MF DNES

Roger Federer vs. Rafael Nadal

Sen fanoušků se splnil. Ještě úžasnější je však sen dvou legend tenisu, které zítra v Melbourne čeká velké finále.

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

MELBOURNE Tahle zpráva před čtvrt rokem nijak nefascinov­ala. Potkali se totiž dva třicátnici s rozbolavěl­ými těly: loni v říjnu na Mallorce místnímu superslavn­ému rodákovi Rafaelu Nadalovi přijel na slavnostní otevření jeho tenisové akademie vzácný host, Roger Federer.

„Původně jsme si měli zahrát exhibici, ale náš zdravotní stav nám povolil pouze zapinkat si s dětmi,“řekl Nadal včera. Jen pár chvil poté, co se v obří euforii skácel na kurt, neboť v semifinále po téměř pěti hodinách udolal Grigora Dimitrova.

A mohl pronést: „Ani já, ani Roger jsme si tehdy nemysleli, že se potkáme ve velkém finále.“Vyhlížená božská bitva je tu. Leč pozor, pokud zpětně chytíte Nadala za slovo, zjistíte, že nyní dodává příběhu možná malinko více koření. V říjnu na Mallorce totiž španělský bombarďák uvedl: „Ani jeden z nás tenis nezapomněl. Pracujeme na návratu na nejvyšší možnou úroveň.“Šlo to hladčeji. Rozhodně rychleji. To, že si o titul zahrají v přímé konfrontac­i, je parádní bonus. Ale celou dobu věřili.

Ještě jeden večírek pro tohle duo!

Za nejlepší bitvou dějin tenisu

Kdy tihle dva nabídli největší parádu? Je to jako vybírat si v luxusním klenotnict­ví, ale za nejzářivěj­ší tenisový šperk patrně většina vybere finále Wimbledonu 2008. Bezmála pět hodin tehdy fascinoval­i, než Nadal vyhrál 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7. „Dva nejlepší údery turnaje jsme viděli v posledních dvou výměnách,“pronesl v úžasu komentátor BBC.

Netřeba z nich dělat rodinné přátele. Jsou v lecčem jiní. Jakmile na sebe hleděli přes síť, nabrala jejich rivalita absolutní rozměr. Ale respekt? Ano, ten tu byl vždy. „Jsem zklamaný z jediné věci: že hraju ve stejné éře jako Roger Federer, nejlepší tenista dějin,“předvedl ve Wimbledonu 2008 Nadal gesto šampiona a poražený opáčil: „Rafa je oprávněným šampionem.“

Mnoho se změnilo, logicky zestárli. Na tenisové Everesty vystupoval­i častěji jiní: Federer poslední grandslam získal v roce 2012, Nadal o dva roky později. Žezlo čím dál pevněji svíral Novak Djokovič a loni mu jej vyfoukl Andy Murray. Ale vida, jsou zase zpátky. „Drahý Rogere, neumíš si představit, jak výjimečná je pro mě tvá přítomnost,“řekl Nadal loni na Mallorce; on tehdy kurýroval zápěstí, Federerovi tenisový rok 2016 zkrátily bolesti zad a operace kolena.

Jsou zpátky, byť to čekal málokdo. Snad kromě nich dvou.

Nejlepší zpráva pro tenis

Austrálie v neděli ráno zažije dotek výjimečnos­ti. Dalo se takovéto finále očekávat?

Kdo tvrdí že ano, spíš si vymýšlí. Na Federera pěl jeho tréninkový parťák při comebacku vyložené ódy a na Hopman Cupu naznačil, co umí, ale po tak dlouhém herním výpadku to byl jen signál, žádná „tvrdá zpráva“. Nadal vypadl na turnaji v Brisbane ve čtvrtfinál­e s Raonicem (ale už tehdy byl optimista). Senzační brzké konce Djokoviče a Murryho oběma vyčistily cestu.

Ovšem pozor, to ani omylem neznamená, že by si finále nezaslouži­li! Báječní muži s raketou válí. Federer vyškolil Tomáše Berdycha, pobil světovou pětku Nišikoriho, zdolal krajana Wawrinku. Nadal odstranil z cesty Monfilse, Raonice (vida, odveta) a nyní Dimitrova.

„Nebudu vám lhát, hrát proti Rogerovi ve finále je výjimečná věc. Pro nás oba. Je super, že je zpět ve velké formě. Předvádíme každý trochu jiný tenis, ale klíčové je, kolik lidí se na něj těší. To je pro náš sport výborná zpráva,“pronesl Nadal. „Věřím, že budu připraven.“

Podepíší se na nich pětisetová semifinále, nebo mají po pauze nádrž plnou vysokookta­nového paliva? Či snad může mistry třeba postihnout i nějaký náznak nervozity? Na odpovědi se nelze netěšit. Už zítra.

 ??  ?? Vybrané kurzy Tipsportu
Vybrané kurzy Tipsportu
 ??  ?? Finále mužů Federer vs. Nadal on-line reportáž zítra od 9.30 na sport.idnes.cz.
Finále mužů Federer vs. Nadal on-line reportáž zítra od 9.30 na sport.idnes.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia