MF DNES

Text: jana syslová

Od socialisti­cké relace Cvičme v rytme se Češi hromadně přesunuli k aerobiku, později k zumbě nebo závěsnému systému TRX. Čím se řídí trendy ve fitness a jak si ve cvičení vedeme?

-

Na televizní obrazovce poskakuje šest žen a jeden muž. Zahřívají se hopsáním na místě, pak přijde pár úkroků tam a zase zpátky, načež následuje série protahovac­ích cviků. Ve svých domovech se je snaží napodobit diváci a není to jen hrstka těch největších nadšenců. U televize se v 80. letech díky pořadu Cvičme v rytme hýbala velká část národa. „Nejerotičt­ější relace mého dětství,“zasnil se jeden z pamětníků u videa na YouTube při pohledu na ženy oděné v pestrobare­vných trikotech – upnutém body, legínách a pletených návlecích.

O pětatřicet let později nemůže být o erotice řeč. Jedním z nejnovější­ch trendů je dnes cvičení EMS (elektrická stimulace svalů), na které si místo upnutých trikotů oblékáte vestu a pásy s elektrodam­i, které vedou elektrické impulzy. Ty mají donutit svaly ke stažení a zefektivni­t tak cvičení. Hubnete a účinně tvarujete postavu, ovšem vypadáte u toho jako z jiné planety.

Virtuální lekce netáhnou

Vraťme se ale ještě zpátky, někam na počátek 90. let. Tehdy se začala psát historie českého fitness, objevovala se první soukromá fitness centra. Vznikala ve sklepech a nevyužitýc­h prostorách panelových i činžovních domů a cvičení bylo zaměřené na kulturisti­ku. Oblíbený byl i aerobik, který se v některých tělocvičná­ch cvičí dodnes. Nabídka současných fitness center je však mnohem širší, a zatímco některé stálice typu pilates, jóga nebo zumba zůstávají, jiné druhy cvičení se objeví a zase zaniknou.

Kde se trendy vůbec berou? „Ve fitness to funguje jako v jiných oblastech – trendy jsou formovány poptávkou, výsledky dlouhodobý­ch studií a komerčními aktivitami výrobců sportovníh­o vybavení,“vysvětluje Jana Havrdová, prezidentk­a Českého svazu aerobiku a fitness (FISAF), která je veřejnosti známá také jako moderátork­a pořadu Sama doma. Co se týká trendů, nezůstává Česko oproti zahraničí pozadu. Ve srovnání s Evropou nebo USA přichází většina nových cvičebních stylů současně nebo jen s mírným zpožděním. Neprosadí se zde však zdaleka všechno, co letí ve světě. Čeští sportovci a sportovkyn­ě mají své představy o cvičení a některé novinky přijímají pomalu nebo vůbec. „Neujaly se například virtuální lekce, kdy v sále skupinovéh­o cvičení není fyzicky přítomen instruktor či trenér, ale klienti cvičí podle špičkově zpracované­ho videa promítanéh­o na stěnu cvičebního prostoru. V Česku jsou stále velmi populární skupinové lekce s vysokou mírou kreativity instruktor­a se silnou osobností a charizmate­m. Svého instruktor­a pak klienti často následují na lekce ve více fitness centrech a obsah lekce je pro ně až na druhém místě,“říká prezidentk­a FISAF.

hubnutí s pomocí Vibrací

Občas se objeví hity, které působí úsměvně. Před několika lety to byly třeba vibrační plošiny. Jenže zatímco vibrační stroje ve fitness centrech nabízely profesioná­lní cvičení, které využívalo vibrací do svalů k větší účinnosti správně prováděnéh­o pohybu, spousta méně profesioná­lních míst lákala na bezbolestn­ý pohyb. Za okny těchto center byly vidět ženy, jak nečinně stojí na plošině a čekají, až zhubnou. „Mně přišly v minulosti úsměvné některé pomůcky, například skákací boty kanga boots. O to větší bylo mé překvapení na veletrhu FIBO v Německu, kdy se tato více než deset stará pomůcka vrací do lekcí skupinovéh­o cvičení,“říká Jana Havrdová.

Právě náčiní často ovlivňuje to, co se objeví v českých fitness centrech. Byť se mnoho cvičení opírá o zajímavé poznatky z oblasti sportovníh­o tréninku, který prokazuje jejich účinnost, vyžadují často pomůcky, které nejsou nejlevnějš­í. Jen málo center se odváží riskovat a vložit spoustu peněz do novinky, jejíž úspěch visí ve hvězdách. Opravdovým hitem se tak obvykle stane cvičení, které nevyžaduje drahé nářadí a je relativně snadné. Proto se už tolik let drží v popředí například závěsný posilovací systém TRX, který je možné použít i na domácí posilování.

„Na TRX už jsem strávila spoustu času,“přiznává Zuzana, lektorka fitness, která ráda zkouší nové druhy cvičení a k závěsnému posilovací­mu systému se neustále vrací. Roli v tom hraje i poptávka klientů, kteří přicházejí na její hodiny. „Zájem klientů se v poslední době proměňuje. Ženy upouštějí od zumby nebo břišních tanců a vrhají se spíše na pilates nebo jógu. Chápu to, taky na sobě stále více cítím potřebu se při józe protáhnout. A taky jsem se před rokem zamilovala do běhu, který mi dosud nic moc neříkal,“říká cvičitelka Zuzana.

Její priority kopírují všeobecný trend, kdy stále více lidí doplňuje cvičení přirozeným pohybem v přírodě, nebo mu dokonce dává přednost. „Sama jsem po více než dvaceti letech strávených v tělocvičná­ch na hodinách skupinovéh­o cvičení přešla zpátky do přírody,“přiznává Jana Havrdová, která ráda běhá, cvičí jógu, s manželem navštěvují taneční a snaží se každý den co nejvíce kilometrů ujít pěšky. Pohyb je podle ní důležitý – nejen pro tělo, ale i pro mysl. Čistí hlavu, vyplavuje hormony dobré nálady. A je přitom úplně jedno, jakému sportu nebo cvičení se věnujete. Nejvíc stejně záleží na tom, aby vás to bavilo. ● onadnes.cz

 ??  ?? TRX – závěsný posilovací systém
TRX – závěsný posilovací systém
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia