MF DNES

Vršovický zákaz segwayů baví Pražany

-

Poté, co se Praha 2 rozhodla na svém území zakázat segwaye, začala se přívalu turistů na vozítkách obávat sousední desátá městská část. Bude proto žádat magistrát o rozšíření zákazu i pro Vršovice. Na sociální síti tím ale vzbudila spíš pobavení, místní prý segway v této čtvrti zatím neviděli.

Radní Prahy 10 se po zákazu segwayů v sousedních městských částech obávají, že se provozovat­elé hromadně přesunou na jejich území. „Budeme rádi, když i nadále tyto objekty (turistické cíle, pozn. red.) budou v pozornosti veřejnosti, ale nemáme zájem o to, aby se z nich staly náhradní cíle pro turisty na segwayích. Máme na to stejné právo jako Prahy 2, 3 a 4,“řekl mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

Na sociálních sítích návrh vyvolal pobavenou reakci místních obyvatel, kteří se v této části Prahy s turistou na segwayi nikdy nepotkali. „V Praze 10 bydlím 16 let, za celou dobu jsem tu neviděl jediný segway. Zakazujete něco, co nikdo nedělá a nikomu nevadí. Jen to bude stát peníze a naši čtvrť zohyzdí nevkusné zákazové cedule,“reagoval na Facebooku Martin Cakrt.

Podle radnice ale nejde o to, jestli do této části Prahy v minulosti turisté mířili, ale že na základě zákazu v přilehlých oblastech se provozovat­elé přesunou na místo nejblíže centru, které není dosud zakázané.

„Původní vymezení zákazu vozítek segway se rozšířilo na Prahu 3 a na Prahu 4, čímž začíná trpět sousední Praha 2, kam se jejich provoz částečně přesunul. Měli jsme proto odůvodněné obavy, že po zákazu na Praze 2 by se problém objevil v Praze 10,“vysvětlil radní pro dopravu Martin Hejl (ODS). Oblast zákazu by měla být na východě vymezena ulicemi U Zdravotníh­o ústavu, Benešovská, Ruská, Bělocerkev­ská, U Slavie, U Vršovickéh­o hřbitova a Bohdalecká.

Magistrát provoz vozítek zreguloval už loni v červenci, ale zákaz začal platit až v prosinci po rozmístění asi šesti set značek. (rsr)

 ?? Foto: MAFRA ?? Praha 10 Bude žádat ve Vršovicích zákaz segwayů.
Foto: MAFRA Praha 10 Bude žádat ve Vršovicích zákaz segwayů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia