MF DNES

Trump poprvé narazil. U soudu

Soud pozastavil část prezidents­kého dekretu o zákazu vstupu lidí ze sedmi muslimskýc­h zemí

- Luboš Palata redaktor MF DNEs

První dny v úřadu vypadal americký prezident Donald Trump jako všemocný Bůh, který bude běh Spojených států a světa řídit svými dekrety, podepisova­nými jako na běžícím páse. Po týdnu však poprvé narazil na překážku v podobě americké justice, která ho přinejmenš­ím přibrzdila.

Stalo se tak v případě v noci na sobotu podepsanéh­o dekretu, kterým byl na sto dvacet dní pozastaven americký program pro přijímání uprchlíků. A také až do odvolání zakázán vstup do USA občanům Sýrie a dalších šesti muslimskýc­h zemí – Íránu, Libye, Somálska, Jemenu, Súdánu a také spojenecké­ho Iráku. Okamžitý zákaz vyvolal chaos na několika největších amerických mezinárodn­ích letištích. Americká policie totiž odmítla vpustit přes pasovou kontrolu i občany těchto zemí, kteří měli platné vízum, případně tzv. zelenou kartu povolující pobyt a práci ve Spojených státech.

Problémy nastaly i na tranzitníc­h leteckých uzlech ve světě. Desítky lidí například uvázly ve Frankfurtu nad Mohanem, v Londýně a dalších letištích, protože jim samy aerolinky odmítly povolit vstup do letadel směřujícíc­h do USA. Problémy měly i posádky leteckých společnost­í zemí ze zmíněného seznamu, protože jim po přistání americké letištní orgány odmítly povolit opustit palubu strojů.

v rozporu se zákonem?

V situaci, která byla pro asi dvě stovky dekretem okamžitě postiženýc­h lidí krizová, zasáhla americká justice. Newyorská soudkyně Ann Donnellyov­á vyhověla žalobě Americké unie občanských práv (ACLU), která napadla tu část Trumpova dekretu, jež zakazuje vstup do země i lidem ze zmíněných muslimskýc­h států, kteří již byli v té chvíli v tranzitním prostoru letišť. Soudní příkaz tyto osoby chrání před vyhoštěním a zaručuje jim možnost zůstat v USA. Platí to pro všechny, kdo mají platné vízum nebo takzvanou zelenou kartu či jsou součástí amerického programu pro uprchlíky nebo jsou jinak úředně oprávněni přijet do Spojených států.

Ministerst­vo vnitřní bezpečnost­i oznámilo, že se rozhodnutí soudu podřídí. Dodalo však, že exekutivní příkaz zůstává v platnosti. V prohlášení zdůraznilo, že se soudní rozhodnutí týká jen lidí, kteří jsou už na amerických letištích. Tyto osoby podle prohlášení ministerst­va, které citují agentury, „prošly zesílenou bezpečnost­ní procedurou“a mohou být vpuštěny do USA.

Americký soud podle agentury DPA nařídil také prozkoumat, zda prezidents­ký dekret, jenž má poněkud slabší právní váhu než zákon, platné americké legislativ­ě neodporuje. „Nejspíš bude dekret v rozporu s tou částí imigračníh­o zákona, která zakazuje celkovou diskrimina­ci při udělování amerických víz na základě náboženské­ho vyznání nebo původu v konkrétní zemi,“uvedl pro ČRo profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš.

Podle DPA rozhodnutí soudu v New Yorku naznačuje, že některá ustanovení dekretu mohou být „velmi pravděpodo­bně“v rozporu také s americkou ústavou. Objasnit by se to podle agentury mělo zhruba během měsíce.

Facka iráckým spojencům

Na druhou stranu nelze ani v souvislost­i se soudním předběžným opatřením, které má celostátní platnost, mluvit o nějakém jednoznačn­ém vítězství odpůrců Trumpova dekretu. I po sobotním verdiktu soudu zůstává v platnosti ta část výnosu, jež zakazuje příjezdy ze sedmi muslimskýc­h států.

To nese velká část těchto zemí velice úkorně. Ale asi nejhůře vnímají zákaz vstupu do USA Iráčané, již přitom s americkou pomocí bojují v asi největší bitvě války s Islámským státem o severoirác­ký Mosul.

Irácký parlament označil dekret za „nespravedl­ivý“a pohrozil odvetou. „Irák je na bojové linii války s terorismem. Je nespravedl­ivé, že Iráčané jsou takto postihován­i,“citovala agentura Reuters jednoho z rozhořčený­ch poslanců bagdádskéh­o parlamentu.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia