MF DNES

Výstava Lego v Praze potrvá již jen pár dní

-

Dostatek máme jak lékařů, tak sester, což nebývá úplně obvyklé. Kde nám opravdu chybějí lékaři, je plastická chirurgie. Odcházejí totiž do soukromého sektoru, kde mají lepší peníze,“uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Porodnictv­í se však v budoucnu může ocitnout v nečekaných problémech – o rození dětí není mezi mediky zájem. „Tohle řeší i jinde ve světě, ten obor nikdo nechce dělat. Lékaři nemají nervy na porody. Místo nich tam jsou porodní báby. Porodnictv­í je navíc dehonestov­ané a každá chyba se propírá v médiích,“míní Rob. Coby neatraktiv­ní porodnictv­í popisují i medici.

„Ženy si vůbec neváží toho, co mají. Jsou rozmazlené a neposlouch­ají doktory. Ať si rodí doma, ale na vlastní zodpovědno­st,“uzavírá budoucí lékařka. Již jen posledních několik dní bude možné navštívit v areálu Výstaviště Praha Holešovice vzdělávací výstavu modelů z Lego kostek. Výstava, která začala na konci loňského roku, skončí 1. února 2017. Mezi stavbami z lega uvidíte starobylou i moderní architektu­ru, historické události, roboty, hudební nástroje vyrobené z kostek Lego, první krok člověka na Měsíci, pád Berlínské zdi nebo známé scény z filmů a pohádek (například pevnost Erebor z filmové trilogie Hobit). Za pozornost také určitě stojí stavba lodi Titanic, která pohltila více než půl milionu kostek. Model lodi je tři metry vysoký a dlouhý jedenáct metrů. Jedná se o největší světovou rekonstruk­ci Titaniku postavenou z kostek Lego v měřítku 1:25. Hitem výstavy je impozantní kolekce Star Wars a mezi více než padesáti exponáty perla výstavy – z několika desítek tisíc kostek postavený dvoumetrov­ý Star Destroyer. (ps)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia