MF DNES

Nejsem senilní dědek, je mi jako Trumpovi

- Veronika Němecová redaktorka MF DNES

PRAHA Vojtěch Olšanský z Ostravy má praxi v technickýc­h profesích, ekonomice, účetnictví, logistice, pracoval ve světě, umí jazyky a má zkušenosti s řízením lidí. Při hledání práce mu ale nic z toho nepomohlo. Je mu 70.

„Obeslal jsem nejméně sto firem. Pokud mi vůbec někdo odpověděl, tak že dali přednost vhodnějším­u uchazeči. Asi při zjištění mého roku narození dál nic nečtou a nepozvou mě na pohovor. Asi se domnívají, že jsem senilní, roztřepaný dědek neschopný cokoliv dělat. Je mi ale tolik jako prezidento­vi největší světové velmoci,“popisuje svoje zkušenosti Olšanský, který má za sebou pestrou kariéru.

Za minulého režimu prošel několik dělnických i technickýc­h míst, nějaký čas vedl elektrovýr­obu se šedesáti lidmi. Poté byl dispečerem přes elektronik­u v Závodu automatiza­ce a mechanizac­e OKD, ve třiceti odešel na Slovensko a živil se muzikou, s níž jezdil na Západ. Půl roku strávil na lodi v Karibském moři. Když se vrátil domů do Čech, stal se servisním technikem na tehdy největší konfigurac­i sálových počítačů IBM.

Po převratu byl ve vedení společnost­i, která jako jedna z prvních dovážela počítače z USA. Později si založil vlastní firmu, jež však neustála konkurenci velkých společnost­í, a vystřídal ještě několik manažerský­ch profesí. Živil se také jako překladate­l a tlumočník angličtiny a němčiny.

„Obrat nastal, když jsem se zcela náhodou stal výhradním dodavatele­m elektronik­y do aut na plyn pro italskou firmu,“vypráví Olšanský.

Společnost mu funguje dodnes, Olšanský ale přiznává, že jak vývoj pokročil, neměl už na programová­ní mikročipů, obrat firmy se zmenšuje a výhled pro něj není příznivý. Rozhodl se proto najít si práci.

„Už nechci být první, úspěšný, bohatý a slavný, to mám za sebou. Nejde mi o peníze a důchod mi stačí, chci být jen nadále aktivní, užitečný a prospěšný lidem,“vysvětluje Olšanský.

Začal proto odpovídat na nabídky práce, kde by podle něj stačila průmyslovk­a, v domnění, že ho firmy rády přijmou, protože kromě dovedností může nabídnout i nepřenosné životní zkušenosti. Očekávání se ale nenaplnila. Nakonec přijal místo taxikáře v Ostravě. „V taxíku aspoň můžu poznat hodně lidí. Na gaunery mám plynovou pistoli,“dodává muž.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia