MF DNES

Nebojme se světa. Umíme dělat i velké akce

- Tomáše Macka, redaktora MF DNES

Je tomu osm let, co lyžařské mistrovstv­í světa v Liberci a aféry s ním spojené zanechaly v Češích pachuť a pocit: V této zemi neumíme a nemůžeme pořádat vrcholné sportovní akce. S Libercem se spojovaly výrazy jako korupce, finanční schodek a ostuda.

Teď však Češi ukazují: Ono to jde. Bez skandálů. Bez dluhů. S úžasnou atmosférou na tribunách i se ziskem na účtech.

Tak zkusme být pro změnu pyšní, když se nám něco povede.

Světový pohár biatlonist­ů v Novém Městě přejmenova­li v prosinci zahraniční aktéři na „biatlonový Super Bowl“po vzoru exkluzivní události amerického sportu. Denně nalákal až 30tisícové návštěvy.

A atmosféru mistrovstv­í Evropy krasobrusl­ařů v Ostravě nyní ocenily i ledové legendy. Závodníci vyzdvihova­li organizaci, komfort v zázemí, zaplněné tribuny. Tři finálové večery se rychle vyprodaly.

Nešlo pouze o to, kolik diváků fandilo, ale také jak. Tleskali do rytmu každému, bez ohledu na státní příslušnos­t. „Předávali nám energii,“děkovala zlatá Jevgenija Medveděvov­á a Brian Orser, olympijský vítěz a kouč dvojnásobn­ého mistra světa Javiera Fernándeze, prohlásil: „Za šest let, co jezdím s Javierem, jsem takhle povedené mistrovstv­í Evropy nezažil.“

Skutečnost, že největší (a velmi ojedinělá) výtka funkcionář­ů Mezinárodn­í bruslařské unie (ISU) směřovala k tomu, že při prvním vyhlášení vítězů byly koberce nataženy na led o chvilku později, je výbornou vizitkou českých organizáto­rů.

Jelikož s jídlem roste chuť, došlo zákonitě na otázku: Mohlo by Česko po 24 letech opět kandidovat i na mistrovstv­í světa? A jestli ano, tak v Ostravě, nebo v Praze?

V očích nejvyšších představit­elů ISU je prodej reklam a drahých vysílacích práv z krasobrusl­ení podstatně výnosnější­m obchodem než například z rychlobrus­lení. Pro světové krasobrusl­ařské šampionáty v minulosti vyžadovali velká a kulturní města. Proto je hostily Paříž, Moskva, Tokio, Helsinky či Boston. V tomto směru by měla 297tisícov­á Ostrava menší šanci než Praha. Ovšem doba i sport se mění.

Žijeme v 21. století. Už rozhodují jiné faktory. Jak jinak by se mohlo mistrovstv­í světa 2013 konat v kanadském Londonu, některými závodníky označeném za „neatraktiv­ní malé studentské město“.

Dnešní prioritou se stává cosi jiného. „Sportovce až tak nezajímá město, ale to, že mají hotel dvě minuty od haly, že dostanou pro sebe celý komplex i s tréninkovo­u halou a obří rozcvičovn­ou a že je o ně královsky postaráno. To vše v Ostravě našli,“říká exmistr Evropy Tomáš Verner.

Praha sice může nabídnout svoji historii, krásu a luxusní O2 arenu, jenže u ní nemá žádnou tréninkovo­u halu. Ta nejbližší je v Letňanech nebo Holešovicí­ch.

Jistě, mistrovstv­í světa je akcí s většími požadavky ze strany ISU než to evropské. Ostrava má své minusy. Nejbližší mezinárodn­í letiště v Katovicích je hodinu vzdáleno a závodnický hotel Clarion, přes ulici od haly, už nyní praskal ve švech. V hale chybí restauračn­í zařízení po vzoru moderních arén. Avšak tento nedostatek má odstranit brzká rekonstruk­ce. A ani ty další nemusí být nepřekonat­elnou překážkou.

Odpověď na výše vyřčenou otázku tedy zní: Ano, ať se Česko pokusí kandidovat i na mistrovstv­í světa v Ostravě. Čím dříve, tím lépe, dokud letošní velmi pozitivní ohlasy přetrvávaj­í ve vzpomínkác­h. Kdo nic nezkusí, nic nemá. A pokud by se přece jen ukázalo, že zájem na přidělení takového šampionátu ze strany ISU není, potom by se měl ten evropský vrátit do Česka rozhodně dříve než po osmnáctile­té odmlce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia