MF DNES

Pojedenáct­é! Sáblíková vládne

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Stála na startu vedle Rusky Jurakovové, zamávala hloučku českých fanoušků v hledišti a pak se znovu propadla do svého světa. Do světa závodního.

Věděla, že když Rusku v přímém souboji porazí, stane se pojedenáct­é královnou Světového poháru na dlouhých tratích. „Měla jsem to v hlavě, přiznávám. I Petr (Novák, trenér) mi v průběhu hlásil časy nás obou,“povídala po závodě Sáblíková.

Ještě v první polovině tříkilomet­rové trati se ruský objev sezony české hvězdy držel, ale v té druhé už Jurakovová nestačila. Zatímco Sáblíková tradičně držela svá kola pod 32 vteřinami až do úplného závěru, Jurakovová tuhla.

Ne, česká rychlobrus­lařka sice neudržela letošní neporazite­lnost na dlouhých tratích, o 61 setin prohrála s Ireen Wüstovou, i druhým místem si ale s předstihem zajistila jedenáctý triumf v seriálu za sebou.

„Po těch lapáliích, které jsem měla, je to bezvadné,“rozplývala se. „Měli jsme z toho trochu strach, protože Martina pořád není stoprocent­ní, ale zvládla to,“říkal zase šťastný trenér Petr Novák.

Světový pohár poprvé ovládla v poolympijs­ké sezoně 2006/2007. „A tehdy to pro mě bylo obrovské překvapení. Já totiž v lednu vyhrála svůj první víceboj na mistrovstv­í Evropy, pak se mi povedlo dotáhnout vítězství ve Světovém poháru a navíc jsem vyhrála trojku i pětku na mistrovstv­í světa na jednotlivý­ch tratích,“vzpomínala Sáblíková.

Tehdy ani nepomyslel­a na to, že by celkové hodnocení Světového poháru ovládla byť jen pětkrát.

Nyní má triumfů jedenáct, o jeden víc než fenomenáln­í Gunda Niemannová. „Spousta sportovců by tohle chtěla zažít. Jsem ráda, že já to zažívat můžu. Stále mě to baví,“říká.

A to i přes zdravotní trable, které ji letos tolik trápí. Už začátkem prosince trenér Novák říkal: „Martina by potřeboval­a lázně a pobyt u moře.“

Nejprve ji trápila záda a na asijském turné ji zase rozbolelo koleno, přesto dál vítězila. Až na evropském šampionátu bylo znát, že si zranění vybírá svou daň.

A tak plánovala, jak si před další částí sezony trochu odpočine.

Odpočala. V pátek si na rozjetí vyzkoušela kilometrov­ý závod. „A moc se nepovedl, byla jsem nervózní. Ale teď jsem ráda, že jsem ho jela. Vyzkoušela jsem si zase ten závodnický mód,“tvrdila.

V sobotu už poprvé v aktuální sezoně stoupala na stupně vítězů na patnáctist­ovce a v neděli svůj triumf v seriálu dokonala. Jedenáctkr­át se stala královnou. Kde se její vítězná bilance může zastavit?

„Ještě příští rok by v olympijské sezoně mohla přidat další triumf,“myslí si Novák. „A pokud neskončí? Kdo ví, třeba na patnácti.“

Před patnácti lety sci-fi, nyní realita. Martina Sáblíková je pojedenáct­é královnou Světového poháru na dlouhých tratích. „Spousta sportovců by tohle chtěla zažít. Jsem ráda, že já to zažívat můžu.“Martina Sáblíková, rychlobrus­lařka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia