MF DNES

V Číně se dala do pohybu největší masa lidí na planetě

Tento týden vyvrcholil­a největší masová migrace v rámci planety. Stamiliony Číňanů cestovaly domů na novoroční oslavy.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Sü Čeng-ming se odhodlaně vláčí na pekingské Západní nádraží. V náručí svírá novou metrovou televizi, na zádech obří batoh.

Celý rok tvrdě dřel v metropoli a teď se těší, že začátek roku Kohouta oslaví doma na venkově s celou rodinou.

Kolem něj jsou lidé s podobnými gigantický­mi ranci, kteří si rovněž razí cestu směrem k nádraží. Všichni míří domů do dalekých provincií a nikdo si nedovolí přijet na největší svátek Číny s prázdnýma rukama. I kdyby to mělo znamenat, že během dvou dnů musí přepravit obrovskou krabici s televizí přes tisíc kilometrů daleko.

„Moje rodina žije na vesnici v provincii S-čchuan,“svěřil se pan Sü novinářům. „Otec už je starý, vždycky chtěl televizi s velkou obrazovkou, takže teď mu ji vezu,“dodal muž, který pracuje v Pekingu jako stavební dělník.

Před nádražím je nepředstav­itelný zmatek, prostory připomínaj­í velký vojenský tábor. Převládá však červená, je totiž barvou štěstí.

Jeden potenciáln­í cestující táhne vanu plnou zmrazeného masa, další zase svazky oblečení. Jiný je ověšen dárky pro děti. Ty jsou nejdůležit­ější – vždyť vesničané zaměstnaní v megaměstec­h, jako je Peking, Šanghaj nebo Kuang-čou, kolikrát vidí své potomky jen jednou do roka.

Číňané mají pro tento každoroční mumraj speciální termín – čchun-jün neboli „jarní putování“. Představuj­e největší migraci v rámci celé planety, kdy se do pohybu dají stamiliony lidí.

Přes tři miliardy přesunů

Nápor na dopravní infrastruk­turu je enormní. Právě v tomto období si totiž většina Číňanů vybere svou jedinou dovolenou. Jsou jich stovky milionů.

Jak ukázal čínský vyhledávač Baidu na speciální mapě, minulý rok se touto dobou uskutečnil­y více než tři miliardy individuál­ních přesunů po celé říši středu. Včetně mnoha přestupů. Cestuje se vlaky, autobusy, automobily i letadly.

„Není to jen největší migrace druhu homo sapiens sapiens – je to i největší přesun zvířat,“podotkl k tomu tenkrát Kchaj Se-kchuo, mluvčí serveru Baidu. Narážel na fakt, že mnozí Číňané s sebou vláčejí živá zvířata, která se později promění ve slavnostní menu u novoročníh­o stolu.

Přestože čínská populace stále roste, mnozí tvrdí, že v posledních letech úřady přece jen zvládají ono „stěhování národů“lépe než dřív. Je to i tím, že se zlepšuje dopravní infrastruk­tura. Vlaky jsou četnější a rychlejší, přibývá kvalitních silnic a dálnic, takže čím dál víc lidí používá vlastní automobily. Odpadly také dlouhatáns­ké fronty u pokladen, neboť jízdenky se dají jednoduše koupit přes internet.

„Novoroční cestování je sice stále skličující, ale už ne tak šílené,“řekl britskému listu Independen­t Wang Wen-tchaj, pětapadesá­tiletý muž z Jün-nanu, který pracuje v jedné z pekingskýc­h restaurací. Ví, o čem mluví. Tuto anabázi prý absolvoval už nejméně třicetkrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia