MF DNES

Antarktidu zaplavují okázalé futuristic­ké stavby

-

Desítky let sloužily v Antarktidě jako jediné lidské příbytky prosté dřevěné chaty. V posledních letech se však státy předhánějí, kdo na nejchladně­jším, nejsušším a největrněj­ším místě planety vystaví okázalejší vědeckou stanici. Nová brazilská stanice Comandante Ferraz začala vznikat, když ta původní roku 2012 vyhořela. Elegantní budova s futuristic­kým designem by měla sloužit až 65 lidem a dokončena má být v roce 2018.

Brazílie do nové stanice, kterou pro ni staví jedna čínská firma, investuje 100 000 dolarů. Navzdory tomu, že tento dlouhý, nízký komplex situovaný na malém ostrově asi 1 000 kilometrů od nejjižnějš­ího bodu Jižní Ameriky, nespatří prakticky žádný člověk s výjimkou jeho zaměstnanc­ů. Oblast se nachází mimo trasu pravidelný­ch leteckých spojů i mimo námořní cesty. A kdyby se přece jen k brazilské stanici v Antarktidě někdo dostal, dovnitř stejně nebude vpuštěn – základna totiž bude pro veřejnost uzavřena.

Brazílie není jediná, kdo v posledních letech vynakládá obrovské částky na výstavbu architekto­nicky poutavé antarktick­é stanice. Indie v roce 2013 otevřela svou stanici Bháratí, která má podobně moderní design. Vytvořena byla ze 134 prefabriko­vaných kontejnerů, aby se usnadnila přeprava a stavba, ale zvenku to není ani v nejmenším patrné.

Hned následujíc­í rok otevřela Jižní Korea svou stanici Čang Po-ko, velkolepý trojkřídlý model vztyčený na ocelí vyztuženýc­h blocích, kde může pracovat až 60 lidí.

„Antarktick­é stanice se staly ekvivalent­em velvyslane­ctví na ledu,“říká Anne-Marie Bradyová z časopisu Polar Journal. „Jsou ukázkou zájmu jednotlivý­ch států o Antarktidu.“

Tyto zájmy mohou být čistě vědecké. Za několik desítek let však vyprší moratorium na průzkum nerostných zdrojů, a pokud nebude prodloužen­o, každý stát, který v Antarktidě působí, chce být na tuto chvíli co nejlépe připraven. Postavit na ledu nápadnou budovu je v současné době obdobou vztyčení vlajky někdejšími badateli.

První trvalou stavbou v Antarktidě se stala kamenná bouda, která na souostroví Jižní Orkneje vyrostla v březnu 1903 díky 33 mužům ze skotské antarktick­é expedice. Byla pojmenován­a Omond House, po meteorolog­ovi Robertu Traillu Omondovi. Dnes se o boudu stará argentinsk­á vláda.

Spoustu dalších roků, které byly svědky hrdinských polárních výprav vedených Roaldem Amundsenem, Robertem Scottem, Ernestem Shackleton­em či Douglasem Mawsonem, nevznikaly v Antarktidě žádné jiné stavby než dřevěné chaty.

Pak nastalo období relativníh­o stavebního boomu. Antarktick­á dohoda z roku 1959 pozastavil­a veškeré územní nároky, ale mnohé země začaly upevňovat svou přítomnost na bílém kontinentu jinými způsoby, například budováním stanic. Z tohoto období pochází také rozsáhlá americká výzkumná stanice McMurdo, která je největší osadou v Antarktidě s letní populací asi 1 200 lidí.

Problémem pro všechny stavby v Antarktidě je hromadící se a navátý sníh, který budovy zaplavuje a drtí. První britská stanice Halley, která vznikla v roce 1956, byla po 12 letech opuštěna, protože život v ní byl „jako v ponorce“. Británie pak ještě postavila několik dalších stanic, ale všechny pohltil sníh nebo se staly obětí pohybů šelfového ledovce, na kterém stojí.

Současná stanice Halley VI je první antarktick­ou výzkumnou stanicí, která je přemístite­lná. Jejích osm vzájemně propojenýc­h buněk se tyčí na hydraulick­ých nohách umístěných na obřích, osmimetrov­ých lyžích. Buňky tedy jde pomocí buldozerů poměrně snadno odtáhnout na jiné místo a znovu je spojit.

Problém s hromaděním sněhu u vědeckých stanic vyřešila jako jedna z prvních Jihoafrick­á republika. Její základna SANAE IV, otevřená v roce 1997, stojí na kůlech, takže vítr může hnát sníh pod budovou.

Německo zvolilo pro svou základnu Neumayer III, zprovozněn­ou v roce 2009, stejný, ještě vylepšený koncept. Šestnáct hydraulick­ých pilířů umožňuje celou dvoupatrov­ou stavbu každý rok asi o metr zdvihnout. Pilíře jsou umístěny na nový pevný sněhový podklad.

Belgická stanice Princezny Elisabeth se zase pyšní tím, že je první antarktick­ou vědeckou stanicí s nulovými emisemi. Od otevření v roce 2009 funguje výhradně na sluneční a větrný pohon a nemá vytápění. Využívá odpadní teplo vytvářené elektrický­mi systémy a lidskou činností, dokonalá izolace stěn snižuje ztrátu tepla téměř na nulu. (ČTK, BBC)

 ?? Foto: BAS–Karl Tuplin ?? Britská polární stanice Halley VI je vůbec první antarktick­ou výzkumnou stanicí, která je přemístite­lná.
Foto: BAS–Karl Tuplin Britská polární stanice Halley VI je vůbec první antarktick­ou výzkumnou stanicí, která je přemístite­lná.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia