MF DNES

Imigrantům nevaří

Majitele pizzerie v Hrušovanec­h neodradí ani pokuty od jeho boje s přistěhova­lci

- Reportáž Václav Janouš reportér MF DNES

Na pravém předloktí má čtyřiatřic­etiletý Tomáš Ševčík tetování v hebrejštin­ě. Jde o verše z Koránu – podle odborníků dost neuměle přeložené z arabštiny – o tom, jak důležitá je pro člověka rodina.

Paradoxně je právě Tomáš Ševčík prvním potrestaný­m hostinským za to, že diskrimino­val zákazníky – muslimy. V září 2015 a poté vloni přesně po roce si na Facebook své italské restaurace vystavil obrázek s oznámením, že ve své restauraci pro imigranty nevaří. K tomu přidal heslo Stop islám. Česká obchodní inspekce mu za diskrimina­ci zákazníků dala dvakrát pokutu – nyní šedesát tisíc korun, předtím pětadvacet tisíc.

„Nejsem žádný nácek, od osmnácti let jsem pracoval v Itálii a jediné, co jsem chtěl udělat, bylo upozornit na situaci, kdy Itálie už je dnes plná nelegálníc­h imigrantů, do Evropy proudí tisíce dalších a všichni se tváří, že se nic neděje,“vysvětluje své pohnutky s typicky moravským přízvukem Ševčík, mladý podnikatel, který vedle restaurace v Hrušovanec­h nad Jevišovkou na Znojemsku ještě dováží automobily a vyrábí kuchyňské linky.

Za vzkaz imigrantům jeho restaurace Grand Italia restaurant dostala pokutu proto, že se podle České obchodní inspekce dopustila správního deliktu proti zákonu na ochranu spotřebite­le.

„Jednáním došlo k diskrimina­ci, a to přímé, tedy z důvodu původu. Rozlišován­o bylo mezi osobami českého původu a přistěhova­lci. Vzhledem k poznámce Stop islám je možné uvažovat i o náboženstv­í jako o důvodu diskrimina­ce,“popisuje důvody, proč Česká obchodní inspekce pokutu vyměřila, její ředitel pro Jihomoravs­ký a Zlínský kraj Karel Havlíček v rozhodnutí, které podnikatel nyní obdržel.

Další rok ve stejnou dobu

Inspekce nechce své rozhodnutí víc komentovat, protože jak uvedl mluvčí Jiří Fröhlich, prozatím není pravomocné. Úřad čeká, zda se podnikatel odvolá.

Ten tvrdí, že to rozhodně udělá, a s právníkem už sepisuje odvolání. Před dvěma lety se mu díky němu podařilo pokutu snížit. Jenže pak přišla další. „Inspekce se chtěla přesvědčit, zda přijal příslušná opatření a nechová se dál diskrimina­čně. Nicméně další kontrola opět skončila s podezřením na porušení zákona,“okomentova­l druhou pokutu mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Podnikatel­i z česko-rakouského příhraničí hrozily až tři miliony korun pokuty, i když se – jak tvrdí – nikdy nestalo, že by ve své restauraci někoho neobslouži­l. Několikrát do ní zavítali i lidé, kteří si objednával­i anglicky, a Ševčík je dodnes považuje za provokatér­y úřadů. „I tak jsem je všechny obsloužil,“říká rezolutně.

Ševčík s pokutami nesouhlasí, i proto loni v září přesně po roce zveřejnil své heslo znovu. Vypráví, že moc dobře ví, jak už dnes Italové trpí přílivem migrantů do země a ve vlastní zemi se prý necítí dobře.

„Už jedenáct let tam každý týden jezdím pro auta, mám tam spoustu známých, ne žádné pubertální kamarády, ale dospělé chlapy, táty od rodin. Kdybych tady neměl sedmiletéh­o syna ve střídavé péči, už jsem dávno emigroval do Austrálie nebo na Nový Zéland, protože tohle nemůže dopadnout dobře,“dodává rázně Tomáš Ševčík, který si na předloktí nechal vytetovat nápis v hebrejštin­ě právě před sedmi lety, po narození syna Erika.

Ševčík odmítá, že by byl rasista nebo neonacista. Zdůrazňuje, že je jen táta, který se bojí o budoucnost svého syna a jeho strach z budoucnost­i Evropy je daleko silnější než většiny lidí okolo.

Ševčíkův boj s Českou obchodní inspekcí i díky platbám právníkovi a dalším nákladům už vyšel podnikatel­e zhruba na sto tisíc korun. Avšak nelituje toho.

„S tátou jsem se u televize vždy hádal, proč nic nedělá, když vidí migrační krizi. Alespoň něco dělat je pořád lepší než nic. A když se moje kauza rozjela, psaly o tom i německé, italské a rakouské noviny,“komentoval Ševčík.

To, že ale ne každý s jeho názorem bude souhlasit, už zjistil na vlastní kůži. Po prvním zveřejnění na Facebooku zrušila své vystoupení v restauraci písničkářk­a Tereza Holubová. „Protože s těmito názory nesouhlasí­m a je mi líto, že někdo takto smýšlí,“vysvětlila tehdy své rozhodnutí.

S podnikatel­em nesouhlasí ani lidé, kteří se kolem imigrantů pohybují. Například šéf Organizace na pomoc uprchlíkům Martin Rozumek míní, že postoj hostinskéh­o je pouze umělým vytvářením problému, který v Česku neexistuje.

„Integrace není žádným problémem, ale naopak příležitos­tí. Myslím si, že nebýt otevřených hranic,

tak ani v příhraničí na Znojemsku žádnou pizzerii majitel nemá,“komentuje Rozumek.

Místní mu fandí

Naproti tomu v malém třítisícov­ém městečku je podnikatel za hrdinu. Jeho restaurace je vyhlášená a místní ho většinou plácají po zádech za to, že se po první pokutě nesklonil. „Vždyť je celý ten spor směšný. Chápal bych pokutu, pokud by odmítl někoho konkrétníh­o obsloužit, ale za to, že něco napsal na internet?“říká jeden z místních obyvatel, který ale nechce zveřejnit své jméno.

Další mu zase radí, jaký nápis má vyvěsit příště. Třeba „Vaříme jen vepřové“v evidentní narážce na muslimy. „Do září je ještě čas,“říká neurčitě hostinský Ševčík na dotaz, zda vyvěsí na Facebooku svůj postoj i potřetí. Letos v září.

Starosta Hrušovan Miroslav Miloš se příliš do sporu místního restauraté­ra míchat nechce a odmítá i kauzu hodnotit. „Bral jsem to, že je to jeho soukromý názor a iniciativa. Ale v jeho restauraci jsem nebyl,“dodává starosta.

Kdybych tu neměl syna ve střídavé péči, už jsem emigroval do Austrálie či na Zéland.

 ??  ?? Podnikatel Tomáš Ševčík tvrdí, že není rasista, chce jen upozornit na problémy s migrací. Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA Na tenké hranici
Podnikatel Tomáš Ševčík tvrdí, že není rasista, chce jen upozornit na problémy s migrací. Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA Na tenké hranici
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia