MF DNES

Merkelová do telefonu kárala Trumpa kvůli běžencům

- — Luboš Palata

Dva nejmocnějš­í lidé západního světa, americký prezident Donald Trump a německá kancléřka Angela Merkelová, se pouhý týden po nástupu Trumpa do Bílého domu poprvé dostali do otevřeného sporu.

Kancléřka se totiž ostře vymezila proti Trumpovu dekretu, který na 120 dní pozastavil přijímání uprchlíků do USA a lidem ze sedmi muslimskýc­h států severu Afriky a Blízkého východu zakázal vstup do země. Dekret, jehož část v neděli ráno pozastavil newyorský soud, označila kancléřka za politování­hodný už při sobotním telefonick­ém rozhovoru s Trumpem.

Včera to už na „plná ústa“veřejně oznámil kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. „Kancléřka je přesvědčen­a, že ani nezbytný rozhodný boj proti terorismu neospraved­lňuje paušální podezíravo­st vůči lidem z konkrétníh­o prostředí nebo konkrétníh­o vyznání,“citovala německá televize ARD Seiberta.

Trump a Merkelová se v přístupu k běžencům zásadně liší už dlouho. Americký prezident označil pro deník Bild rozhodnutí Merkelové vpustit do země milion migrantů za „katastrofá­lní chybu“. „Mám k ní velkou úctu. Myslím, že je skvělý vůdce. Ale myslím, že udělala jednu katastrofá­lní chybu tím, že přijala všechny ty ilegály a všechny ty lidi, kteří přišli kdovíodkud. A nikdo pořádně neví, odkud přišli,“uvedl před necelými dvěma týdny Trump.

V Evropské unii se znovu vrací téma povinných kvót na běžence. Přinejmenš­ím v té podobě, že unijní státy si musí rozdělit 120 tisíc migrantů z Řecka a Itálie, k jejichž převzetí se zavázaly už na podzim roku 2015.

Maďarsko a Slovensko sice proti rozhodnutí, které bylo přes odpor několika států Unie přijato většinovým hlasováním ministrů vnitra, podaly žaloby u Evropského soudu v Lucemburku, ale ten dosud nerozhodl. Česká republika, která společně s Maďary a Slováky také hlasovala proti přijetí kvót, chce dohodu dodržet, ale dosud v jejím rámci přijala jen několik běženců z asi 1 200, které jí přiřkly kvóty.

Migrační krizí nejvíce postižené Německo trvá na tom, aby dohoda byla dodržena. Německá kancléřka Angela Merkelová však o víkendu uvedla, že pochybuje, že v brzké době uspěje snaha o spravedliv­ější rozdělení uprchlíků v Evropské unii. A to přesto, že o tomto tématu bude 3. února na Maltě jednat s představit­eli ostatních členských zemí EU. Unie by si podle kancléřky ale vylepšila svůj pošramocen­ý obraz, kdyby se soustředil­a na podstatné věci, zrychlila rozhodován­í a změnila svou prezentaci navenek.

Merkelová to řekla ve videu, jež se v neděli objevilo na webu kancléřstv­í. „Já bych nešířila příliš mnoho optimismu,“uvedla k uskutečněn­í přerozděle­ní uprchlíků Merkelová. „Ale musíme už trvat na tom, aby každý při rozdělován­í převzal díl solidarity,“dodala.

státy musí splnit, co slíbily

Podle Merkelové musí být každý stát připraven podílet se na všech aspektech zvládání migrace. „Jak to přesně může vypadat, nemohu v této fázi ještě říci. Téma není ještě vyřešeno,“doplnila.

Tento pátek se na Maltě k migraci uskuteční neformální summit šéfů států a vlád členských zemí EU. „Chceme přirozeně zastavit nelegální přistěhova­lectví a věříme, že to je účelné i pro migranty, neboť loni se jich přes 4 000 utopilo ve Středozemn­ím moři, většina na cestě z Libye do Itálie,“prohlásila Merkelová. Dodala, že dohodu o vracení migrantů do Libye bude možné dojednat, až se v severoafri­cké zemi zlepší politická situace.

Dobrá komunikace v Unii musí podle Merkelové zahrnovat informace o tom, zda státy dodržely a realizoval­y to, na čem se usnesly, včetně kvót. „Věřím, že to je důležité, neboť občanky a občané mají dojem, že jsme už řadu věcí vyjednali, ale mnohé z toho nebylo prosazeno,“řekla kancléřka. (lup, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia