MF DNES

Trainspott­ing zase hraje skvěle

- — Václav Hnátek

Britští diváci se na T2 Trainspott­ing podívali poprvé o víkendu, při té příležitos­ti vyšel také filmový soundtrack, který opět přináší skladby od Iggyho Popa a Underworld, nedílně spojených s původním filmem. Nově přibudou třeba Queen nebo Blondie, ale i zcela premiérově uvedené skladby.

Podle prvních ohlasů po slavnostní premiéře si nový film Dannyho Boyla drží styl kultovní legendy, na niž navazuje. A soudě dle aktuálně vydané desky, hudba v tom hraje zásadní roli.

Dvě skladby, které pomohly budovat kult původního Trainspott­ingu, se objevují i na soundtrack­u k novému dílu. Konkrétně je to Lust for Life od Iggyho Popa, jež desku otvírá v podobě remixu, jehož se zhostili Prodigy. Naopak poslední z patnácti skladeb je píseň nazvaná Slow Slippy, v níž lze poznat zpomalenou a překopanou verzi Born Slippy (Nuxx), rovněž známé z dvacet let starého prvního soundtrack­u.

Takže pro fanoušky kultu jménem Trainspott­ing bude leccos při starém. Ačkoli premiéry obou filmů dělí dvě desetiletí, i na novém soundtrack­u najdeme pár pěkně oldschoolo­vých skladeb, namíchanýc­h ovšem se soudobou elektronik­ou nebo hiphopem.

Chytlavý mix

Na posluchače čeká taneční skladba Shotgun Mouthwash, kterou DJ známý jako High Contrast vytvořil speciálně pro film a v níž se zpívá, že „brokovnice je dobrá náhrada za ústní vodu“. Vedle ní se skví dnes už legendární písně jako Relax od Frankie Goes to Hollywood nebo Radio Ga Ga od Queen, tedy vrcholné popové a rockové skladby roku 1984.

Současnou hudbu na desce prezentuje hned třemi skladbami například hiphopové trio Young Fathers, jež pochází z města Trainspott­ingu – z Edinburghu. Za pozornost stojí jejich surová Only God

„Vy říkáte, že distributo­ři berou vše bez ohledu na kvalitu, čímž diváky odradí. Já naopak vím, že už několik snímků odmítli právě s odůvodnění­m, že se minule spálili – a to může na cestě k divákovi ublížit právě těm zajímavějš­ím projektům,“líčí vítěz, jenž dokončuje svůj další film: zimní road movie o dětské lži. Knows, vytvořená přímo pro T2 Trainspott­ing, nebo Rain or Shine z předloňské desky White Men Are Black Men Too, kde skupina zajímavě míchá nezávislý evropský elektropop s avantgardn­ím rockem a od představ o klasickém hip hopu se spíš odvrací.

Do kategorie prověřené muziky režisér Danny Boyle sáhl v případě novovlnné skladby Dreaming od Blondie z roku 1979 nebo žánrem ska inspirovan­é písně (White Man) In Hammersmit­h Palais, která kapele The Clash vynesla titul nejlepšího singlu roku 1978 podle magazínu NME.

Dohromady jde o chytlavý mix starého a nového, který slibuje, že minimálně po hudební stránce se lze na nový Trainspott­ing opět těšit. Do českých kin film dorazí 16. února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia