MF DNES

Agrofert si bude stěžovat na lex Babiš u Evropské komise

- — Josef Kopecký

Jedna z firem Agrofertu podá příští týden stížnost Evropské komisi kvůli podezření na porušení unijního práva ze strany České republiky kvůli zákonu o střetu zájmů nazývanému lex Babiš. V debatě televize Prima to včera oznámil jeho dosavadní majitel, ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. Nebude ale požadovat od Česka odškodnění.

Potvrdil také, že Agrofert převede do svěřenskéh­o fondu. „Zbavím se celé firmy, tedy i médií včetně internetov­ých,“uvedl. Babiš je prostředni­ctvím Agrofertu vlastníkem mediálního domu MAFRA, jehož součástí jsou kromě MF DNES a Lidových novin také servery iDNES.cz a Lidovky.cz, tedy elektronic­ká média, na něž se zákon nevztahuje. Babišovi také patří deník Metro, týdeník 5+2, hudební televize Óčko a rádio Impuls.

Na rozdíl od amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož majetek budou spravovat jeho synové, nebude správcem svěřenskéh­o fondu nikdo z Babišovy rodiny, bude pouze na jeho činnost dohlížet.

Podle Babiše stát zákonem porušuje evropské právo, protože zasahuje do jeho vlastnický­ch práv. Zákon o střetu zájmů mimo jiné omezuje firmám členů vlády přístup ke státním zakázkám a k dotacím.

„Já budu bojovat za svoje práva, protože já mám právo vlastnit jako každý český občan, mám právo podnikat a podílet se na věcech veřejných. A tady tradiční politické strany mi to zakazují. Samozřejmě budu bojovat za svá práva v České republice a jedna z firem Agrofertu příští týden podá stížnost Evropské komisi na podezření na porušení práva Evropské unie ze strany členského státu,“řekl Babiš.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek odmítl Babišovo tvrzení, že zákon mu zakazuje vlastnit majetek. „Vy se nemusíte zbavit Agrofertu, vám to nikdo nenařizuje. Jenom pokud vy chcete, aby Agrofert vysával veřejné peníze, dostával veřejné peníze, dotace,“řekl v debatě Plíšek Babišovi. „Vy to neděláte, protože vám nějaký zákon nařizuje, abyste se zbavil Agrofertu. Vy tady jenom řešíte veřejné peníze pro svou firmu,“dodal.

Podle zákona, který začíná platit 9. února, nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokový­m dotacím a investiční­m pobídkám společnost­i, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl.

Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do Sněmovny.

Babiš řekl, že měl několik možností – buď odejít z politiky, což by se líbilo opozici, ale to neudělá, nebo si Agrofert nechat a poškodit ho tím, že bude vyloučen z veřejných zakázek a dotací, nebo vložit firmu do svěřenskéh­o fondu. Nakonec se rozhodl pro poslední možnost.

Prezident Miloš Zeman už oznámil, že se kvůli zákonu obrátí na Ústavní soud. Stejný krok zvažují i poslanci hnutí ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia