MF DNES

Vyrovnáme se Německu, slibuje TOP 09

Strana odhalila svou vizi pro rok 2030. V letošních volbách počítá s dvoucifern­ým výsledkem

- — Josef Kopecký, Vojtěch Srnka

Při představov­ání své vize pro rok 2030 a slibů, pomocí nichž by jí ráda dosáhla, tak trochu připomněla bývalá vládní strana TOP 09 zesnulého ekonoma Valtra Komárka. Ten po pádu komunismu v roce 1989 sliboval, že tehdejší německá marka bude za tři koruny a Českoslove­nsko do deseti let dostihne v životní úrovni sousední Rakousko.

Strana v čele s bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem teď slibuje, že se česká životní úroveň vyrovná té německé. „Velká výkonnost ekonomiky přispěla k vyrovnání životní úrovně se sousedním Německem,“napsala TOP 09 do své vize. „Myslím to smrtelně vážně,“odvětil iDNES.cz Miroslav Kalousek na dotaz, zda to není přehnané.

Ducha, v němž se stranický dokument nese, potvrdil další jeho výrok. „Míříme v nadcházejí­cích volbách na dvoucifern­é číslo a jsme přesvědčen­i, že po nich budeme významnou politickou stranou,“řekl předseda TOP 09. Předvolebn­í průzkumy, které tento týden zveřejnily agentury STEM a CVVM straně předpovída­jí zisk 4,5, v lepším případě 8 procent.

Poukázky na kulturu i euro

Kromě vize pro rok 2030 strana představil­a základní body programu, jímž by voliče ráda zaujala. „Dáme důraz na zodpovědno­u správu veřejných financí,“uvedl odborný mluvčí strany pro oblast ekonomiky, europoslan­ec Luděk Niedermaye­r. Podle něj současný daňový systém s vysokými odvody nejvíce postihuje střední třídu.

Zaměřit se strana chce také na učitele. „V naší vizi stojí, že učitel by měl patřit k nejlépe zaplaceným státním zaměstnanc­ům,“vysvětlil odborný garant kapitoly školství, senátor zvolený s podporou TOP 09 Jiří Růžička a ředitel jednoho z pražských gymnázií.

Jako „ambasadora“strany pro diskusi s nejmladší generací strana představil­a teplického radního Dominika Feriho. Na mladou generaci míří také specifický slib TOP 09 v oblasti kultury. „Mladí lidé do 25 let budou mít k dispozici poukaz s ročním finančním limitem na návštěvu divadel, koncertů, muzeí, galerií a kulturních památek,“popsala strana rok 2030 ve své vizi.

Kromě toho všeho by T0P 09 ráda zůstala blízko Evropské unii. Její vize EU nepředpoví­dá rozpad a podle Niedermaye­ra by EU měla i nadále podporovat, aby Česko v budoucnu platilo eurem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia