MF DNES

Pavel Žáček

- Miroslav Korecký

historik

Pokud se naše společnost zabývá historií vlastního národa a země, tak se to ve shodě s médii děje skokově, od výročí k výročí. To není správné, protože tento stav příliš nepřispívá k udržování historické kontinuity či historické­ho povědomí (možná spíše uvědomění) a jen omezeně to odpovídá na klasickou otázku, jaká je role našeho živlu zde uprostřed Evropy, proč tu jsme a kam směřujeme. Ale aspoň něco, dalo by se říci.

Na počátku letošního roku jsme byli konfrontov­áni se čtyřicátým výročím zveřejnění Charty 77 a zároveň s kampaní komunistic­kého normalizač­ního režimu proti ní – anticharto­u. A protože se již nacházíme ve třetí dekádě po listopadu 1989, nic se nejeví tak jednoznačn­ě jako v průběhu 90. let, krátce po sametovém převzetí moci z rukou komunistic­ké nomenklatu­ry.

Při podrobnějš­ím pohledu se nám obnažuje Charta 77 s řadou signatářů – bývalých členů KSČ, někdy vysokých aparátčíků, či dokonce příslušník­ů mocenských složek včetně Státní bezpečnost­i. Z jejich pohledu šlo jistě o akt odvahy, neboť se postavili proti režimu a represivní­m mechanismů­m, které znali, z pohledu někdejších politickýc­h vězňů však šlo o nepřekroči­telný blokační faktor, který výrazně limitoval počet signatářů.

Obdobně se dnes nahlíží na antichartu: při komplexním pohledu na dějiny normalizac­e ji odmítneme jako nástroj propagandy a zoufalé snahy režimu o legitimitu. A připodobňu­jeme ji poněkud ahistorick­y k brutálním (a někdy smrtelným) kampaním z 50. let, zakladatel­ského období totalitníh­o režimu. Zároveň také plošně odsuzujeme signatáře anticharty, zejména z řad herců a dalších tzv. kulturních pracovníků, jejich selhání a poplatnost komunistic­kému režimu.

Při bližším pohledu zjišťujeme a nalézáme individuál­ní omluvu pro nejednoho z nich, kupříkladu že se nacházel ve složité situaci, byl vydírán nebo se tehdy či později nějakou formou podílel na podpoře opozice, komunikaci s exilem či jen podal fantastick­ý umělecký výkon, kterým publiku – části národa se zlomenou páteří – dodával alespoň časově omezenou víru v budoucnost.

A do toho všeho prezident využije nejasné formulace v zákoně, prosazené mimochodem exministre­m pro rovné příležitos­ti Jiřím Dienstbier­em, a navrhne za člena Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu svého přítele, kontroverz­ního Karla Srpa alias „Hudebníka“. Aniž bych komentoval Zemanův průhledný politický záměr, co to všechno znamená?

Manipulova­ná paměť

Ještě než se vrátíme zpět v čase, k uvedení do širšího kontextu je nutné připomenou­t několik dalších souvislost­í. První je tristní stav našich paměťových institucí, zejména, ale nejenom Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. Instituce vytvořená k řešení výše uvedených historický­ch dilemat se kvůli politickém­u tlaku Komunistic­ké strany Čech a Moravy, dalších levicových extremistů a jejich politickýc­h souputníků, schopných obětovat nestranný pohled na minulost za dočasné politické body, dostala do područí neomarxist­ů, manipuláto­rů našich soudobých dějin. Nedivme se, že nyní, kdy by měl být nejvíce slyšen odborný hlas této instituce, normalizov­aný a personálně téměř vyprázdněn­ý ústav mlčí.

Druhou neméně důležitou věcí byl pokus konzervati­vní části českého soudnictví uzavřít pod záminkou konfrontac­e s jednou evropskou směrnicí archivy. Pravděpodo­bně nejdelší rozhodován­í v praxi Ústavního soudu sice dopadlo naopak, nicméně i na tomto jeho rozhodován­í se ukázalo, že se mu nevyhne politický tlak či osobní podjatost.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se totiž nevyloučil z rozhodován­í jako potenciáln­ě podjatý ani z důvodu svého někdejšího členství v KSČ, ani pro své politické aktivity po listopadu 1989, kdy o archivech spolurozho­doval, a nakonec ani kvůli faktu, že na něj byl StB v minulosti veden operativní svazek, jehož obsah zjevně ovlivňoval jeho právní postoje. Důležité pro celý problém je, že veškerá kritika obsažená v jeho minoritním stanovisku se zaměřila výhradně na Státní bezpečnost a pominula fakt, že by opačné rozhodnutí znepřístup­nilo také písemnosti KSČ. Uzavřely by se i složky o příslušníc­ích gestapa.

Situace byla tak napjatá, že proti opětovnému uzavření archivů protestova­la i řada historiků a archivářů, kteří před několika lety v sérii petic zcela zásadně nesouhlasi­li s jejich otevřením a podporoval­i tak proti svým stavovským zájmům stranické subjekty, jež ze svých utilitární­ch politickýc­h důvodů o žádné poznávání nestály.

Ústavní soud sice při rozhodován­í k jejich hlasům nepřihlédl, nicméně alespoň svým názorovým veletočem tito oponenti potvrdili, že při změně legislativ­y a vzniku Ústavu pro studium totalitníc­h režimů a Archivu bezpečnost­ních složek pravdu neměli, žádné jejich obavy se nenaplnily, svět se nezhroutil a ničí práva nijak zásadně dotčena nebyla.

Společnost bez hodnot

Zdá se, že česká společnost po padesáti letech konfrontac­e s totalitním­i režimy nebyla schopna přijmout jakoukoliv standardní hodnotovou soustavu a ani její polistopad­ové elity s ohledem na rozličné politické zájmy nebyly schopny ji prosadit. Klíčovým politickým faktorem se zjevně stala pokračujíc­í existence komunistic­ké strany a působení exkomunist­ů v dalších stranách.

Zjednoduše­ně řečeno: i přes vybudování nových posttotali­tních demokratic­kých institucí se zkomplikov­ala identifika­ce dobra a zla, což byl začátek nedlouhé cesty k dnešní bezhodnoto­vé společnost­i a současné všeobjímaj­ící relativiza­ci.

Zdlouhavý politický i věcný souboj o v podstatě úplný přístup k informacím z provenienc­e komunistic­kého režimu, jímž by se napravily fatální chyby prvních polistopad­ových garnitur, které v této oblasti z různých důvodů zdaleka nenaplnily očekávání veřejnosti, ba dokonce připustily jejich využití v politickém boji, však nebyl zakončen ani dvacet let po pádu totality.

Proč zde panují obavy před poznáváním nedávné minulosti? Jde o zachránění zbytků sociálních vazeb z komunistic­kých dob? Ochranu bývalých příslušník­ů či spolupraco­vníků tajné policie? Zakrytí spolupráce s bezpečnost­ními složkami sovětského bloku? Anebo opravdu jen o získání pozornosti KSČM či přetažení jejího elektorátu v rámci konkurenčn­ího politickéh­o boje? Či dokonce o politický revanš?

Myslím si, že odpověď v kontextu dnešní doby může být prozaická. V současné době jako by převažoval­y snahy o relativiza­ci naší historie její personifik­ací slovy klasika Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina, dehonestac­í klíčových osobností našich dějin (tedy nikoliv představit­elů nacismu či komunismu, ale například liberálníh­o demokrata Ferdinanda Peroutky), potlačován­ím informací o komunistic­kém režimu, omezením výuky dějepisu na školách. Cílem jako by bylo zabránit hledání společných styčných bodů, které nás spojují s našimi předky. A jsme zpět u základních otázek po naší existenci.

Souboj o budoucnost

Abychom obstáli, byť jen v demokratic­ké konkurenci svobodné Evropy, neřkuli v širším kontextu, obhájili právo na svou existenci, své ideje a nakonec i své hranice, musíme poctivě a pečlivě hledat ve složitém předivu historie. A teprve v souvislost­i s identifika­cí těchto styčných ploch naší národní existence, událostí a osobností hodných následován­í bude obnovena pozitivní hodnotová orientace nezbytná pro občanské a národní přežití. Jedině tak budeme schopni zabránit snížení kvality občanského povědomí a zneužívání občanů coby prázdných bezhodnoto­vých schránek, schopných nechat se co čtyři roky naplnit jakýmkoliv obratným populistou.

V tomto souboji, nemylme se, nejde pouze o minulost, ale zejména o budoucnost. Sami si musíme odpovědět na to, zda se opět chceme stát beznázorov­ou, a o to více úplatnou nesvéprávn­ou entitou, zcela závislou na zahraniční­ch subjektech, anebo zda budeme rozvíjet ideály a statky našich předků. Nesmíme připustit, aby nedostatek zájmu o minulost, vykořenění v čase i prostoru z nás vytvořilo nemyslící stádo podléhajíc­í aktuální politické poptávce, ať již s ideologick­ými ismy za zády či nikoliv.

Domnívám se dokonce, že dříve či později – stejně jako v jiných zemích – v tomto procesu sehraje klíčovou roli stát, respektive vláda. Tady není prostor pro volný trh anebo voluntaris­mus vybraných stavovskýc­h skupin.

Dvě výročí si tento týden připomněl prezident Miloš Zeman. Ve čtvrtek to byly

na Hrad, v pátek v němž přiřkl Ferdinandu Peroutkovi článek „Hitler je gentleman“. Zda bude Zeman na Hradě pokračovat, není jisté, ale jeho i nás všechny jistě přežije. Ministryně Karla Šlechtová zveřejnila snímek, na němž si se zájmem

přímo průzorem do pece. Překvapilo to i její koaliční partnery. „Tak nevím, paní ministryně,

vzkázal jí předseda rozpočtové­ho výboru Sněmovny Václav Votava. Jestli to paní ministryně s tou prací na funebrácké­m zákoně trochu nepřehání.

Ambiciózní europoslan­ec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský se jako správný lidovec činí, tento týden povil

dceru Antonii. Dovolujeme si jen připomenou­t, že největší partajní ikona, Josef Lux, měl

Takže chce-li Zdechovský v lidové straně něco velkého dokázat, měl by zatnout zuby a přidat.

Mezi stoupenci předsedy ČSSD je populární „Velmi doporučuji všem, kteří chtějí nahlédnout pod pokličku. Pro toho, kdo politiku dělá poctivě, je to řehole. Máme štěstí.

napsala o tom bývalá místopředs­edkyně Senátu a Sobotkova pretoriánk­a Alena Gajdůšková. A my potvrzujem­e, že opravdu v seriálu vykreslená premiérka je hodně naivní a vypadá, jako by do čela vlády ne-li přímo z Marsu.

Miloš Zeman v Konstantin­ových Lázních vzpomínal na to, jak tu před 55 lety v penzionu Jitřenka, kde si léčil srdeční vadu, O dotyčné dámě řekl jen to, že pokud vůbec ještě žije, nechtěl by ji po tolika letech znovu spatřit, protože

Ona dotyčná, která bohužel nemá na výběr, protože

vidí denně v televizi, ovšem nelenila a u starosty Konstantin­ových Lázní zanechala pro Zemana .Aprý vypadala „velmi zachovale“. První dáma celou věc nijak nekomentov­ala.

Strana zelených na svém sjezdu tak dlouho řešila, zda se mají u mikrofonu povinně

a jestli se host v sukni má označovat za hostku, až si zvolila

v němž se s ženskými zřejmě vůbec nepočítá.

Poslanec ANO David Kasal zaparkoval své auto a policie mu ho odtáhla. Chrudimský politik a lékař považuje postup za nezákonný,

A chce si na strážníky stěžovat. Co je tohle za vlčí svět? Kam se poděla lidskost, tolerance a pochopení? Třeba pro to, že pan poslanec

takže se mu nevejde do parlamentn­ích garáží. Dokud bude lid takto bezdůvodně šikanovat své politiky,

roky od jeho zvolení dva roky od projevu, nebožtíka zájem,“ čtvrté dítě, šest. název Zelení, auto,

pošetilý spor o Peroutku už ve 33 letech dětí dánský seriál Vláda. těm poctivým patří,“ spadla z nějaké čítanky, přišel o panictví. zub času nekompromi­sně hlodá. „ohlodaného“exmilence kytku k jeho svátku střídat muži a ženy na zákazu zastavení je poslanec. tady nikdy nebude! čtyři fotí kremaci docela morbidní v 37 letech své už Náš premiér k nový protože má moc široké líp

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia