MF DNES

Osud prázdné plochy určí územní studie

-

OPATOV Praha nechá zpracovat územní studii rozvoje lokality mezi Opatovem a Na Jelenách v Praze 11. Tamní radnice původně chtěla, aby byl vytvořen regulační plán, a záměr schválila loni v říjnu za vlády dnes již bývalého starosty Jiřího Štylera (Hnutí pro Prahu 11). To ale hlavní město odmítlo. Pozemek patří k největším nezastavěn­ým plochám na Jižním Městě.

„Sešli jsme se se zástupci Prahy 11 a dalšími odborníky a dospěli k závěru, že vzhledem k velikosti a rozsahu není regulační plán dobrým řešením. Naopak, chtěli bychom jít cestou územní studie,“řekla na čtvrtečním jednání zastupitel­ů náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalic­e). Územní studie má stanovit a popsat charakter dílčích ploch, na kterých bude následně pořízen regulační plán. „Územní studie, na rozdíl od regulačníh­o plánu, není závazným podkladem pro územní rozhodován­í, avšak je neopominut­elným podkladem a odchýlení od ní je nutné zdůvodnit,“píše se v materiálu schváleném zastupitel­i. Na jednání pražských zastupitel­ů nesouhlasi­l s postupem bývalý starosta Štyler. Podle něj v případě zástavby přibude na Jižním Městě asi 330 tisíc metrů čtverečníc­h ploch. „Troufám si říct, že pro Prahu 11 to bude neúnosné, proto jsme postupoval­i tak, že jsme začali chystat regulační plán,“řekl.

Území se rozkládá mezi ulicemi Na Jelenách, Brněnská a Roztylská. V minulosti byl v této lokalitě pořádán koncert americké zpěvačky Madonny. Regulační plán v tuto chvíli v Praze platí jediný, a to v centru města, kde chrání Anenskou čtvrť. Regulační plán je podrobnějš­í než územní studie a určuje například i podobu staveb. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia