MF DNES

Hlavně se nenechte otrávit

- — Martin Petříček

PRAHA Čas plyne, obcházíte jednu firmu za druhou, ale nikde o vás nestojí. I když nikdo neřekne, že je to kvůli věku. Může nebo nemusí. Marné hledání však člověka vyčerpává a to na personalis­tu nedělá dobrý dojem. Zní to banálně, ale buďte aktivní a nepodléhej­te skepsi, shodují se personalis­té.

1 Kombinujte strategie

Náborový manažer ManpowerGr­oup Jiří Halbrštát říká, že je dobré získat zpětnou vazbu od reálného personalis­ty. „Po pohovoru může dát užitečné tipy na to, jaké věci by bylo dobré změnit. V životopise i v sebeprezen­taci,“říká.

Pomůže vytvoření strategie a plán, včetně konkrétníc­h kroků. Dobré je kombinovat různé způsoby hledání práce, od inzerátů přes pracovní portály až po přímé oslovování firem. Zájemci mohou navštívit i některý z veletrhů práce.

A nebát se spolupráce s úřadem práce. „Není třeba ji vnímat jako stigma, ale jako bezplatnou pomoc a podporu v nestandard­ní životní situaci,“říká pracovní psycholožk­a Stanislava Klocová.

2 Nebojte se LinkedIn

Dobře napsaný odstavec či motivační dopis o tom, proč chcete pracovat zrovna pro daného zaměstnava­tele, vás odliší od ostatních uchazečů. „Životopis by měl fungovat jako prodejní leták a měl by být také přizpůsobe­n každému typu práce,“říká Halbrštát s tím, že uvádět datum narození a letopočty studia není povinné.

Důležité je mít nejen znalosti, ale umět je i prodat. „Osobní marketing je nezbytný. Mnoho kandidátů, zejména 50+, se přitom stále brání mít svůj profil na profesní síti LinkedIn,“říká partnerka společnost­i Topsearch Andrea Jarošová.

„Na druhou stranu se vyvarujte nadměrně sebevědomé­ho přístupu s nereálnými požadavky,“upozorňuje ředitel společnost­i Hays Ladislav Kučera.

3 Pracujte na image

Ani starší uchazeči o práci se nesmějí bát investovat čas a prostředky do vzdělání. „Jazyky, jazyky, jazyky. Bez nich už to nejde,“shrnuje marketingo­vá manažerka Grafton Recruitmen­t Jitka Součková.

Je rovněž třeba sledovat vývoj ve svém oboru a nebránit se technologi­ím. Personalis­té se často setkávají s tím, že se starší kandidáti nechtějí učit nic nového. „Není třeba se obávat změny. Můžete uvažovat i o jiné profesi,“říká ředitelka Profesia.cz Zuzana Lincová.

S tím vším souvisí i image. „Je třeba rozvíjet nejen svoji duševní stránku, ale i fyzickou,“upozorňuje Jarošová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia