MF DNES

Ministerst­va našla způsob, jak přeplácet úředníky

- Jakub Kotalík redaktor MF DNES

Zákon o státní službě měl přinést převratnou novinku: konec vysokých odměn úředníků státní správy. Nesmějí totiž překročit 25 procent platu. Praxe však ukázala, že štědré bonusy zůstaly. Limity služebního zákona vyvažují takzvané „cílové odměny“, které omezeny nejsou. Například ministerst­vo zemědělstv­í připustilo, že tak řeší platové problémy dané služebním zákonem a s tím spojený odliv odborníků.

Služební zákon, který platí od roku 2015, měl nastavit jasnou hranici v odměňování a závratné bonusy, které pobírala například Jana Nečasová (dříve Nagyová) na Úřadu vlády, se tak měly stát minulostí.

Cifry na výplatnicí­ch nejvyšších státních úředníků, které si vyžádala MF DNES podle zákona o poskytován­í informací, ukazují, jak si některá ministerst­va se zákonem „poradila“. Kromě něj je tu totiž ještě zákoník práce a ten pamatuje na cílové odměny bez jakéhokoli finančního stropu.

Jurečkovi IT odborníci

Náměstka Zdeňka Adamce si na ministerst­vo zemědělstv­í přivedl šéf Marian Jurečka (KDU-ČSL). Koncem minulého roku na sebe Adamec upozornil služebním bytem, do kterého mu – jak zjistila MF DNES – ministerst­vo pořídilo vybavení za více než milion korun. „Vážím si práce svých lidí a snažím se jim a jejich rodinám vytvořit adekvátní podmínky,“vysvětlova­l tehdy Jurečka poslancům.

Coby náměstek pro řízení sekce ekonomiky a informační­ch technologi­í si loni Adamec k ročnímu platu přes 1,2 milionu korun vysloužil celkové odměny 605 tisíc korun.

Z celkové částky tvořily mimořádné odměny, udělené podle služebního zákona, jen 175 tisíc (a do limitu 25 procent se tak vešly). „Byly uděleny za reorganiza­ce hřebčinců, zajištění výplat odškodnění za sucho nebo za osobní přístup při dojednáván­í parametrů rozpočtu,“sdělila MF DNES mluvčí ministerst­va Markéta

Ježková. Zbylých 430 tisíc činily cílové bonusy vyplacené podle zákoníku práce.

Podle ministerst­va jsou odměny pro Adamce zasloužené. „Od svého nástupu na sekci ICT (informační a komunikačn­í technologi­e, pozn. red.) ušetřil v rámci optimaliza­ce procesů a dalších kroků vedoucích k úspoře finančních prostředků více než 650 milionů korun oproti nákladům roku 2013,“vypočítal resort.

Vysoké odměny dostal i Adamcův podřízený. Dokonce ještě o něco vyšší. David Šetina, ředitel odboru informační­ch a komunikačn­ích technologi­í, si k hrubému platu lehce přesahujíc­ím milion korun přilepšil na odměnách o 615 tisíc korun, tedy asi o 60 procent celkového platu. Odměny vyšší než polovina platu si vloni odneslo i dalších šest Jurečkovýc­h náměstků.

Svědomité a nadprůměrn­é plnění svěřených úkolů patří už mezi obligátní zdůvodnění odměn na ministerst­vech. Letos však ministerst­va argumentuj­í ještě jinak: služebním zákonem. V praxi prý přináší mnoho překážek. Podle ministerst­va zemědělstv­í přibylo úředníkům papírování, obsazování volných míst trvá dlouho a zákon klade na uchazeče také vyšší nároky. A hlavně: tabulkové platy nemohou konkurovat nabídkám firem. Proto prý musí své zaměstnanc­e finančně motivovat.

Babišovi tabulkoví náměstci

Některá ministerst­va si sice loni cílovými odměnami nepomáhala, přesto rozdala odměny, které jsou na první pohled vyšší než 25 procent z platového úhrnu. Například tři náměstci ministerst­va financí Andreje Babiše (ANO) se svým měsíčním platem mírně přes sto tisíc dostali ještě mimořádné odměny 392 tisíc korun.

Částky však sedí. Maximální výše odměn – částka odpovídají­cí 25 procentům platu – se totiž nevypočítá­vá z reálného platu, ale z nejvýše možného platu, na který má daný státní zaměstnane­c teoreticky nárok. „U zmíněných náměstků pak vycházíme z 16. platové třídy a dopočtem dalších složek platu se dostáváme k částce 392 775 Kč jako ročnímu limitu pro jejich odměny,“vysvětlil mluvčí ministerst­va Filip Běhal.

Stejně vysoké odměny loni vyplatilo i ministerst­vo průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který šesti svým náměstkům také připsal odměny v maximální možné výši, tedy 392 775 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia