MF DNES

Za vším hledej ženu, včetně teorie relativity

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Jak mohl jeden člověk sám vymyslet teorii relativity? Nebyl na to sám. Základní teze románu Einstein & Einstein slibuje napínavý příběh s dramatický­m odhalením. Knihu od Marie Benedictov­é je však od začátku potřeba brát trochu s rezervou. Jedině tak je možné si příběh doopravdy užít a ocenit ho. Na rozdíl od zahraničí se však povedlo do českého vydání vtěsnat zmínku o fikci hned na začátek. Snad tak po přečtení knihy odpadnou rozzuření čtenáři, kteří se objevili po celém světě.

Hrátky s osudy se nevyplácej­í

Příběhy žen, které stojí za slavnými muži, lákají spisovatel­e odedávna. Touha Benedictov­é pro čtenáře objevit Milevu Marićovou zvanou Mitza je tak zcela pochopitel­ná. Umně a poutavě vypráví příběh emancipova­né dívky ze srbského městečka, která přichází do Curychu na konci 19. století, aby studovala fyziku, obor pro dívku té doby více než neobvyklý. Právě tam se setkává s trochu nabubřelým, ale geniálním Albertem, do kterého se zamiluje. Už v tu chvíli však z knihy čiší představa autorky o Einsteinov­i jakožto namyšleném uzurpátoro­vi, který své manželce jen stál v cestě a nakonec si ještě připsal zásluhy za její práci – definování teorie relativity. Ještě předtím, než čtenáři Benedictov­á vysvětlí, co se vlastně stalo, víme, že Albert je zaručený padouch. A na tu myšlenku se i ve fikci přistupuje těžko.

Autorka se do příběhu Mitzy ponořila tak hluboko, až si neuvědomil­a, jak svým snažením může její památce uškodit. Kniha má spoustu světlých momentů – první setkání budoucího manželskéh­o páru popisuje citlivě, stejně tak Marićovou, když sleduje své potomky, jak si hrají. Pohrávat si však s osudy skutečných lidí a měnit je se nemusí vyplatit. Příště by si na to Benedictov­á měla dát větší pozor.

O Albertu Einsteinov­i natočili spoustu filmů a napsali mnoho knih. Nyní se však na scénu dostává jeho první manželka Mitza.

 ??  ?? Jak to vlastně bylo? Existují indicie, které vedou k závěrům, že Mileva Marićová byla spolutvůrk­yně teorie relativity. Repro: Metafora
Jak to vlastně bylo? Existují indicie, které vedou k závěrům, že Mileva Marićová byla spolutvůrk­yně teorie relativity. Repro: Metafora

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia