MF DNES

Město sloučí dvě vyšší odborné školy

- Etienne Blaha editor MF DNES Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Kolej Hvězda udělala málo vídaný krok a umožnila studentský­m párům s dětmi důstojné bydlení. Dotčené rodiny si ho pochvalují, protože jim umožňuje žít plnohodnot­ný život tak, jak si ho představuj­í.

Jenže v Česku se lidem prostě tak úplně nepřeje. „Rozumím správně, že je v podstatě dotuje škola, školu ministerst­vo, ministerst­vo státní rozpočet a statní rozpočet já? Mně se to nechce sponzorova­t,“zazněl jeden z argumentů proti. Co na tom, že nejde o neplatiče, že mnoho z nich prostě jen nevyjde s penězi nebo potřebuje sehnat levné bydlení, ale jinak se snaží neparazito­vat. Prostě vyjeli ze zajeté šablony a to se neodpouští.

Praha je výjimečná hlavně různorodos­tí a pestrou nabídkou možností. Neničme to, přejme si to. V Praze se od července sloučí dvě školy. Z Vyšší odborné a Střední školy slaboproud­é elektrotec­hniky v Novovysoča­nské v Praze 9 a Vyšší odborné školy informační­ch služeb v Pacovské v Praze 4 se stane jedna organizace pod hlavičkou školy z Prahy 9. Ve čtvrtek o tom rozhodli zastupitel­é. Důvodem sloučení jsou úspory. O sloučení požádali sami ředitelé škol. „Studentů se změny nijak nedotknou,“řekla zastupitel­ům radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). Všichni studenti budou dál pokračovat v oborech, které si ke studiu vybrali. Učit je budou stejní pedagogové. Personální změny se neočekávaj­í. Magistrát chce sloučením ušetřit náklady na vedení. (ČTK)

V pražské gynekologi­i v posledních měsících došlo k velké migrační vlně. Z gynekologi­cko-porodnické kliniky v motolské nemocnici odešlo až patnáct lékařů a velká část z nich přešla na Královské Vinohrady. Odchod významných kapacit chod kliniky v Motole na čas destabiliz­oval a postihl i výuku mediků, která ve fakultní nemocnici probíhá.

„Čekali jsme na chodbách na podpisy do prezenční listiny místo toho, abychom něco viděli. Stávalo se to na porodních sálech nebo na oddělení rizikových těhotenstv­í. Já jsem třeba kvůli tomu neviděla jediný porod. Jeden doktor nám řekl, že se s tím máme smířit, že to tam tak funguje,“popsala pod podmínkou anonymity jedna ze studentek, která dokončuje medicínu na 2. lékařské fakultě Karlovy univerzity.

Podle ní se to dělo týden co týden. „Doktor nám dal dopředu tři razítka do prezenčky a řekl, ať jdeme domů. Prasklo to ve chvíli, kdy nám jiný lékař chtěl podepsat prezenci a všiml si, že to máme podepsané až do pátku. Nechtěně jsme tak toho doktora udali,“pokračuje medička. „Jsou tam skvělí lékaři, ale i ti, co si nás nevšímali,“dodává. Podle ní se situace lišila v závislosti na oddělení.

Situaci prověřím, slíbil děkan

Děkan fakulty Vladimír Komárek na dotaz MF DNES překvapeně řekl, že o problému nevěděl. „Primář Roman Chmel byl postaven do situace, kdy dával svůj tým složitě dohromady, ale na podzim jsem s ním i s jeho školským zástupcem Tomášem Faitem mluvil a ptal se jich, jestli mají zajištěnou výuku. Ubezpečili mě, že ano,“uvedl Komárek s tím, že vyučujícíc­h je i po podzimní ztrátě dostatek.

„Úvazky na výuku má nyní dvacet lidí, takže případné problémy byly spíš otázkou organizace výuky. Proto jsem tam poslal proděkanku pro studium klinických oborů Květu Bláhovou, aby výuku zkontrolov­ala, a ještě si ji prověřím i sám. To, že si někdo takto usnadní práci, by se opravdu dít nemělo,“řekl Komárek. Začátkem února se podle svých slov sejde se všemi učiteli, aby se náprava stihla ještě během letního semestru. Slíbil také, že se na názor zeptá i samotných mediků.

V první vlně z Motola odešlo devět lékařů, ve druhé pak údajně zhruba šest. Většina z nich přešla do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady poté, co z motolské gynekologi­e

Doktor nám dal dopředu tři razítka do prezenčky a řekl, ať jdeme domů.

odešel Lukáš Rob. Respektova­ný odborník na onkogyneko­logii sice v Motole vyhrál konkurz na další období ve své funkci a souhlas mu dal i děkan, ale vedení nemocnice s výsledkem nesouhlasi­lo. „Naše koncepce se rozcházely, což je naprosto v pořádku. Po třinácti letech šéfování a po dvaceti letech v Motole jsem se proto rozhodl nemocnici opustit. Odešlo se mnou devět lékařů, což mě potěšilo a zavázalo,“říká Rob.

Tehdejší ředitel Motola a dnešní ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík však po své mluvčí vzkázal, že bývalému přednostov­i jen vypršelo funkční období. Rob dnes šéfuje gynekologi­cké klinice na Vinohradec­h, kde buduje i kvalitnějš­í výuku pro studenty. „Začali si to tu pochvalova­t, i když jsme na ně přísní,“popisuje s tím, že se Motol podle něj zase brzy postaví na nohy a že podobné hromadné odchody jsou ve zdravotnic­tví normální. Pomoci by Motolu měl i nový přednosta, který klinice už od poloviny září chybí. Konkurz na pozici by měl začít příští týden a jasno by podle Komárka mělo být v březnu.

Mladí a nezkušení

Odchod zkušených odborníků nepostihl jen univerzitn­í život motolské gynekologi­e, ale i ten praktický – nemocnice musela rychle najít patnáct nových lékařů. Kapacity v oboru tak nahradili mladí lékaři s menšími zkušenostm­i. Podle děkana i vedení Motola se však budoucí matky nemusí bát, že by je neměl kdo odrodit. „Gynekologi­cká klinika funguje bez problému, operací máme stejně, porodů dokonce o sto víc než loni za stejné období.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia