MF DNES

Stane se premiérka Trumpovou „Maggie“?

- — Jana Šafaříková

Margaret Thatcherov­á a Ronald Reagan k sobě měli blízký vztah. Navzájem se nazývali „Maggie“a „Ronnie“, četli podobné knihy a měli stejné oblíbené autory. Někdy letěli přes půl světa jen proto, aby se na dvě hodiny setkali. Byl to „zvláštní vztah“nejen mezi oběma konzervati­vci, ale i mezi státy, které zastupoval­i, vrchol poválečné spolupráce mezi USA a Británií.

Na tuto tradici chce nyní britská premiérka Theresa Mayová navázat. Ale podobné politické partnerstv­í od značně nesourodé dvojice Mayová–Trump, miliardáře a dcery vikáře, se zatím zdá jako přehnané.

Oba nicméně dostala do funkce stejná síla, nesouhlas velké části veřejnosti se stávajícím statem quo. Oba shodně mluví o posilování kontroly státních hranic. A Trump se už po vzoru Reagana dokonce o Mayové před světem vyjádřil jako o „své Maggie“.

Poté, co Británie ohlásila úmysl vystoupit ze všech unijních institucí i jednotného vnitřního trhu, musí nyní hledat spojence jinde. Očekávání od Trumpa jsou velká, připomínaj­í ale sňatek z rozumu: ještě během jeho předvolebn­í kampaně se Mayová o Trumpovi vyjadřoval­a nepříliš lichotivě. Jeho projevy označovala za „rozdělujíc­í a špatné“. Její spolupraco­vníci pak o Trumpovi říkali, že je „otřesný“nebo „hlupák“.

A Trump na to nezapomněl: po svém zvolení nejdříve zatelefono­val deseti jiným státním představit­elům a až poté Mayové. Vrátil jí to i svým požadavkem, aby svého politickéh­o oponenta Nigela Farage udělala velvyslanc­em v USA.

Nevýhoda Mayové spočívá i v tom, že ona Trumpa potřebuje víc než on ji. Británie se po plánovaném brexitu ocitá v Evropě v izolaci. Aby ji překonala, potřebuje s USA vyjednat obchodní dohodu co nejdříve.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia