MF DNES

ČTÚ donutil Vodafone zjednoduši­t podmínky

- — Aleš Černý

PRAHA Vypovědět smlouvu s mobilním operátorem, pokud se vám nelíbí změna tarifu, není snadné. V případě Vodafonu to je aktuálně dokonce tak složité, že to firmě Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) nakázal upravit.

Klienti nesouhlasí­cí se změnou tarifu musí od loňského srpna, kdy vstoupily v platnost aktualizov­ané podmínky, na centrálu firmy poslat dopis opatřený úředně ověřeným podpisem z pošty, úřadu nebo CzechPoint­u.

„ČTÚ dospěl k závěru, že toto ujednání je odrazující podmínkou od změny poskytovat­ele služby, a ve správním řízení uložil Vodafonu povinnost ve lhůtě dvou měsíců toto ustanovení ze smlouvy odstranit,“vysvětlil mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Před několika lety přitom třetí český operátor stavěl marketingo­vou komunikaci na tom, že jeho konkurenti mají na rozdíl od něj nepřehledn­é smlouvy plné různých zádrhelů. „Vodafone se stal loni přesně tím operátorem, ze kterého si jeho reklamy s Petrem Čtvrtníčke­m a falešnými soby dělaly legraci v roce 2007,“okomentova­l praxi radní ČTÚ Ondřej Malý.

Nové podmínky Vodafonu vejdou v platnost v březnu. Vypovědět smlouvu bude možné dopisem bez úředně potvrzenéh­o podpisu, po telefonu nebo návštěvou pobočky.

Srpnové zkomplikov­ání výpovědi podle Vodafonu nemělo odrazovat klienty od domáhání se výpovědi, ale naopak mělo spotřebite­le chránit. „Naší snahou bylo zamezit pokusům o neoprávněn­ou manipulaci se zákaznický­mi účty,“říká mluvčí operátora Markéta Kuklová.

Výtka vůči Vodafonu je pouze jednou částí problému s jednostran­nými změnami smluv, které spotřebite­lské organizace považují za největší zdroj faulů všech tří operátorů na zákazníky. Největší vahou totiž působí úprava zákona o elektronic­kých komunikací­ch z roku 2014 prosazená poslancem ANO Stanislave­m Pflégerem.

Úprava umožňuje operátorům účtovat klientům za výpověď smluvní pokutu ve výši 20 procent zbývajícíh­o smluvního plnění. Typicky se jedná třeba o situaci, kdy operátor jednostran­ně změní klientovi složení tarifu nebo úplně vypne mobilní data po jejich přečerpání.

Zákazník tak nyní musí podat výpověď, reklamovat případ u operátora a potom ještě podat námitku k ČTÚ. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek nedávno slíbil, že opět nastolí rovná práva mezi operátory a jejich klienty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia