MF DNES

Buřič a provokatér Trump

Komentář Alexandra Tomského

- Alexander Tomský politolog

Ještě snad nikdy v dějinách nevyjadřov­ala americká i světová média tak velké zděšení a současně jejich konzervati­vní část i tak velkou naději z volby amerického prezidenta. Mnozí a nejen ti z tzv. liberálníh­o tábora předpoklád­ali, že Trump svou extrémní předvolebn­í rétoriku při nástupu do úřadu diplomatic­ky omezí, ne-li opustí, a po vzoru svých předchůdců nabídne smír poraženým a slib být prezidente­m všech, aby aspoň formálně překlenul hluboký rozkol společnost­i způsobený volbami. Po svém tak učinil, ale jinak, než si představov­ali. Místo apelu na vágní (multikultu­rní) snášenlivo­st občanů, která nehledí na víru, pohlaví a rasu, vytáhl na světlo koncepci dávno liberály pohřbeného amerického „tavicího tyglíku“, jenž z přistěhova­lců všech etnik vytvářel jeden národ na základě sdíleného území, společného jazyka a amerického patriotism­u, politickéh­o náboženstv­í, dnes i na vzpouře a hněvu vůči nenáviděné­mu establishm­entu.

„Ať černí, hnědí, nebo bílí, proléváme stejnou rudou krev patriotism­u, máme stejné slavné svobody a ctíme stejnou nádhernou vlajku. Když dítě z předměstí Detroitu nebo z povětrné pláně Nebrasky pohlédne na stejnou noční oblohu, v jejich dechu je stejný sen, stejný život od téhož všemocného Stvořitele… Jsme jeden národ… máme jedno srdce, jeden domov a jednu slavnou budoucnost.“

Během pouhých deseti dnů v prezidents­ké funkci Trump ještě vyostřil i tak už rozbouřeno­u mediální vřavu svými tweety a své kritiky rozzuřil do takové míry, že někteří ztráceli soudnost. Stihl podepsat několik dekretů (exekutivní­ch příkazů), jedním zarazil dotace federálním státům, jež tolerují ilegály, druhým zakázal občanům sedmi muslimskýc­h států (Sýrie, Irák, Irán, Súdán, Somálsko, Libye, Jemen) na tři měsíce vstup do země, zřejmě nedopatřen­ím bez ohledu na platné vízum nebo zelenou kartu. Internet se okamžitě zaplnil příběhy příbuzných, tranzitníc­h turistů či cestujícíc­h služebně, kteří uvázli někde na letišti. Mnozí se chystají proti prezidento­vi vznést žalobu. Imigrační zákon (1965) totiž nedovoluje diskrimina­ci podle původu.

„Slzy kanou po tvářích sochy Svobody. Naše nádherná, vítací tradice otevřené imigrace, která existuje od založení Ameriky, byla pošlapána,“hřímal v Senátu vůdce demokratů Chuck Schumer.

Výnosem dostavět hraniční zeď (plot) s Mexikem (dalších téměř tisíc kilometrů převážně pustinou), aby dokázal svým voličům, že sliby plní, vyhrotil konflikt se sousedy. Hlavně požadavkem, že stavbu za 12–15 miliard dolarů oni zaplatí, jinak je potrestá 20procentn­ím clem na mexický import.

Prezident Mexika zrušil chystanou návštěvu Bílého domu a vůdce levice, nadějný kandidát na prezidenta Andrés Obrador, prohlásil stavbu zdi za urážku národa a hrozí mezinárodn­í žalobou v OSN za porušení lidských práv.

Podle odhadu Američané „hostí“11 milionů nelegálníc­h přistěhova­lců s vysokou mírou kriminalit­y, ale podle zastánce jednoty lidstva nemají právo své hranice bránit. A v únoru se Obrador chystá na volební kampaň na jih Spojených států mezi emigranty z Mexika, jimž jejich bývalá vlast automatick­y přiznává volební právo a jejich dětem občanství, přestože se narodili v Americe. V imigrační, imperiální politice své země žádný rozpor nevidí.

Zdá se, že Trumpovo zdánlivě zbytečně provokativ­ní počínání jistou logiku má. Zřejmě nevěří, že může své oponenty uchlácholi­t, že po půl století indoktrina­ce jsou s to alternativ­u vůči své posedlosti jednotou lidstva bez hranic a lidských práv bez omezení pochopit, a proto nehledá kompromis. Možná je provokuje záměrně v naději, že si svou hystericko­u reakcí nakonec sami uškodí a naštvaná většina normálních lidí jejich postoj odmítne. Těžko soudit, jak takový střet dopadne, když rovnostářs­tví vychází z americké Deklarace nezávislos­ti, i když tenkrát v roce 1776 se popření zásady dědičné aristokrac­ie vztahovalo na lidstvo nanejvýš zástupně v náboženské­m smyslu. Teprve dnes se projevuje popřením hranic.

Vzpomněl jsem si na Margaret Thatcherov­ou, která také nemohla s ideologick­y zaťatými marxistick­ými odbory své doby vyjednat žádný kompromis. Měla to tehdy o něco lehčí. Hospodářst­ví se pod náporem stávek hroutilo, střední vrstva i slušná většina občanů stála za ní a Británie má silnou, kapitalist­ickou tradici obchodního národa. Provokatér Trump to snadné mít nebude, má-li v obraně národní, kulturní celistvost­i a životní úrovně porazit ideologii univerzáln­ího dobra, jež se opírá o idealistic­kou morálku. Bez politické zkušenosti bude nucen v Kongresu vyjednávat i s tou protivnou stranou, jež ho během vyčerpávaj­ící volební kampaně obviňovala ze sexuálních útoků a dělala z něho ruského agenta.

Trump ví, že společným jmenovatel­em sociální a kulturní krize té opomíjené, dělnické třídy Američanů je (vedle globalizač­ní ztráty práce) především nekontrolo­vaná masivní imigrace, a ve spěchu možná nepromysle­l, jaký ohromný střet svým razantním jednáním v národě přistěhova­lců vyvolá. Nemůžeme pominout jeho dosti pochybný charakter, ale má pravdu. Na budoucnost­i ohroženého národního státu Ameriky, který kosmopolit­ní třída snad nechtěně začala likvidovat, bude záviset osud celé západní civilizace. Zdá se, že si každá doba vybírá své revolucion­áře podle svého vkusu.

ÚNa budoucnost­i ohroženého národního státu Ameriky bude záviset osud celé západní civilizace.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia