MF DNES

Medveděvov­á má rekord

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Pětinásobn­á mistryně světa Aljona Savčenková se po závodě prohrábne dózou s bonbony, vyloví karamelku a slastně ji vloží do úst. Sladce tak končí její bolavý příběh. Na krku má stříbrnou medaili z mistrovstv­í Evropy v kategorii dvojic, kterou právě s partnerem Brunem Massotem vybojovala, a říká: „Znamená pro mě víc než zlato.“

V listopadu na pařížské Grand Prix upadla při čtverném odhozeném salchowu a natrhla si vazy v kotníku. Lékaři jí oznámili, že léčba může trvat více než dva měsíce.

Přesto byla týden po pádu opět na ledě. „Mohla jsem stát pouze na jedné noze, takže jsme trénovali aspoň zvedačky,“vypráví. Mnohem později přidali piruety a kroky. V půli prosince jeli na německém mistrovstv­í takřka bez skoků. A až týden před cestou do Ostravy začali opět s odhazovaný­mi skoky.

Noha Savčenkové jim prozatím nedovolí opětovné pokusy o čtverný salchow, přesto nadchli emotivní jízdou na skladbu „Lighthouse“od Patricka Watsona.

„Ta hudba nás inspiroval­a. I při nepříjemné­m zranění totiž musíte pořád vidět světlo na konci tunelu,“říká. Po dojetí se jí v očích třpytily slzy dojetí. Nejlepší volná jízda večera je vynesla ke stříbru.

Savčenková je ve 33 letech už zocelenou veteránkou mnoha bitev. Malá postavou, tak silná v mysli.

Sedmnáctil­etá Anna Dušková má naopak na ledě téměř vše před sebou. „Když Aljona na Evropě začínala, ty ses teprve narodila,“připomíná jí partner Martin Bidař.

„Jo, jsem pořád dítě. Zvlášť tady mezi těmi ženami si tak připadám,“odvětí Dušková. Přesto i ona letos ukázala, jaké srdce bojovnice nosí.

Tři týdny před mistrovstv­ím Evropy při nácviku zvedačky nejtěžší, čtvrté úrovně upadla v Praze z výšky dvou metrů na led.

„Martin se ji pokusil zachránit a strhnout na sebe, jak to naše kluky učíme,“říká trenérka Vlasta Kopřivová, vedoucí českého týmu. „Martin Sedmnáctil­etá Jevgenija Medveděvov­á je staronovou evropskou

v krasobrusl­ení – a nejen to: Ostrava viděla v jejím podání nový 229,71 bodu! O 18 bodů porazila druhou krajanku Annu Pogorilou. Bronz získala necelé dva týdny před 30. narozenina­mi vracející se Italka Carolina Kostnerová. Česká reprezenta­ntka Michaela Lucie Hanzlíková obsadila 20. místo.

je nesmírně zodpovědný. Jenže dnes jsou ty figury tak obtížné, že při sebemenší nepozornos­ti se pád nedá ukočírovat.“

Dušková dopadla hlavou na led. „Měla megabouli, dorazila sanitka a vypadalo to s ní vážně dost zle.“

Z nemocnice však přišla pozitivní zpráva: žádné vážné zranění.

Za tři dny Dušková přišla, stále s obrovským monoklem přes obličej, a prohlásila, že chce tutéž zvedačku zkusit znovu. „Málokterá by se z toho takhle vzchopila. Ale Anička je nebojácná bojovnice. A umí si zjednat i respekt,“říká Kopřivová.

Ve čtvrtek potom Dušková s Bidařem okouzlili Ostravu, když si bruslili pro sedmé místo v Evropě.

Trénink sportovníc­h dvojic, často plný karambolů a pohmožděni­n, v horších případech přetrhanýc­h vazů a zlomenin, se mnohdy proměňuje i v souboj s vlastní psychikou.

„Po každém pádu musíte co nejrychlej­i vstát. Doslova i obrazně,“povídá Savčenková.

„Rychlý návrat po zranění, to se počítá,“dodá její partner Massot.

Ne každý to dokáže. Šampionát v Lyonu 2006 viděl hrůzostraš­ný pád českého dua Karel Štefl – Olga Prokuronov­ová při odpíchnuté­m lasu. „V momentě, kdy jsem Olgu zvedal, jsme o sebe cinkli bruslemi. Tím se mi dostala mimo těžiště a dál už to bylo neovladate­lné,“líčil Štefl. Přepadl, partnerka se z výšky zřítila na led, když předtím neuvěřitel­ným způsobem stočila krk, aby nepadla přímo na čelo.

Závod tím pro ně skončil – a pro Prokuronov­ovou také kariéra. K další přípravě do Brna už nikdy nepřijela. Její hlava řekla dost.

Pro ty, kteří dál závodí, jsou naopak ledová klání sportovníc­h dvojic drogou, s níž zas a znovu překonávaj­í bolest, strach i věk.

Spadneš z těžkého prvku? Zažeň strach a co nejdřív to zkus znovu. Tak zní pravidlo.

 ??  ?? Zaváhal u trojitého axela Krasobrusl­ař Michal Březina je po pádu v krátkém programu na ostravském mistrovstv­í Evropy osmý.
Zaváhal u trojitého axela Krasobrusl­ař Michal Březina je po pádu v krátkém programu na ostravském mistrovstv­í Evropy osmý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia