MF DNES

Tenis jako kdysi. Federer slaví titul

- Michael Bereň redaktor MF DNES

Pětatřicet­iletý Roger Federer byl pod tlakem svých čtyř dětí. „Neprohráve­j, chceme tady zůstat, líbí se nám tu,“prosily ho. Táta jim přání splnil. Z tenisového Australian Open odjíždí Švýcar jako šampion, včera ve finále přemohl v pětisetové bitvě o pět let mladšího Španěla Rafaela Nadala.

Zápas fanouškům připomněl staré časy, kdy tito dva velikáni kralovali světovým dvorcům.

Přitom Federer půl roku nehrál zápas, rehabilito­val po zranění kolene, trénoval. A v Melbourne si chtěl otestovat, co vydrží jeho tělo.

Výsledek? Poprvé zvládl na grandslamu tři pětisetové duely. Vylepšil si rekord v počtu grandslamo­vých titulů. Už jich má 18, raduje se poprvé od Wimbledonu 2012.

„Tahle výhra je však výjimečná,“řekl. Jako až 17. nasazený došel na vrchol. Když se to povedlo Petu Samprasovi na US Open 2002, s tenisem se brzo rozloučil. Federer chce pokračovat.

Stejně jako pětatřicet­iletá Američanka Serena Williamsov­á, která ve finále ženské dvouhry porazila svou o rok starší sestru Venus.

Patnáct tisíc vyvolených se dostalo na místa v Rod Laver Areně. Další lidé zaplnili prostranst­ví v Melbourne Parku před velkoplošn­ou obrazovkou.

Pořadatelé dokonce netradičně otevřeli fanouškům také arénu Margaret Courtové, kam po finále vstoupil šampion Roger Federer s pohárem a kde mluvil k davům.

Žádný člověk se zájmem o tenis si nechtěl nechat ujít včerejší velký den.

Šťastlivci přímo v Austrálii mohli vidět, jak švýcarský veterán teprve potřetí v grandslamo­vém finále udolal španělskéh­o rivala Rafaela Nadala. 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Jak se jedni z nejslavněj­ších tenistů historie vrátili po zdravotníc­h komplikací­ch do formy, která jim v dobách minulých zajistila tolik slavných triumfů. Nebyla to žádná zdlouhavá „pinkaná“, jako když se přetahují obranáři Andy Murray a Novak Djokovič. Na rychlém povrchu se vrátily božské časy.

Slzy a dlouhé objetí manželky

Diváci také viděli, jak si soupeři při slavnostní­m ceremoniál­u vzájemně vyjadřoval­i úctu. „Myslím, že Roger si vítězství zasloužil o trochu víc,“řekl Nadal. „Zápasu by slušela remíza, rád bych se o trofej s Rafou podělil,“opáčil Federer.

V útrobách centrálníh­o kurtu se dojetím rozplakal, když dlouze objímal manželku Mirku. Pětatřicet­iletý otec dvojích dvojčat, dvou synů a dvou dcer, prožíval dětskou radost.

Třebaže Švýcar získal osmnáctý grandslamo­vý titul a v Melbourne zvítězil popáté.

„Tohle vítězství je milníkem v mé kariéře. Naprosto ojedinělé. Má svou vlastní kategorii. Nedá se to srovnat s ničím jiným s výjimkou Paříže 2009,“zavzpomína­l Federer na dovršení kariérního grandslamu.

Teď král Roger stanovil další těžko překonatel­ný rekord. Jako jediný muž v tenisových dějinách pětkrát ovládl tři různé grandslamy.

Přitom do Melbourne cestoval až jako 17. hráč žebříčku ATP. Půlroční pauza ho odsunula z elitní desítky.

Málokdo jej favorizova­l. Přesto Federer při návratu dokázal něco naprosto úžasného, co se mu na žádném jiném grandslamu nepodařilo. Japonce Nišikoriho, krajana Wawrinku i Španěla Nadala porazil v pěti setech. Své tělo podrobil těžké zkoušce. Chtěl z něj dostat maximum, i kdyby neměl další půlrok chodit.

Také ve finále si nechal ošetřovat zraněnou nohu. Komentátor Pat Cash obvinil Federera, že přestávkou pouze plánoval rozhodit Nadala. „Bolí mě to už od druhého kola. Teď se to zhoršovalo ve třetím setu. Ta kritika se mi zdá přehnaná. Já jsem ten poslední, kdo si žádá medical time out,“bránil se Švýcar.

Ještě po půl třetí v noci místního času odpovídal na otázky. Znepokojen­é reportéry zajímalo, proč při děkovné řeči pronesl: „Uvidíme se příští rok, a když ne, tak tohle byl neuvěřitel­ný zážitek.“

Uvažuje snad o konci kariéry po této sezoně?

„Víte, v mém věku už si uvědomuju, že mi moc času nezbývá. Nikdy nevím, který grandslam bude ten příští a jestli nějaký vůbec bude. Jestli se ještě někdy dostanu takhle daleko. Kdybych se zranil, tak tu příští rok nebudu. Stát se může všechno. Měl jsem náročnou minulou sezonu, ty tři pětiseťáky mi taky moc nepomohly. Prostě jsem řekl, co cítím. Ale nic za tím nehledejte. Samozřejmě doufám, že se sem vrátím,“odpověděl Federer.

Další titul pro Nadala?

Báječné vyvrcholen­í úvodního grandslamu sezony láká na další akce roku 2017.

Už to nebude jenom o souboji Murrayho s Djokovičem, o hledání nových šampionů mezi mladší generací. Na Roland Garros by Nadal klidně mohl zaútočit na desátý titul.

„Nemůžu předpovída­t, co bude dál. Stačí mi, že vím, že hraju dobře. Věřím, že když budu takhle pokračovat a když vydržím v kondici, mohou se dít velké věci, hlavně na antuce,“prohlásil španělský bojovník, jenž se úspěšně zotavil po zranění zápěstí.

„Rafo, zůstaň, pokračuj dál. Tenis tě potřebuje,“žádal ho také švýcarský mistr. „Dělá ze mě lepšího hráče. Jsem rád, že jsem s ním mohl být při tak velké události.“

Tohle vítězství je milníkem v mé kariéře. Naprosto ojedinělé. Má svou vlastní kategorii. Roger Federer vítěz Australian Open

 ?? Foto: Reuters ?? Poklona soupeři „Byl bych šťastný, kdyby náš zápas skončil remízou,“řekl Roger Federer (v čelence) po vítězství nad Rafaelem Nadalem.
Foto: Reuters Poklona soupeři „Byl bych šťastný, kdyby náš zápas skončil remízou,“řekl Roger Federer (v čelence) po vítězství nad Rafaelem Nadalem.
 ??  ?? Dojatý Roger Federer. Foto: AP
Dojatý Roger Federer. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia