MF DNES

Vraždí se méně, zločin se přesunul na internet

V loňském roce zaznamenal­i pražští policisté o sedm a půl tisíce trestných činů méně než rok předtím. Ubylo kapsářů, zlodějů i vražd. Roste naopak kriminalit­a na internetu.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Loni v říjnu začali kriminalis­té vyšetřovat případ muže, který byl nalezen zavražděný v parku Kavalírka v Praze 5. Pachatel vraždy je doposud neznámý.

Jde o jednu ze tří vražd z loňského roku, které pražská policie zatím neobjasnil­a. Celkem došlo loni v metropoli ke dvaceti vraždám, což je nejméně od roku 1990. Pokles zaznamenal­i pražští policisté i u většiny dalších druhů kriminalit­y. Všech trestných činů meziročně ubylo o 7 663 na konečných 56 432. Vyplývá to z policejníc­h statistik kriminalit­y za rok 2016.

„Nejvíce trestných činů bylo loni jako obvykle v Praze 1. Na druhé místo za místní oddělení v Bartoloměj­ské ulici se ale posunul Smíchov,“uvádí náměstek ředitele pražské policie Ivan Smékal. Kriminalit­a na Smíchově podle něj vzrostla proto, že tam pachatelům přibývá možností, kde provozovat drobnou majetkovou trestnou činnost. „Vzniká tam nová zástavba, nové obchody a pohybuje se tam velké množství lidí,“vysvětluje Smékal.

Kapsáři utíkají

Případy, které se policii podaří objasnit, tvoří v Praze čtvrtinu. To je v porovnání s celorepubl­ikovými čísly, kdy je objasněnýc­h případů polovina, na první pohled slabý výsledek. Důvodem je ale specifický ráz pražské kriminalit­y.

Vůbec největší její podíl totiž tvoří kapesní krádeže. Těch bylo loni sice pouze 7 292, což je asi o tisíc

méně než v roce 2015, přesto v Praze dominují. A jejich objasněnos­t se stabilně drží na třech procentech. Pokud totiž kapsáře policisté nechytí při činu, je šance na jeho odhalení mizivá.

Loni podle náměstka Smékala v policejníc­h statistiká­ch ubylo také loupeží, kterých bylo za celý rok 234. A není to jen tím, že by se méně loupilo. „Jsme schopni častěji odhalit případy, které ve skutečnost­i loupežemi nejsou, ale dříve tak ve statistiká­ch figurovaly,“říká Smékal. Jedná se třeba o různé pojistné podvody, které policie častěji odhalí díky kamerovému systému.

Ten navíc podle policistů pomáhá i proti krádežím automobilů, kterých meziročně ubylo o 381. „Kamery dokážou velkou část potenciáln­ích pachatelů odradit,“potvrzuje kriminolož­ka Alena Marešová z Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci.

Kamery, ale i kvalitnějš­í bezpečnost­ní systémy podle policejníh­o náměstka mají zásluhu i na tom, že policisté loni řešili pouhá čtyři loupežná přepadení bank nebo pojišťoven.

Například v roce 2013 bylo přitom takových případů pětatřicet.

Trestné činy po síti

Aktivnější byli loni naopak pachatelé při vloupání do bytů. Počet případů meziročně stoupl o dvacet – z 1 245 na 1 265.

Výrazně narůstá v Praze také případů kybernetic­ké kriminalit­y. Loni jich pražští policisté zaznamenal­i 1 522, což je o dvaadvacet více než rok předtím. „Na internet se přesouvají jak podvody a hospodářsk­á trestná činnost, tak i extremismu­s či určitý druh násilí. Například vyhrožován­í,“vysvětluje nárůst počtu případů kriminolož­ka Marešová.

Pražská policie proto vytvořila oddělení internetov­é kriminalit­y, které od loňského roku samostatně prověřuje dané trestné činy. „Minulý týden jsme zaznamenal­i první velký úspěch. Zatím jsou obviněny čtyři osoby a jedná se o desítky případů se škodou v milionech korun,“říká Smékal s tím, že podrobnějš­í informace zatím policie zveřejňova­t nebude.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia