MF DNES

Kouč Jandač: Chtěl bych, aby na olympiádě byli ti nejlepší

- Hokejový reportér MF DNES — Robert Sára

Hlas lidu, hlas boží! A tak se celý minulý týden Mezinárodn­í hokejová federace IIHF skrz své sociální sítě ptala: Měli by za rok startovat na hrách v Pchjongčch­angu hráči z NHL? A dočkala se předpoklád­aného verdiktu – z 41 tisíc zúčastněný­ch jich na Facebooku a Twitteru 40 tisíc „kliklo“na: ANO!

Ale k čemu ta anketa je? Zdá se totiž víc a víc pravděpodo­bnější, že božský hlas lidu zůstane tentokrát nevyslyšen. Dohoda, že by kvůli olympiádě znovu NHL přerušila soutěž, nepřišla v září na Světovém poháru. Nestalo se tak ani v prosinci, jak se čekalo.

Nic nepřinesla ani víkendové setkání nejmocnějš­ích v Los Angeles během Utkání hvězd NHL.

„Zabralo to asi deset sekund debaty,“řekl komisař NHL Gary Bettman. A jeho zástupce Bill Daly výstižně přidal: „Pokud bude trvat současný stav, tak očekávám, že na olympiádě nebudeme.“

Kdo uhradí náklady za hráče?

Ne, nejsou to překvapivá slova.

Zároveň v nich může být i kus taktiky, aby vyburcoval­a IIHF k razantnějš­ímu jednání. Ačkoliv teď do Kalifornie dorazil i prezident IIHF René Fasel (má tento týden s NHL jednat), z pohledu majitelů zámořských klubů přijel s prázdnou. Dál marně čekají na jeho písemné záruky, že v případě účasti hráčů z NHL v Pchjongčch­angu jeho či jiná organizace pokryje náklady na pojištění a cestovné. Od roku 1998, kdy NHL poprvé pustila na hry své hokejisty,

Jeto z českého pohledu trochu schizofren­ní situace. Na jedné straně vidina turnaje s nejlepšími hokejisty světa, na straně druhé skutečnost, že bez nich bude mít vzhledem k současnému zastoupení v NHL reprezenta­ce větší šanci.

Josef Jandač, kouč národního týmu, nespekuluj­e: „Přál bych si, aby tam byli nejlepší hráči světa. Aby to byl turnaj, jako byly poslední olympiády i Světový pohár.“

Je komplikace, že pořád nevíte, kdo v Koreji bude moct hrát?

Ne. My těch hráčů v NHL máme poskrovnu, takže to složité není. Ale účast nejlepších hráčů světa dává turnaji jiný punc, než kdyby tam nebyli. Lidi, kteří ten turnaj budou sledovat, by chtěli vidět ty nejlepší hráče. Stejně jako to bylo v září na Světovém poháru. Pokud tam ale nebudou což já ani vy neovlivním­e tak se musíme přizpůsobi­t podmínkám, které budou.

Sám přiznáváte, že Čechů už v NHL moc není. Nebylo by pro vyhlídky reprezenta­ce lepší, kdyby tam hráči ze zámoří nebyli?

vše platil Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV). Naposledy v Soči to bylo 14 milionů dolarů, jenže teď už to odmítá.

„Pohled MOV je takový, že pokud by se měly platit náklady na start hráčů z NHL, mohl by to být velký precedens pro ostatní sporty. A to i přesto, že postupem jednání se požadavky snížily,“řekl MF DNES Jiří Kejval, předseda Českého olympijské­ho výboru (ČOV). Teď se částka pohybuje okolo 10 milionů dolarů.

Aby ale náklady nesla NHL a majitelé klubů, nemá logiku. Je to stejné, jako byste své zaměstnanc­e poslali na brigádu ke konkurenci a ještě jim zaplatili cestu a pojištění.

25 milionů korun za český tým

Chápe to i Fasel, a tak nechce-li přijít o turnaj s hvězdami, musí najít peníze jinde. První nápad zněl, že vezme podíl ze 40 milionů dolarů, které IIHF inkasuje každé čtyři roky od MOV. Tyto peníze jsou ale určeny na rozvoj mládežnick­ého hokeje, což NHL „nešmakuje“.

Tak přišla druhá akce. Obeslal jednotlivé národní svazy, zda by náklady na své nominované hráče uhradily ze svého. Jenže podle zdrojů MF DNES se mu od všech dostalo stejné odpovědi: Ne!

Start jednoho hráče z NHL by svaz vyšel zhruba na 65 tisíc dolarů (1,625 milionu korun), z čehož 50 tisíc je pojištění a 15 tisíc náklady. Jenže pro svazy je to výdaj, který nemá logiku. Olympiáda je z hlediska prezentace sponzorů specifická akce. Hokejový svaz tu své mecenáše ukázat nemůže, z turnaje mu neplyne žádný zisk, a tak platit za hráče z NHL je jen zbytečný výdaj.

Třeba český svaz by za 15 hráčů ze zamoří zaplatil 25 milionů korun.

„Neexistuje,“říkají Češi. Tohle se ve mně nepere. Řeším věci, které mohu ovlivnit, takže se zařídíme podle toho, jestli tam budou nejlepší hráči, nebo jen evropští. Vlastně už se podle toho zařizujeme teď. Evropské hráče se snažíme víc obehrát, chceme je poznat, chceme národní tým víc omladit. Turnaje jako mistrovstv­í světa či olympiáda jsou náročné na program, je třeba rychle regenerova­t. Síly ubývají. Je to hodně jiné než liga. Proto chceme obehrávat hráče, které tu máme. Kteří mají předpoklad­y, aby hráli mezinárodn­í hokej, ať už rychlostí, či dovednostm­i.

Hypotetick­á otázka: Co když se před květnovým šampionáte­m v Paříži rozhodne, že hráči z NHL na olympiádu nepojedou. Vy budete mít dva hráče na hraně, jednoho z NHL, druhého z Evropy. Sáhnete raději po tom, kdo má šanci jet do Pchjongčch­angu?

Nad tím jsem ještě neuvažoval, ale je to dobrá otázka. Naše filozofie je taková, že vždy chceme brát nejlepší hráče, kteří jsou k dispozici.

A tak zřejmě jedinou zbývající možností je, že by náklady na hráče nesly národní olympijské výbory. I tuto cestu René Fasel zkouší. „Osobně jsem se s ním setkal a probírali jsme tohle téma zprava doleva. Pokud by mělo dojít na finanční participac­i ČOV, musela by předně být v našich možnostech. Ale ať padne jakékoli rozhodnutí, budeme situaci řešit tak, aby byla ve prospěch našich sportovců,“tvrdí Jiří Kejval.

Bez NHL mají Češi blíž k medaili

Jenže právě u Čechů možná zvítězí pragmatism­us. Papírově totiž spíš platí, že v případě účasti hráčů z NHL by patřili do druhé vlny, zatímco bez nich postoupí do první linie medailovýc­h aspirantů.

„Ze sportovníh­o pohledu by bylo ideální, aby na hrách startovali nejlepší hokejisté na světě. Ale pokud se tak nestane a hrát budou hokejisté mimo NHL, podle odborníků, se kterými jsem se bavil, naše šance na medailové umístění spíše porostou, než že by klesaly,“říká Kejval.

Navíc hokejový svaz ani ČOV si nemyslí, že by olympijský turnaj bez NHL výrazně utrpěl. Fanoušci ho prý budou sledovat stejně. I proto se ani jedna strana do nějakého tažení za uvolnění hráčů ze zámoří nežene.

„Nemyslím si, že by neúčast hráčů z NHL výrazně poškodila turnaj, ale uškodila by především rozvoji hokeje,“míní Kejval a přidává ještě jeden pohled: „I kdyby hráči z NHL příští rok nenastoupi­li, domnívám se, že by to nebylo rozhodnutí napořád. Další zimní hry se konají v Číně, kam má hokej obrovský zájem expandovat, protože je to velká země s ohromným potenciále­m. Pak je možné, že NHL důvod pro přerušení už zase bude mít.“ A hráče, kteří mají největší předpoklad pro týmové vítězství. Chceme nejlepší soubor, který má šanci vyhrát. A to bez ohledu na cokoliv.

Je olympiáda pro vás daleko?

Relativně ano. Je za rok, mezitím nás čeká ještě mistrovstv­í světa. Výhodou vzhledem k olympiádě je nedávná zkušenost ze Světového poháru. Pokud na olympiádě hráči z NHL budou, tak jsme ty kluky teď mapovali, poznali je. Vzal jsem do realizační­ho týmu kolegy ze zámoří, kteří ty hráče znají, a pohled na ně se za těch pár měsíců až tolik nezmění.

Lidé ze svazu říkají, že vůbec nemají informace, jak se jednání o účasti hráčů z NHL vyvíjejí.

Ani já je nemám. Jak jsem řekl – nejsem schopný to ovlivnit, ale kdybych tu moc měl, přiklonil bych se, aby tam ti nejlepší byli. Diktuje to ovšem NHL, takže se tím netrápím. Teď řeším Švédské hry (dnes zveřejní nominaci), protože plno ruských klubů nechce pouštět kluky. Nepřímo jim dává zákazy, aby nejezdili a odpočinuli si před play-off.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA
 ??  ?? První turnaj s hráči z NHL Od Nagana 1998 hráli na olympiádě vždy i hokejisté ze zámořské ligy. Ale co bude dál?
První turnaj s hráči z NHL Od Nagana 1998 hráli na olympiádě vždy i hokejisté ze zámořské ligy. Ale co bude dál?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia