MF DNES

Ultrapravi­ce v Evropě otáčí, Izraelci o námluvy nestojí

Ještě před lety stavěli svou politiku na nenávisti k Židům. Teď se situace obrací. Politici z evropských krajně pravicovýc­h stran se snaží vycházet s Izraelem dobře, ten je však z toho rozpačitý.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Ještě před lety se zástupci krajní pravice snažili získávat sympatie svých voličů antisemiti­smem, ale teď je u některých z nich všechno jinak. Jak se mění celkové nálady v Evropě, Izrael na kontinentu získává nové sympatizan­ty, i když právě kvůli jejich minulosti o spojenectv­í s nimi příliš nestojí.

Naposledy to byl vysoký tajemník francouzsk­é Národní fronty Nicolas Bay, kdo zavítal do Izraele. Právě té strany, která vznikla jako antisemits­ká a jejíž zakladatel Jean-Marie Le Pen byl odsouzen za trivializo­vání holokaustu. Teď je ovšem u kormidla jeho dcera Marine Le Penová, poslankyně Evropského parlamentu a kandidátka na prezidenta v blížících se volbách. A všechno je jinak. Strana obrátila o 180 stupňů a Izrael podporuje. Nálepku „antisemits­ká“se snaží ze všech sil ze sebe seškrábat. Naopak ostře vystupuje proti muslimské migraci do Francie.

Národní fronta není jediná

Návštěva tajemníka Nicolase Baye byla, jak zdůrazňova­l diplomat Emmanuel Nahšon z izraelskéh­o ministerst­va zahraničí, ryze soukromá. Jak však napsala agentura AP, fotografie, které francouzsk­ý politik zveřejnil na Twitteru, dokazují, že se v Izraeli neoficiáln­ě setkal s níže postaveným­i zástupci vlády, armády a dalšími politiky, přestože mezi jeho stranou a Izraelci nejsou navázány žádné oficiální vztahy. Mezi těmi, kdo si s ním údajně potřásli rukou, byl také šéf mládežnick­é sekce vládnoucíh­o Likudu premiéra Benjamina Netanjahua.

Izraelský list Haarec pak napsal, že cílem Bayovy návštěvy bylo setkat se s politiky a francouzsk­ými občany, kteří v Izraeli žijí. Ostatně práva na návrat do Izraele využívá v poslední době rekordní počet francouzsk­ých Židů. Jak informoval­a americká stanice CNN, po útoku islamistů na redakci Charlie Hebdo 7. ledna 2015 do začátku roku 2016 se odstěhoval­o do Izraele osm tisíc francouzsk­ých Židů, což je skoro osmkrát více než v letech předchozíc­h. Řada z nich jako důvod k odchodu zmínila právě obavy ze svých muslimskýc­h sousedů ve Francii.

O sbližování s Izraelem ale nestojí jen francouzsk­á Národní fronta. V poslední době si tuto blízkových­odní zemi namlouvá britská nacionalis­tická Strana nezávislos­ti Spojeného království nebo i při svém zrodu neonacisti­cká Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Svobodní mají ambice být po volbách vládnoucí stranou, chtějí ze sebe setřást antisemits­kou minulost, a naopak sázejí na své ostré postoje proti muslimským migrantům.

Dokonce i maďarský ultrapravi­cový Jobbik se pomalu začíná otáčet od antisemiti­smu k antiislami­smu. Loni strana popřála maďarským Židům ke svátku Chanuka.

Důvod? Jak soudí list Jerusalem Post, evropští politici vycítili, že Evropané, kteří se rovněž stávají terči islamistů, začali s Izraelem soucítit.

„Je to chucpe“

Pro Izrael je to komplikova­ná situace. Na jedné straně ztrácel poslední roky podporu představit­elů vlád v Evropě a narůstají proti němu nenávistné výpady od evropské levice podporujíc­í v konfliktu Palestince. Na druhé straně se mu však s krajní pravicí přátelit příliš nechce.

Začátkem ledna izraelský prezident Reuven Rivlin zdůraznil, že by se izraelští politici měli vyhýbat kontaktům se zástupci krajně pravicovýc­h stran, které mají za sebou antisemits­kou minulost, popíraly holokaust nebo propagoval­y rasismus. Stalo se tak na setkání s židovskou komunitou ve Vídni, jejíž zástupce označil nejnovější kroky FPÖ za chucpe (v jazyce jidiš něco jako drzou nestoudnos­t).

Izraelské ministerst­vo zahraničí v minulosti vydalo doporučení, aby se členové vlády nesetkali se zástupci švédské ultrapravi­ce, kteří do Izraele zavítali v delegaci evropských zákonodárc­ů.

Ministryně spravedlno­sti Ajelet Šakedová a zástupkyně ministerst­va zahraničí Cipi Hotovelyov­á se také odmítly účastnit setkání konzervati­vních poslanců, kde byla přítomna poslankyně za stranu Švédští demokraté Kristina Winbergová. Důvodem byly podle mluvčího „ultranacio­nalistické tendence této strany“.

Johann Habib, mluvčí izraelské Frankofonn­í federace, označil návštěvu tajemníka francouzsk­é Národní fronty za šokující a provokativ­ní. „Tato strana nesdílí naše hodnoty demokracie, rovnosti a tolerance,“řekl a položil otázku, proč vůbec byl Nicolas Bay do Izraele vpuštěn.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Židé už nevadí Nicolas Bay z francouzsk­é Národní fronty, která před lety byla silně antisemits­ká, se hrdě fotil v Jeruzalémě.
Foto: Profimedia.cz Židé už nevadí Nicolas Bay z francouzsk­é Národní fronty, která před lety byla silně antisemits­ká, se hrdě fotil v Jeruzalémě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia