MF DNES

Nový klíč: český šampion může přímo do Ligy mistrů

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vraťme se do loňského června. Uznávaný trenérský machr Unai Emery mizí do Paříže a náruživí fanoušci fotbalové Sevilly se děsí: „Co s námi bude?“

Těžko se jim divit, vždyť chlapík s uhlazeným účesem, horkou krví a vyhraněným názorem vyhrál třikrát po sobě Evropskou ligu!

Uběhl půlrok a zatímco Emery je v lehké deziluzi, protože bohatá Paříž ztrácí ve francouzsk­é lize dřívější suverenitu, fanoušci Sevilly si našli novou modlu. Takovou, která tvrdí: „Hrajeme o titul!“

Cože? Skutečně Sevilla může myslet na trofej, kterou dosud získala jedinkrát v historii? Na trofej, kterou by měla mít předplacen­ou dvojice Real Madrid & Barcelona?

Od roku 2004 dokázalo slovutnou zeď přelézt jen Atlético Madrid. „My to taky zkusíme. Nemusíme to dokázat, ale budeme o titul bojovat,“prohlásil trenér Jorge Sampaoli po minulém utkání.

Sevilla při napínavé přestřelce vyhrála

Petr Šedivý fotbalový reportér MF DNES

Přestože menší fotbalové země budou mít od příštího roku v Lize mistrů méně míst než doposud, český mistr 2017/18 může postoupit přímo do hlavní fáze. Vyplývá to z nového formátu nasazování, který zavádí UEFA.

Ta ještě podrobnost­i svého plánu nezveřejni­la, ale s detaily už začala seznamovat národní svazy, kterým v minulých dnech rozeslala e-maily a dopisy. Jeden takový dostala podle zjištění MF DNES také Fotbalová asociace ČR.

Za jakých podmínek český šampion 2018 projde do Ligy mistrů? 4:3 na hřišti Pamplony a udržela se jediný bod za vedoucím Realem. Co na tom, že královský klub má o zápas méně, Sevilla si žije svůj sen. Podobně jako anglický Leicester před rokem. Outsider to v Premier League dotáhl ke zlatu. Jak dopadne Sevilla? Mimochodem, v osmifinále Ligy mistrů narazí právě na Leicester, ale zpátky k věci.

Ještě nikdy neměla Sevilla v polovině sezony tolik bodů. Ještě nikdy nebyla tak sexy. Jedině Sevilla dokázala porazit Real a po 40 zápasech ukončit jeho rekordní neporazite­lnost.

„Máme velkou naději,“říká Argentinec Sampaoli.

Sevilla určitě není žádné béčkové mužstvo, ale že by měla útočit na španělský trůn, to se nečekalo. I když... „Trenér nám na začátku sezony řekl, že by bylo fajn, abychom se posunuli. Tři triumfy v Evropské lize? Jo, to je skvělé, ale můžeme být ještě lepší,“líčil klubový prezident Jose Castro.

Jak Sampaoli řekl, tak udělal. Se zavilým výrazem sleduje každý trénink, energicky zasahuje do strojových kombinací, když se mu cokoli

Sevilla vyhrála španělskou ligu jen v roce 1946. Letos se může dočkat podruhé. To není žert!

Česko je na 11. příčce pohárového koeficient­u, který o nasazování do evropských pohárů rozhoduje. To je hraniční umístění, protože přímý postup do Ligy mistrů bude nově zaručovat jen elitní desítka.

Do ní má český fotbal poměrně daleko, ale reálná šance přesto existuje. Česko musí do konce aktuální sezony udržet 11. pozici v žebříčku (12. Švýcarsko už nemá v pohárech zástupce, 13. Nizozemsko i 14. Řecko výrazně ztrácí) a doufat, že vítěz Ligy mistrů 2018 postoupí do dalšího ročníku soutěže ze své ligové soutěže (což se v posledních letech nepovedlo jen Liverpoolu v roce 2005, AC Milán v roce 2007 a Chelsea v roce 2012). nelíbí. Dílčí spokojenos­t na něm poznáte, když má ruce sepjaté na hrudníku. To pak vyniká i jeho výrazné tetování na pravém rameni.

„Mám dvě tváře. Jsem romantik a zároveň se dokážu chovat jako rebel,“tvrdí 56letý Sampaoli.

Jako hráč to nikam nedotáhl, v devatenáct­i ho zastavilo těžké zranění: „Kdybych poslouchal, co o mně říkají lidé, nikdy bych se trenérem nestal. Zůstal bych v rodné Casildě a pracoval v bance.“Naštěstí je Sampaoli paličák, který si umanul, že prorazí jako trenér s atraktivní­m a

„Když se na ty podmínky podívám, tak je přímý postup do Ligy mistrů reálný, pravděpodo­bnost je veliká,“uvedl ředitel českých profesioná­lních soutěží Tomáš Bárta.

Druhý tým tabulky půjde do nemistrovs­ké části kvalifikac­e Ligy mistrů a třetí i čtvrtý budou hrát o Evropskou ligu. Velký bonus v podobě postupu do hlavní fáze Evropské ligy bude čekat na vítěze domácího poháru.

Kdyby český šampion poprvé od roku 2005 postupoval přímo do Ligy mistrů, tak by se v nejvyšší české soutěži hrálo o více než 325 milionů korun, což je prémie za účast. Vítěz poháru náročným ofenzivním stylem. Přes nezajímavé kluby v Peru a Ekvádoru se dostal na populární adresu Club Universida­d de Chile a následně k chilské reprezenta­ci, jež děsila favority. Za rok 2015 byl Sampaoli zvolen třetím nejlepším trenérem světa, za rok 2017 může poskočit.

Sezonu zahájil thrillerem 6:4 s Espaňolem Barcelona a právě na Espaňol narazí zítra během 20. kola. „Nechceme lidem nabízet obyčejný fotbal, chceme být zajímaví. Chceme být nemilosrdn­í,“tvrdí.

Těžko věřit, že byl Sampaoli v létě by za postup do Evropské ligy vydělal zhruba 70 milionů. To jsou na české poměry extra částky.

„Pro českou ligu by to jednoznačn­ě znamenalo velký náboj,“poznamenal Bárta. „A jistý postup do Evropské ligy pro vítěze poháru zaručí, že se mezi kluby zvedne vážnost Mol Cupu.“

UEFA ustoupila nejmocnějš­ím fotbalovým zemím, které hrozily dokonce založením vlastní elitní soutěže. Španělsko, Německo, Anglie a Itálie obsadí polovinu ze všech míst v hlavní fázi Ligy mistrů.

Podstatné bude vždy umístění v pohárovém přesvědčen­ý o nádherné jízdě. Vždyť ze Sevilly utekli prověření borci Banega, Gameiro, Krychowiak, Reyes nebo Coke. Tým se měnil za pochodu, ovšem Sampaoli dokázal, že umí. V brance čaruje Sergio Rico, v útoku maličký Francouz Ben Yedder, asistence vymýšlí Sarabia, střed pole drží Iborra a na křídle se snaží Nasri, host z Manchester­u City. Novou posilou je černohorsk­ý útočník Jovetič, jenž dorazil z Interu Milán. To on ukončil neporazite­lnost Realu.

Jak vidno, Sevilla to zkusí. koeficient­u, který se počítá jako součet výsledků v posledních pěti sezonách.

Přímý postup do Ligy mistrů garantuje UEFA jen deseti nejlepším zemím, namísto současných dvanácti. Až na zmíněnou výjimku, pokud si obhájce trofeje zajistí místo v základní skupině z domácí soutěže – pak se dostane i na jedenáctou příčku.

Státy na jedenácté až patnácté pozici budou mít jistá dvě místa v kvalifikac­i. Právě umístění do patnácté příčky by Česko mělo být schopné udržet dlouhodobě.

Podrobnou tabulku, jak bude nasazování do evropských pohárů vypadat, najdete na fotbal.iDNES.cz/pohary.

„Není otázka, jestli jsme s novým modelem spokojení. Musíme to brát jako realitu. Jestliže byl dřív postup do Ligy mistrů pro dvanáct nejlepších zemí a nově to bude pro deset, tak to znevýhodňu­je menší asociace, jako jsme my. Ale nedá se nic dělat, UEFA v tomhle asi ustoupila nátlaku větších asociací,“popisoval Bárta.

Jede se ještě postaru. Letošní český šampion půjde do 3. předkola mistrovské části kvalifikac­e Ligy mistrů, stříbrný medailista do stejné fáze nemistrovs­ké části, třetí tým a vítěz poháru do 3. předkola Evropské ligy a čtvrtý tým tabulky do 2. předkola Evropské ligy.

 ??  ?? Stvořitel Impulzivní trenér Sampaoli stojí za „novou“Sevillou, obměněný tým pod jeho vedením útočí na španělský trůn. Španělská liga
Stvořitel Impulzivní trenér Sampaoli stojí za „novou“Sevillou, obměněný tým pod jeho vedením útočí na španělský trůn. Španělská liga

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia