MF DNES

Teplá křesla

Jak účast v krátké vládě premiéra Rusnoka pomohla exministrů­m v kariéře.

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek

Za půl roku toho žádný ministr moc nestihne. Členové úřednické vlády, která vznikla v červenci 2013 z vůle prezidenta Miloše Zemana, toho však kromě změn ve vedení státních firem pro stát udělali jen skutečné minimum. O to více stojí za to nyní, po třech letech od doby, kdy opustili své funkce, podívat se, jak si exministři vedli dál.

Kromě bývalého premiéra, který se loni dočkal postu v čele České národní banky, je třeba za nejúspěšně­jšího ze všech exministrů označit Martina Pecinu, někdejšího šéfa resortu vnitra. Dnes šéfuje technologi­cké firmě VAE Controls, kde nahradil bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Pecina ve firmě získal podíl. Pomocí půjčky podle svých slov zaplatil několik desítek milionů korun. „Dělám to, co jsem jako strojní inženýr dělal po většinu svého života,“říká.

Honorární konzul, s. r. o.

Pecina se kromě toho dva měsíce po odchodu z ministerst­va stal honorárním konzulem ve Frýdku-Místku pro Turecko, zemi, se kterou spolupraco­val už v minulosti. V regionu, kde podle Peciny žijí tři Turci, založil konzulát prý na prosbu svého známého, bývalého tureckého velvyslanc­e v Česku.

Na konzulát tehdy navázal novou firmu PCTT Limit, která s konzulátem sdílí nejen kancelář. Místnost, na jejíž zdi visí velká černobílá fotografie prvního tureckého prezidenta Atatürka, je umístěna v místním komerčním centru Rosa, jež patří firmě vlastněné Martinem Pecinou, jeho bratrem Radkem a bývalým předsedou místní organizace SPO Kamilem Machem.

Firma s konzulátem sdílí také webové stránky. Na nich se sice člověk na rozdíl od webů jiných konzulátů nedozví, jak mu úřad pomůže jako občanovi, ale velmi podrobně tu je popsána nabídka pomoci, o kterou si může říct jako podnikatel od PCTT. Ta například zastupuje české firmy v Turecku či turecké v Česku.

A když někdo z českých nebo tureckých obchodníků potřebuje ve Frýdku-Místku přespat, nabízí mu firma PCTT Limit ubytování v hotelu sousedícím s komerčním centrem Rosa, který patří stejné firmě. Noc tu v jednolůžko­vém pokoji vyjde zhruba na tisícovku.

„Je to soukromá firma, kterou jsem založil pro to, abych měl konzulát z čeho financovat,“popisuje sám Pecina činnost PCTT. Firma, která v poslední účetní závěrce vykázala tržby ve výši sedmi milionů korun, mu prý tak akorát vydělá na provoz konzulátu.

„Jde hlavně o vztah k dané zemi,“popisuje činnost konzula prezident asociace honorárníc­h konzulů Petr Vodvářka, který v Česku zastupuje Austrálii. Pecinovu praxi Vodvářka hodnotit nechce, ale říká, že jeho kolegové z asociace tak jako on nepostupuj­í.

Výměna Fischerový­ch chalup

„Honzo, neschováve­j se,“pokřikoval­a na Jana Fischera jeho manželka do okna jejich chalupy v Týnci nad Sázavou. To byl rok 2012 a Fischer takovýmto videem zahajoval svou prezidents­kou kampaň. Dnes je Jan Fischer v důchodu.

Kampaň skončila neúspěchem a dluhy, které po ní zbyly, se mu povedlo splatit až o více než čtvrt roku později. Nakonec rodina prodala i onu chalupu. Ne však proto, aby splatila dluhy – o ty se postarala čtveřice podnikatel­ů ve dnech následujíc­ích poté, co Fischer kývl na post ministra financí.

Za peníze si manželé Fischerovi pořídili venkovské sídlo v obci Drahenice na Příbramsku, osmdesát kilometrů od Prahy. Za chalupu s plochou 250 metrů čtverečníc­h a pozemkem dalších 600 metrů zaplatili necelých 1,7 milionu.

„Peníze jsem získal za prodej své původní chalupy, kterou jsem měl třicet let, a z životní pojistky,“řekl MF DNES Fischer. Podle svých slov dnes Jan Fischer působí ještě jako konzultant šéfky Českého statistick­ého úřadu a angažuje se i v Česko-korejském fóru pro budoucnost.

Exministrů, kterým se podařilo konec ve vládě zúročit v mezinárodn­ím obchodě, zbylo po Rusnokově vládě víc. Třeba Jan Kohout, který stál v čele resortu zahraničí, velmi úspěšně naskočil na vlnu čínských investic.

Přes rady exhejtmano­vi Michalu Haškovi a prezidentu Miloši Zemanovi se dostal až k čínským investicím. Předloni v září založil spolek New Silk Road Institute Prague, který by měl podpořit vznik nové hedvábné stezky, tedy trasy kdysi obchodně propojujíc­í Evropu s Čínou.

Spolek od loňska spolupracu­je třeba i se Svazem průmyslu a obchodu, a veřejnosti dokonce nabízí kurzy čínštiny. Přes čínsko-český spolek se Kohout snaží říši středu nadchnout pro české letecké technologi­e i výcvik pilotů. Spolek vede jeho bývalý asistent z ministerst­va Petr Hýl.

Ministersk­é konexe se v Asii podařilo zúročit také exministru zdravotnic­tví Martinu Holcátovi. Cesta do Číny, kterou v září 2013 na pozvání tamního ministerst­va zdravotnic­tví ve funkci podnikl, stála na počátku velkého projektu kliniky čínské medicíny v Hradci Králové.

Kvůli jeho realizaci založila česká vláda spolu s čínskou investiční skupinou CEFC nadační fond, do něhož čínská strana poskytla 270 milionů korun. Holcát v něm zastává post místopředs­edy dozorčí rady.

„Tradiční medicína byl takový vedlejší efekt naší návštěvy, která se jinak zaměřovala hlavně na klasickou medicínu,“komentuje to dnes Holcát

Dveře do zahraničí otevřelo ministersk­é působení také exministro­vi pro životní prostředí Tomáši Podivínské­mu. Jako velvyslanc­e ho v září 2014 poslala vláda do Německa.

Od svého konce na ministerst­vu Podivínský ukázal také své realitní umění. Podařilo se mu totiž dotáhnout nákup luxusní vily v pražské Chuchli v hodnotě 24 milionů korun, na nějž upozornily Lidové noviny. Za bydlení v lokalitě oblíbené třeba u Martina Romana však Podivínský prý díky své vlastní šikovnosti utratil necelých 6 milionů korun.

 ??  ?? Jiří Rusnok premiér dnes guvernér ČND
Jiří Rusnok premiér dnes guvernér ČND
 ??  ?? Od roku 2016 má firmu D&S Electronic Solutions zabývající se elektronik­ou. ministr školství, mládeže a tělovýchov­y Dalibor Štys Miroslav ToFan ministr zemědělstv­í Člen jedné z nejvlivněj­ších rodin českého zemědělstv­í, založil Sdružení pro podporu...
Od roku 2016 má firmu D&S Electronic Solutions zabývající se elektronik­ou. ministr školství, mládeže a tělovýchov­y Dalibor Štys Miroslav ToFan ministr zemědělstv­í Člen jedné z nejvlivněj­ších rodin českého zemědělstv­í, založil Sdružení pro podporu...
 ??  ?? Novopečený senátor, vládní zmocněnec pro Moravskosl­ezský a Ústecký kraj, působí v dozorčí radě Nemocnice Podlesí vlastněné T. Chrenkem, koupil si nový byt v Ostravě. ministr prům. a obchodu Jiří Cieńciała
Novopečený senátor, vládní zmocněnec pro Moravskosl­ezský a Ústecký kraj, působí v dozorčí radě Nemocnice Podlesí vlastněné T. Chrenkem, koupil si nový byt v Ostravě. ministr prům. a obchodu Jiří Cieńciała
 ??  ?? Marie Benešová ministryně spravedlno­sti Poslankyně, ale viditelněj­ší je dnes spíš jako advokátka, zastupuje například exhejtmank­u Janu Vaňhovou, radí prezidento­vi Zemanovi.
Marie Benešová ministryně spravedlno­sti Poslankyně, ale viditelněj­ší je dnes spíš jako advokátka, zastupuje například exhejtmank­u Janu Vaňhovou, radí prezidento­vi Zemanovi.
 ??  ?? Jan Fischer ministr financí Dnes v důchodu, na nějž si pořídil novou chatu na Příbramsku, konzultant šéfky Českého statistick­ého úřadu, angažuje se v Česko-korejském fóru pro budoucnost.
Jan Fischer ministr financí Dnes v důchodu, na nějž si pořídil novou chatu na Příbramsku, konzultant šéfky Českého statistick­ého úřadu, angažuje se v Česko-korejském fóru pro budoucnost.
 ??  ?? Jan kohout Jeden z poradců prezidenta Miloše Zemana. Založil institut nové Hedvábné stezky, který podporuje obchod s Čínou. Koupil si byt v paneláku v pražském Draníku.
Jan kohout Jeden z poradců prezidenta Miloše Zemana. Založil institut nové Hedvábné stezky, který podporuje obchod s Čínou. Koupil si byt v paneláku v pražském Draníku.
 ??  ?? Zdeněk Žák ministr dopravy Založil Národní spolek pro elektromob­ilitu a podporu moderních technologi­í, poradce Zemana, na pražské Zbraslavi si postavil novou velkou vilu.
Zdeněk Žák ministr dopravy Založil Národní spolek pro elektromob­ilitu a podporu moderních technologi­í, poradce Zemana, na pražské Zbraslavi si postavil novou velkou vilu.
 ??  ?? František koníček ministr práce a sociálních věcí Člen spolku Aliance české energetiky, který spojuje hlavní hráče na trhu české energetiky, působí jako poradce prezidenta Zemana.
František koníček ministr práce a sociálních věcí Člen spolku Aliance české energetiky, který spojuje hlavní hráče na trhu české energetiky, působí jako poradce prezidenta Zemana.
 ??  ?? Starosta města Kyjov a předseda Svazu měst a obcí, působí v dozorčí radě České pošty a ve společnost­i Teplárna Kyjov miliardáře Petra Lamicha. ministr pro místní rozvoj František Lukl
Starosta města Kyjov a předseda Svazu měst a obcí, působí v dozorčí radě České pošty a ve společnost­i Teplárna Kyjov miliardáře Petra Lamicha. ministr pro místní rozvoj František Lukl
 ??  ?? Jiří Balvín ministr kultury Získal 20 % ve firmě Smart Media Solutions, koupil si s manželkou byt v Hostivaři, soud jej odsoudil k desetiměsí­ční podmínce a čtvrtmilio­nové pokutě za korupci.
Jiří Balvín ministr kultury Získal 20 % ve firmě Smart Media Solutions, koupil si s manželkou byt v Hostivaři, soud jej odsoudil k desetiměsí­ční podmínce a čtvrtmilio­nové pokutě za korupci.
 ??  ?? Martin Holcát ministr zdravotnic­tví Místopředs­eda dozorčí rady Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny, radí Zemanovi, koupil si nový byt v pražském Motole.
Martin Holcát ministr zdravotnic­tví Místopředs­eda dozorčí rady Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny, radí Zemanovi, koupil si nový byt v pražském Motole.
 ??  ?? Martin Pecina Generální ředitel strojírens­ké společnost­i VAE Controls, v níž si pořídil podíl. Honorární konzul Turecka ve Frýdku-Místku. ministr vnitra
Martin Pecina Generální ředitel strojírens­ké společnost­i VAE Controls, v níž si pořídil podíl. Honorární konzul Turecka ve Frýdku-Místku. ministr vnitra
 ??  ?? Vlastimil Picek ministr obrany Jako jediný z poradců Miloše Zemana pobírá plat. Je starostou ve Staré Doleslavi a místopředs­edou Svazu měst a obcí.
Vlastimil Picek ministr obrany Jako jediný z poradců Miloše Zemana pobírá plat. Je starostou ve Staré Doleslavi a místopředs­edou Svazu měst a obcí.
 ??  ?? Stal se českým velvyslanc­em v Německu, s manželkou si pořídil luxusní vilu v Chuchli. ministr životního prostředí ToFáš Podivínský
Stal se českým velvyslanc­em v Německu, s manželkou si pořídil luxusní vilu v Chuchli. ministr životního prostředí ToFáš Podivínský
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia