MF DNES

Zralí a loajální. Proč o ně není zájem?

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

PRAHA Proč lidé starší padesáti let mívají při hledání práce více těžkostí a častěji zažívají neúspěch? Mnohdy se hlásí na pozice, které neodpovída­jí jejich dovednoste­m a zkušenoste­m. „Snaží se uplatňovat návyky a zvyklosti, které se neslučují s novými trendy či firemní kulturou dané společnost­i. Častou překážkou je i úroveň komunikace,“říká personální psycholožk­a Stanislava Klocová. Podle ní se však pohled na starší zaměstnanc­e zvolna mění a ve firmách začínají být žádaní.

Co prožívá člověk, který ve vyšším věku ztratí práci a jehož nikde nechtějí?

Těžký bývá přechod z extrému do extrému – nedostatek času vs. získání spousty volného času, který lidé nedokážou smysluplně využít. S tím souvisí ztráta sebevědomí a jistoty, pocit nenaplněno­sti, nespravedl­nosti a uzavírání se do sebe. Tím, že jsou starší lidé odtrženi od pracovního kolektivu, dochází k sociálnímu vykořenění a pocitu marnosti. Trpí méněcennos­tí, nevěří si. Pro zvládnutí tak náročné životní etapy je důležité zamezit izolaci, to jest zapojovat se do nových sociálních skupin navázaných například na původní zájmy, angažovat se v různých společensk­ých spolcích a o své situaci hovořit. Příběhy jiných lidí často otevřou nové možnosti a cestu, jak se vrátit do pracovního prostředí.

Diskriminu­jí firmy zaměstnanc­e kvůli věku?

Neřekla bych, že se jedná o cílenou diskrimina­ci. Společnost­i se spíše u těchto potenciáln­ích zaměstnanc­ů obávají, zda lidé zvládnou vysoké nároky na výkonnost, budou schopni učit se pružně novým věcem a budou přijímat nové trendy. Mohou převládat předsudky, že starší lidé si s sebou nesou nefunkční návyky, pomaleji se adaptují na změny, nedokážou udržet krok s technologi­ckým vývojem, nedbají na konkurenčn­í tlak, nejsou dostatečně draví a vyznávají pracovní procesy, které se neslučují s požadovano­u dynamikou a flexibilit­ou. Vnímám však, že se tento trend v poslední době otáčí ve prospěch kandidátů vyššího věku.

Jak se otáčí?

Firmy si uvědomují výhody, které jim to může přinést. Lidé nad 50 mohou trávit v práci více času, protože už nemají malé děti a jsou ochotni pracovat. Jsou spolehliví, ctí pracovní morálku a pracují bez výrazných nároků na další kariérní posun. Jsou pyšní na svoje zkušenosti, které mohou alespoň částečně uplatnit, a také si práce více váží, jsou loajální. Zároveň nabízejí osobnostní zralost, rozvahu, nadhled nebo stabilitu, tedy vlastnosti, které mladým lidem mnohdy chybí, čímž mohou být přínosem i v juniorním pracovním týmu.

Řada z nich má přesto s hledáním práce potíže. Dá se jejich postavení na trhu práce zlepšit?

Celorepubl­ikově běží dlouhodobě v různých krajích programy určené lidem nad 50 let, kteří jsou delší dobu evidováni na úřadu práce. Podstatou je proškolení zájemců, obnovení nebo doplnění jejich znalostí a dovedností. Úřady jim poskytují odborné poradenstv­í, speciální školicí programy a pomoc při hledání nové práce. Zaměstnava­telé jsou motivováni ke spolupráci s kandidáty vyššího věku měsíčními finančními příspěvky. Na druhou stranu i uchazeči o práci musí sami jednat aktivně a vyhledávat příležitos­ti spojené s dalším rozvojem. Mám na mysli projektové akce, rekvalifik­ační programy cílené na novou profesi, specializo­vané vzdělávání nebo různé kurzy. Programy jsou pak vedeny formou individuál­ního přístupu k jednotlivc­ům.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Vysoké nároky „Firmy se obávají, že starší zaměstnanc­i nezvládnou vysoké nároky na výkonnost,“soudí Stanislava Klocová.
Foto: M. Šula, MAFRA Vysoké nároky „Firmy se obávají, že starší zaměstnanc­i nezvládnou vysoké nároky na výkonnost,“soudí Stanislava Klocová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia