MF DNES

Duka sloužil mši nad rakví Naděždy Kavalírové

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Johanka se sklání nad zkumavkou s papírkem v ruce. Za chvíli díky němu zjistí, jestli moč ve zkumavce obsahuje cukr. To by znamenalo, že pacient trpí cukrovkou.

Na tom, co se v časném odpoledni odehrává v laboratoři Biochemick­ého ústavu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která sídlí hned vedle Vinohradsk­é nemocnice, není nic neobvykléh­o. Tedy až na jednu věc. Johance je osm a na experiment­u pracuje s dalšími dvěma dívkami, které také chodí teprve na první stupeň základní školy.

Viděli jsme bušit srdíčko

„Chci být doktorkou,“vysvětluje Johanka, proč se přihlásila, když v její třídě paní učitelka rozdala letáky dětské univerzity pro aspiranty na lékaře. „Taky jsem hodně zvědavá,“přiznává Johanka.

Dnes je to už její čtvrté odpoledne, které v budově 3. lékařské fakulty tráví. Za účast vždy dostane razítko do barevného indexu označeného jejím jménem a fotografií.

„Zatím nejvíc mě to bavilo minule, to jsme zkoumali oplodněná vajíčka. Paní doktorka udělala do skořápky okýnko a my jsme ho zkoumali pod mikroskope­m. Viděli jsme, jak buší srdíčko,“vypráví Johanka.

Na rozdíl od ní je pro Sašu zatím největší zážitek z dětské univerzity dnešní lekce. „Zajímá mě chemie,“říká suverénně, i když na to, že by chemii už měla ve škole, nevypadá. „Jsem teprve v páté třídě, chemii Rodina, desítky přátel a zástupců společensk­ého života se dnes ve Strahovské­m klášteře rozloučily s dlouholeto­u předsedkyn­í Konfederac­e politickýc­h vězňů Naděždou Kavalírovo­u. Kardinál Dominik Duka, který vedl smuteční mši, ji označil za hlas těch, kdo trpěli a položili život za komunistic­kého režimu. Naděžda Kavalírová zemřela před týdnem v nemocnici v Pardubicíc­h ve věku 93 let. Kavalírová se po listopadu 1989 zasloužila o řešení otázek odškodnění politickýc­h vězňů. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia