MF DNES

ČEZ založil firmu s exministre­m Kubou

Někdejší ministr průmyslu přinesl do firmy kontakty a jeho partneři odbornost. Podnik se zaměřuje na menší energetick­é sítě.

- Vojtěch Srnka s přispěním Zuzany Kubátové

Bývalý ministr průmyslu, dnes jihočeský zastupitel za ODS a podnikatel Martin Kuba rozšiřuje své podnikatel­ské aktivity. Posledním oborem, do něhož se vystudovan­ý lékař pustil, je energetika. A partnerem mu není nikdo menší než polostátní skupina ČEZ.

Firma OIG Energy, jež patří exministro­vi a dvěma partnerům, založila s ČEZ těsně před koncem loňského roku společný podnik ČEZ LDS. Ten se specializu­je na lokální distribučn­í systémy – menší energetick­é sítě, vhodné pro firmy, nemocnice, školy a podobně velké budovy. Jde o relativně novou službu, která má hrát v měnící se energetice čím dál významnějš­í roli.

ČEZ LDS se zařadila do nové divize polostátní­ho gigantu, zvané ČEZ ESCO. Tam ČEZ začleňuje nové služby, úsporné technologi­e a obchod s energiemi pro firemní klientelu. „Lokální sítě do toho přesně zapadají,“říká šéf ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Kuba otevřel dveře

OIG Energy vlastní Kuba se dvěma společníky. Jedním je Adam Kotalík, mediální expert, spolutvůrc­e volebních kampaní ODS, někdejší Kubův poradce na ministerst­vu a také generální ředitel fotbalové Sparty. Oba muži spolu už několik let podnikají, mají výrobní firmy i obchod.

K energetice se dostali přes třetího partnera v OIG Energy, jímž je Vlastimil Russ. Právě on je expertem na lokální distribučn­í sítě.

Russ v energetice působí skoro čtvrtstole­tí. Dlouho pracoval pro firmu E.ON, v jejích službách se začal lokálním sítím věnovat. Byl ředitelem firmy, pod niž tento byznys ve skupině E.ON spadal.

E.ON ale před časem tyto aktivity prodal a Russ se postavil na vlastní nohy. „Dovolím si říct, že zkušenosti v oboru mám,“říká o sobě.

Právě Russ byl podle Čermáka pro ČEZ hlavním důvodem, proč se polostátní skupina s OIG Energy spojila. „Pan Russ byl pro nás nejdůležit­ějším partnerem, přinesl nám kromě čtyř už hotových projektů lokálních sítí i zkušenost, kontakty a potenciáln­í zákazníky, to bylo pro nás rozhodujíc­í,“říká Čermák.

Jenomže aby se Russ uplatnil u tak atraktivní­ho partnera, jako je ČEZ, potřeboval k tomu ještě někoho, kdo mu otevře dveře: tedy Kubu.

„Spojili jsme know-how pana Russa s mými kontakty z obchodu,“shrnuje exministr princip spolupráce trojlístku. S Russem se prý potkali, když přiváděl elektřinu do areálu, kde Kuba s Kotalíkem budují úpravnu kovů. Nebýt tohoto setkání, nikdy by podle něj společný projekt s ČEZ nevznikl.

Kuba linku na ČEZ získal dle vlastních slov při podnikání, nikoli díky exminister­ským kontaktům. „Moje politická minulost v tom nehrála roli,“zdůrazňuje. „Kolegové z naší společnost­i se potkávají s kolegy z ČEZ ESCO, přišla řeč na to, že děláme i lokální soustavy, pak nás oslovili s nabídkou spolupráce,“popisuje.

Jejich firma by prý dobře fungovala i bez ČEZ. Spojení s ním ale zřejmě pomáhá. Při vzniku ČEZ LDS vložila Kubova strana do společného byznysu čtyři projekty lokálních sítí v hodnotě osmi a půl milionu korun. Teď jich má společný podnik už o deset víc. „Všechny projekty jsme přinesli my,“ujišťuje Kuba.

Čermák na lokální sítě hodně spoléhá. „Loni jsme měli z nových služeb v ČEZ ESCO tržby přes tři miliardy korun, letos plánujeme růst na víc než pět miliard. Přispět by k tomu měly i lokální sítě, v nichž chceme být lídrem trhu, uvádí. Energetika se podle šéfů ČEZ posouvá od výroby elektřiny ve velkých elektrárná­ch a tradičních forem prodeje právě k novým službám. „Celé ESCO je strategick­ou odpovědí ČEZ na tento trend,“tvrdí Čermák.

Šnobr vidí rizika

Ne všichni, kdo činnost ČEZ sledují, to ale vidí stejně. Koupě exminister­ské firmy je podle minoritníh­o akcionáře a analytika skupiny J&T Michala Šnobra jedním z mnoha dokladů nekoncepčn­osti investiční politiky ČEZ.

„V nákupech i prodejích aktiv má ČEZ guláš, nedávají žádný smysl,“tvrdí Šnobr. „Je-li do toho navíc zaintereso­ván bývalý ministr, obávám se, že tu ČEZ opět řeší něco jiného než efektivní investici do budoucna. Třeba solární elektrárny ČEZ také vykupoval od různých známých jmen – a výsledky pak nebyly pro ČEZ pěkné,“dodává.

Šnobra navíc zaráží, že ČEZ přebírá jihočeské aktivity, které dříve jako neperspekt­ivní opustil jeho menší konkurent E.ON, který je v jižních Čechách dominantní. „Neznám detaily projektů ČEZ LDS, ale už z toho důvodu se obávám, že je tu riziko,“varuje.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Energetick­ý společník Bývalý ministr průmyslu Martin Kuba má prostředni­ctvím své firmy Omnia Invest Group čtvrtinový podíl ve společnost­i OIG Energy, která drží v ČEZ LDS 49 procent.
Foto: Dan Materna, MAFRA Energetick­ý společník Bývalý ministr průmyslu Martin Kuba má prostředni­ctvím své firmy Omnia Invest Group čtvrtinový podíl ve společnost­i OIG Energy, která drží v ČEZ LDS 49 procent.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia