden si tak například v ústavu ošetřovate­lství budou moci vyzkoušet některé ze zákroků, se kterými se pacienti běžně setkávají v ordinacích.

„Máme pro ně připravené umělé ruce, zkusí si, jak se odebírá krev. Také si vyzkouší, jak se vytahují stehy po operaci,“prozrazuje část programu pro další setkání Hana Svobodová. I když právě to děti nejvíc baví, pokaždé je součástí dětské univerzity i trocha teorie. Ani s tou nemají její studenti potíže.

„Ty děti jsou roztomilé a vědí toho daleko víc, než jsme věděli my v jejich věku,“myslí si profesorka Eva Samcová, vedoucí katedry medicínský­ch oborů, a s úsměvem pozoruje tři z dnešních studentů, kteří se v tuto chvíli baví nafukování­m laboratorn­ích rukavic. „Vezměte si je domů, nafoukněte je a dejte do mrazáku, uvidíte, co se stane,“doporučuje jim.

Pak se znovu obrací ke mně. „Přesně věděli, jak funguje červená krvinka, jaký je její úkol. Věděli také, že se červená krvinka nedělí, to nás hodně překvapilo,“komentuje čtvrtou ze sedmi lekcí dětské univerzity, která pomalu končí.

Na „budoucí lékaře“už v přízemí čekají jejich rodiče.

Policisté zadrželi ženu, kterou původně hledali jakožto důležitou svědkyni v případu přepadení herny v pražské Krči.

Podle informa- cí iDNES.cz je to manželka podezřeléh­o a na loupeži se podílela. Nyní je žena v cele předběžnéh­o zadržení, její ozbrojený manžel je stále na útěku. Policie zveřejnila jeho totožnost a fotografie.

Dvaadvacet­iletá žena byla zadržena již v noci na čtvrtek v Praze 4. „O jejím zadržení jsme nemohli z taktických důvodů informovat dříve,“sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policie zároveň vyhlásila pátrání po dvaadvacet­iletém Vietnamci Tran Anh Tuanovi, který má trvalé bydliště na Mladoboles­lavsku.

„Podezřelý muž byl v minulosti již celkem sedmkrát stíhán, a to jak pro majetkovou, tak i násilnou trestnou činnost,“uvedl Hulan.

Tran je okolo 175 centimetrů vysoký, je hubený, má černé vlasy a černé oči. Policisté připomínaj­í, že je ozbrojený, lidé by se ho proto neměli pokoušet zadržet sami. Veškeré informace k pohybu podezřeléh­o přijme policie na tísňové lince 158.

Jeho žena byla obviněna z trestného činu loupež. „Kriminalis­té podali vůči obviněné podnět státnímu zástupci k uvalení vazby,“dodal Hulan.

Mladík vtrhl do herny ve středu dopoledne. V podniku byla v té době servírka s tříletou dcerou. Na místo jela zásahová jednotka i URNA, dítě se podařilo dostat ven v pořádku. Video z přepadení, které o den později zveřejnila policie, ukazuje, že muž přelezl pult a namířil na ženu zbraň. Poté si vyžádal desítky tisíc korun. Žena v nestřežené­m okamžiku ukryla dceru na toaletě a sama utekla přivolat pomoc. Muž vyběhl za ní a vydal se druhým směrem. (bun)

 ??  ??
 ?? Foto: Univerzita Karlova ?? V laboratoři Cukr ve vzorku moči znamená, že pacient může trpět cukrovkou, učí se žáci třetí až páté třídy základní školy na dětské univerzitě 3. lékařské fakulty v Praze.
Foto: Univerzita Karlova V laboratoři Cukr ve vzorku moči znamená, že pacient může trpět cukrovkou, učí se žáci třetí až páté třídy základní školy na dětské univerzitě 3. lékařské fakulty v Praze.
 ?? Foto: Policie ČR ?? Tran Anh Tuan
Foto: Policie ČR Tran Anh Tuan

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia